Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

DEN HAAG (ANP) - Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een langstudeerboete invoert. Ze vrezen dat de kwaliteit achteruitgaat en niet alle jongeren nog dezelfde kansen krijgen om te studeren. De aangekondigde maatregelen kunnen volgens de instellingen ook personeelstekorten in belangrijke sectoren verergeren.

Een rondgang van het ANP maakt duidelijk dat in het hoger onderwijs grote weerstand is tegen de plannen. De coalitie wil honderden miljoenen euro's per jaar bezuinigen op de sector. "Een hele generatie zal erdoor geraakt worden, er dreigt een grote negatieve economische impact en de kansenongelijkheid zal groeien", verwoordt de Haagse Hogeschool de bezwaren. Koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL) vindt dat de coalitie "de toekomst van jongeren in ons land op het spel zet".

De 'langstudeerboete' die PVV, VVD, NSC en BBB willen invoeren, krijgt ook forse kritiek. "Onverwacht, onaangenaam en ondoordacht", noemt de Hogeschool Rotterdam het plan. "Deze maatregel legt nog meer studiedruk op onze studenten en zal toekomstige studenten afschrikken en onnodig laten uitvallen", stelt Avans Hogeschool.

Voorzorgsmaatregelen

Instellingen bereiden zich intern voor op bezuinigingen, al hopen ze dat die van tafel gaan. De Rijksuniversiteit Groningen en Hogeschool Inholland nemen in principe geen mensen van buiten meer aan, vacatures worden vooral intern ingevuld. "Ingrijpen zal noodzakelijk zijn", klinkt het ook bij de Radboud Universiteit Nijmegen. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) kijkt "heel kritisch welke vacatures ingevuld moeten worden" en verlengt tijdelijke contracten "veelal niet".

Volgens de HvA moet het nieuwe kabinet zich houden aan afspraken voor de lange termijn die het vertrekkende kabinet met de sector heeft gemaakt. "De regering kan niet zomaar de gemaakte afspraken ongedaan maken. Desnoods laten we dit juridisch toetsen."

Onderzoeken

Hbo's vrezen ook voor de toekomst van hun praktijkgerichte onderzoek. Universiteiten zijn onder meer verbolgen over een bezuiniging van ruim 1 miljard euro op het fonds voor onderzoek en wetenschap en het afschaffen van sectorplannen (215 miljoen euro per jaar) die tot hogere kwaliteit moesten leiden.

"De geplande bezuinigingen bedreigen het voortbestaan van essentiële opleidingen, faculteiten en universiteiten", stellen wetenschappers van de Universiteit Leiden, met instemming van hun bestuur. Zij voeren al dagelijks actie. Tijdens 'lunch talks' gaan ze in op de vraag: "Wat verliest Nederland als dit onderzoek verdwijnt?"

Meer uit Politiek

PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 uur geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

2 uur geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

2 uur geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

3 uur geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

3 uur geleden
Premier blijft nog paar maanden langer in Torentje

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en zijn naaste medewerkers blijven naar verwachting nog tot het einde van het jaar werken vanuit het Torentje. De tijdelijke verhuizing naar het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat wat langer op zich wachten. Dat heeft te maken met het ICT-systeem dat moet worden meeverhuisd, bevestigt een woordvoerder na een bericht in het AD.

4 uur geleden
Kabinet wil dat Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil dat CDA'er Wopke Hoekstra Eurocommissaris blijft. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws.

16 uur geleden