Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoger ziekteverzuim leidt niet tot problemen bij grote bedrijven

Hoger ziekteverzuim leidt niet tot problemen bij grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Grote bedrijven zien het ziekteverzuim onder werknemers oplopen door de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Maar het hogere verzuim leidt vooralsnog niet tot ernstige problemen bij de uitvoering van de werkzaamheden. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende belangrijke werkgevers in Nederland.

Telecomconcern KPN zegt dat het aantal coronabesmettingen onder het personeel stijgt, "maar aangezien we het thuiswerken goed hebben ingericht en gefaciliteerd en het overgrote deel van onze medewerkers dus vanuit huis werkt, zien we op dit moment geen excessen qua verzuim", laat een woordvoerder weten. "In de praktijk zien we ook dat medewerkers in sommige gevallen bij besmetting, op eigen initiatief en wanneer ze geen of weinig klachten hebben, vanuit thuisquarantaine doorwerken."

Bij ING merken ze eveneens dat meer werknemers corona hebben opgelopen. "We zien ook dat collega’s met milde ziekteverschijnselen vanuit thuis doorwerken en dat het langdurige ziekteverzuim daalt. Teams werken hard aan het opvangen van collega’s die tijdelijk uitvallen", zegt een woordvoerster.

Lighte stijging

Verzekeraar Aegon stelt dat er een lichte stijging van het ziekteverzuim is te zien. "Het verzuim ligt normaal onder de 4 procent, nu is dat onder de 5 procent. We verklaren dat uit zowel corona als de normale griep. Het lijkt erop dat die normale griep nu weer wat meer opduikt, omdat die lange tijd onderdrukt is geweest door de lockdown en het verminderde aantal contacten. Het is niet van invloed op onze dienstverlening aan onze klanten", aldus een zegsman van Aegon.

Dat geldt ook voor winkelketen HEMA. "Het ziekteverzuim ligt wel hoger dan voor corona, maar er zijn geen problemen in de winkels. Het helpt bij de personeelsbezetting dat de quarantaineregels zijn versoepeld", stelt een woordvoerder. Postbedrijf PostNL ziet ook dat er hoger verzuim is, wat zorgt voor uitdagingen. "Maar we weten hier goed mee om te gaan. We houden de situatie in de gaten."

Geen last van problemen

Verffabrikant AkzoNobel heeft geen last van problemen bij de productie door ziekteverzuim. "We volgen de adviezen van de overheid en iedereen werkt zoveel mogelijk thuis. Daar waar thuiswerken echt niet kan (bijvoorbeeld voor sommige collega’s in onze fabrieken) houden we ons aan de RIVM-adviezen en leidt het niet tot hinder", zegt een woordvoerder.

Het Havenbedrijf Rotterdam kampt met uitval van personeel door ziekteverzuim, maar zegt de boel draaiende te houden. "Het versoepelen van de quarantaineregels helpt. Ik zie geen signalen dat er problemen zijn", verklaart Havenmeester René de Vries.

Bij ABN AMRO is er volgens een woordvoerder van de bank juist geen sprake van hoger ziekteverzuim door omikron. "Al de gehele coronaperiode zien we juist een lager officieel ziekteverzuim onder collega’s. Vermoedelijk is dat omdat mensen zich minder snel ziek melden als ze vanuit huis toch kunnen werken." Verzekeraar NN Group zegt geen significant verschil te zien bij het verzuim ten opzichte van eerdere jaren.

Meer uit Financieel

Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

56 minuten geleden
Aandelenbeurzen New York op winst na uitlatingen Fed-bestuurders

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten de handel uitgegaan. De financiële markten schatten de kans op nog een rentepauze door de Federal Reserve groter in na uitspraken van twee beleidsmakers bij de centralebankenkoepel.

1 uur geleden
Cacao voor hoogste prijs sinds 1977 verhandeld

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Liefhebbers van chocolade zijn binnenkort waarschijnlijk meer geld kwijt aan de lekkernij. De prijs voor cacao heeft het hoogste niveau van de afgelopen 46 jaar bereikt. Het belangrijke ingrediënt voor chocolade is duurder geworden doordat slechte weersomstandigheden de oogst in Ivoorkust en Ghana dwarszitten. Hevige regenval zorgt voor de verspreiding van ziektes onder de gewassen en hindert het werk op de plantages.

1 uur geleden
Komst eerste nieuwe Airbus voor Transavia vertraagd door schade

SCHIPHOL (ANP) - De komst van de eerste Airbus van Transavia heeft vertraging opgelopen. De luchtvaartmaatschappij meldt dat het nieuwe toestel door een nog onbekende oorzaak beschadigd is geraakt. Transavia zou de Airbus A321neo, die al gereed was voor gebruik, begin december ophalen uit Hamburg.

2 uur geleden
Amazon mengt zich in AI-chatbotstrijd met werkhulp Q

SEATTLE (ANP) - Amazon introduceert zijn eigen chatbot die werkt met geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). Het AI-programma, dat Q heet, is vooral bedoeld voor hulp op het werk en kan volgens Amazon bijvoorbeeld helpen bij programmeren en het schrijven van teksten. Hiermee gaat het tech- en webwinkelbedrijf een concurrentiestrijd aan met Microsoft en Google, die al eigen zoek- en chatfuncties hebben met geavanceerde AI.

3 uur geleden
Beleggers op het Damrak terughoudend, DSM-Firmenich weer omlaag

AMSTERDAM (ANP) - De beleggers op het Damrak deden het dinsdag voorzichtiger aan, nadat er maandag een einde kwam aan de aandelenrally van vier weken op Wall Street. De stijgende lijn werd dinsdag echter weer hervat in New York en dat bood steun aan de beurshandel in Europa.

5 uur geleden
G-Star moet Vietnamese fabriek 2,5 miljoen betalen om plotse exit

AMSTERDAM (ANP) - Kledingmerk G-Star moet een Vietnamese fabriek 2,5 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) betalen als schadevergoeding voor het plotseling stopzetten van de samenwerking. De textielfabriek moest de deuren sluiten na het plotse vertrek van de Nederlandse denimspecialist. Volgens de rechtbank in Amsterdam staat het miljoenenbedrag gelijk aan de schade die de fabriek daardoor leed.

5 uur geleden