Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoger onderwijs kritisch op maximale groepsgrootte

Hoger onderwijs kritisch op maximale groepsgrootte

WOERDEN (ANP) - Het hoger onderwijs is kritisch op het kabinetsbesluit om een maximum te stellen aan de groepsgrootte tijdens lessen in het nieuwe studiejaar. Het kabinet kondigde vrijdagavond aan dat het mbo en hoger onderwijs weer open mogen zonder 1,5 meter afstand, maar stelde wel eisen aan die openstelling, waaronder een maximum van 75 mensen per ruimte en het dragen van een mondkapje in de gangen.

De Vereniging Hogescholen zegt zich te gaan inspannen om de aanvullende maatregelen, met name de maximale groepsgrootte, snel weer afgeschaft te krijgen. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond dat die regel in de praktijk zal betekenen dat alle onderwijsactiviteiten kunnen doorgaan, behalve grootschalige hoorcolleges.

Ook de koepel van universiteiten VSNU hoopt dat de maximale groepsgrootte snel weer van de baan is. "Een substantieel deel van de hoorcolleges zal door die maatregel online moeten worden gevolgd", aldus de koepel. "Veel studenten zullen daardoor minder fysiek onderwijs krijgen in de eerste fase van het collegejaar."

Grotere opleidingen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is eveneens kritisch op de maximale groepsgrootte. Voorzitter Ama Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan."

De MBO Raad heeft wel begrip voor de eisen die het kabinet stelt. "We hebben er steeds op gehamerd dat volledige opening moet kunnen als het verantwoord, veilig en uitvoerbaar is," aldus voorzitter Adnan Tekin.

Kwaliteit van onderwijs

De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat maandag met de faculteiten praten over de gevolgen van de maximale groepsgrootte. "Dat betreft zo’n 15 procent van onze activiteiten. Met name voor de grotere opleidingen zal dit betekenen dat er voor hybride oplossingen gekozen moet worden." De universiteit noemt de versoepelingen die er komen "buitengewoon goed nieuws".

Het ROC Mondriaan in Den Haag vindt het "heel erg fijn dat we onze studenten weer fysiek kunnen onderwijzen. Dat komt de kwaliteit van onderwijs en het sociale leven dat bij studeren hoort uiteraard ten goede".

Alle organisaties zijn blij dat de 1,5 meterregel kan worden losgelaten. Volgens de MBO Raad is het belangrijk dat mbo's in het nieuwe studiejaar weer "normaal beroepsonderwijs" kunnen bieden, voor de resultaten van de studenten "én voor hun welzijn". Ook voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen noemt het "van essentieel belang" dat er weer op een gangbare manier onderwijs gegeven kan worden. Voorzitter van de VSNU Pieter Duisenberg noemt het "heel goed nieuws".

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

5 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

5 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

6 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

8 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

12 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

12 uur geleden