
Hoger onderwijs moet sociale veiligheid structureel controleren
DEN HAAG (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs roept de universiteiten en hogescholen op de sociale veiligheid in de gaten te houden, zowel in hun eigen instelling als samen in de hele sector. Er is nog geen landelijk systeem om die veiligheid in het hoger onderwijs te controleren. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) komt met een actieplan.
Universiteiten en hogescholen lijken wel door de meeste studenten als veilig te worden ervaren, zo valt uit onderzoek van de inspectie op te maken. Maar van de 1500 mensen die een vragenlijst van de inspectie invulden, meldde toch 4 procent op de opleiding grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Als dit percentage voor alle studenten in het hoger onderwijs zou gelden, dan zou dat neerkomen op ruim 30.000 studenten, schat de inspectie.
De helft van de studenten die grensoverschrijdend gedrag hebben meegemaakt, meldde dat dit kwam van personeel van de instelling. Het is voor het eerst dat er wat cijfers zijn over de sociale veiligheid in het hoger onderwijs in Nederland. Veel animo voor de vragenlijst van de inspectie was er niet: 15 procent van degenen die waren aangeschreven vulde het formulier in. De onderzoekers kunnen ook niet zeggen of de coronamaatregelen de cijfers misschien vertekenen.
Aanbevelingen
Van de zestig studenten die grensoverschrijdend gedrag meldden, hebben de meesten met iemand binnen of buiten de instelling daarover gesproken. Een kwart van deze studenten besprak het incident met de vertrouwenspersoon van de instelling. Een enkeling diende een klacht in of stapte naar de politie. Een kwart liet het er maar bij.
De LSVb presenteerde woensdag meteen het Actieplan Sociale Veiligheid. Voorzitter Ama Boahene noemt de geschatte 30.000 "een schokkend aantal". Een van de aanbevelingen is een toegankelijke meldprocedure. "Een student die te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag heeft laagdrempelige hulp nodig. Het komt nu nog te vaak voor dat studenten niet weten waar ze terechtkunnen of dat de meldprocedure onnodig ingewikkeld is", concludeert ze.
Aandacht
Volgens de studentenclub zouden meer instellingen een onafhankelijke ombudsfunctionaris moeten aanstellen. Verder moet er aandacht komen voor preventie en nazorg en moeten er trainingen over sociale veiligheid worden opgezet.
Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Lisanne de Roos is ook bezorgd:"Het moge duidelijk zijn dat elke student die zoiets meemaakt, er één te veel is. Het ISO gaat zelf ook een onderzoek naar de sociale veiligheid in het hoger onderwijs doen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
6 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
7 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
8 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
9 uur geleden