Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoger onderwijs kritisch op maximale groepsgrootte

Hoger onderwijs kritisch op maximale groepsgrootte

WOERDEN (ANP) - Het hoger onderwijs is kritisch op het kabinetsbesluit om een maximum te stellen aan de groepsgrootte tijdens lessen in het nieuwe studiejaar. Het kabinet kondigde vrijdagavond aan dat het mbo en hoger onderwijs weer open mogen zonder 1,5 meter afstand, maar stelde wel eisen aan die openstelling, waaronder een maximum van 75 mensen per ruimte en het dragen van een mondkapje in de gangen.

De Vereniging Hogescholen zegt zich te gaan inspannen om de aanvullende maatregelen, met name de maximale groepsgrootte, snel weer afgeschaft te krijgen. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond dat die regel in de praktijk zal betekenen dat alle onderwijsactiviteiten kunnen doorgaan, behalve grootschalige hoorcolleges.

Ook de koepel van universiteiten VSNU hoopt dat de maximale groepsgrootte snel weer van de baan is. "Een substantieel deel van de hoorcolleges zal door die maatregel online moeten worden gevolgd", aldus de koepel. "Veel studenten zullen daardoor minder fysiek onderwijs krijgen in de eerste fase van het collegejaar."

Grotere opleidingen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is eveneens kritisch op de maximale groepsgrootte. Voorzitter Ama Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan."

De MBO Raad heeft wel begrip voor de eisen die het kabinet stelt. "We hebben er steeds op gehamerd dat volledige opening moet kunnen als het verantwoord, veilig en uitvoerbaar is," aldus voorzitter Adnan Tekin.

Kwaliteit van onderwijs

De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat maandag met de faculteiten praten over de gevolgen van de maximale groepsgrootte. "Dat betreft zo’n 15 procent van onze activiteiten. Met name voor de grotere opleidingen zal dit betekenen dat er voor hybride oplossingen gekozen moet worden." De universiteit noemt de versoepelingen die er komen "buitengewoon goed nieuws".

Het ROC Mondriaan in Den Haag vindt het "heel erg fijn dat we onze studenten weer fysiek kunnen onderwijzen. Dat komt de kwaliteit van onderwijs en het sociale leven dat bij studeren hoort uiteraard ten goede".

Alle organisaties zijn blij dat de 1,5 meterregel kan worden losgelaten. Volgens de MBO Raad is het belangrijk dat mbo's in het nieuwe studiejaar weer "normaal beroepsonderwijs" kunnen bieden, voor de resultaten van de studenten "én voor hun welzijn". Ook voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen noemt het "van essentieel belang" dat er weer op een gangbare manier onderwijs gegeven kan worden. Voorzitter van de VSNU Pieter Duisenberg noemt het "heel goed nieuws".

Meer uit Binnenland

Forse verlaging van tarieven uitzending EK op publieke schermen

HILVERSUM (ANP) - De NOS en NPO voeren een flinke verlaging door van de tarieven voor het uitzenden van het EK op publieke schermen. Het gaat om een verlaging van ruim 75 procent, meldt de NOS in een persbericht.

9 uur geleden
Nederland levert Oekraïne samen met ander land Patriot-systeem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat samen met een ander land een Patriot-systeem leveren aan Oekraïne. Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren maakte vrijdag bekend dat het is gelukt om onderdelen te verzamelen waarmee een compleet systeem kan worden gevormd. Ze was daar al enige tijd mee bezig. Patriotsystemen zijn belangrijke wapensystemen die raketten van de vijand uit de lucht kunnen schieten.

10 uur geleden
Demonstranten bezetten klaslokalen en toiletblok UvA-gebouw

AMSTERDAM (ANP) - Pro-Palestijnse demonstranten hebben vrijdagmiddag een gang, twee klaslokalen en een toiletblok bezet op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. De locaties zijn in het zogeheten B-gebouw. Volgens een woordvoerder van de UvA gaat het om gemaskerde demonstranten, die leuzen schreeuwen en de deuren naar de lokalen blokkeren.

10 uur geleden
Bestuur Zuidoost: vaardig iemand anders af dan Bosma op 1 juli

AMSTERDAM (ANP) - Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Zuidoost in Amsterdam ziet liever dat het parlement een andere vertegenwoordiger dan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma stuurt naar de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli in het Oosterpark. In een verklaring noemt het bestuur de uitnodiging van Bosma om aanwezig te zijn bij de Keti Koti-herdenking "een duivels dilemma".

10 uur geleden
Voorbereidingen gaswinning bij Schiermonnikoog mogen van start

DEN HAAG (ANP) - De voorbereidingen voor gaswinning in de Noordzee bij Schiermonnikoog mogen van de rechter van start gaan. Gasbedrijf ONE-Dyas heeft vrijdag van de voorzieningenrechter toestemming gekregen een productieplatform te installeren om vanaf het einde van dit jaar gas te kunnen winnen uit de bodem.

10 uur geleden
Verdachte agent herinnert zich weinig van inzet geweld Dordrecht

ROTTERDAM (ANP) - Een 55-jarige politieman uit Rotterdam, die wordt verdacht van het verzwijgen van geweld tijdens een arrestatie in Dordrecht op sinterklaasavond in 2020, kan zich niet veel herinneren van die bewuste avond. Dat zei de man vrijdag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in de rechtbank van Rotterdam.

11 uur geleden
Politiebonden vinden verlofbeperking rondom NAVO-top schrijnend

DEN HAAG (ANP) - De vier politievakbonden zijn niet te spreken over de verlofbeperking voor politiemensen vanwege de NAVO-top in Den Haag volgend jaar. Omdat er voor de top zoveel politie-inzet nodig is, krijgen werknemers pas aan het einde van dit jaar te horen of ze in de periode rondom het evenement in juni verlof kunnen opnemen.

11 uur geleden