
Hoger onderwijs kritisch op maximale groepsgrootte
WOERDEN (ANP) - Het hoger onderwijs is kritisch op het kabinetsbesluit om een maximum te stellen aan de groepsgrootte tijdens lessen in het nieuwe studiejaar. Het kabinet kondigde vrijdagavond aan dat het mbo en hoger onderwijs weer open mogen zonder 1,5 meter afstand, maar stelde wel eisen aan die openstelling, waaronder een maximum van 75 mensen per ruimte en het dragen van een mondkapje in de gangen.
De Vereniging Hogescholen zegt zich te gaan inspannen om de aanvullende maatregelen, met name de maximale groepsgrootte, snel weer afgeschaft te krijgen. Premier Mark Rutte zei vrijdagavond dat die regel in de praktijk zal betekenen dat alle onderwijsactiviteiten kunnen doorgaan, behalve grootschalige hoorcolleges.
Ook de koepel van universiteiten VSNU hoopt dat de maximale groepsgrootte snel weer van de baan is. "Een substantieel deel van de hoorcolleges zal door die maatregel online moeten worden gevolgd", aldus de koepel. "Veel studenten zullen daardoor minder fysiek onderwijs krijgen in de eerste fase van het collegejaar."
Grotere opleidingen
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is eveneens kritisch op de maximale groepsgrootte. Voorzitter Ama Boahene: "Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Ook voor die studenten moet er fysiek onderwijs zijn. Er zijn genoeg collegezalen waar dat op een veilige manier kan."
De MBO Raad heeft wel begrip voor de eisen die het kabinet stelt. "We hebben er steeds op gehamerd dat volledige opening moet kunnen als het verantwoord, veilig en uitvoerbaar is," aldus voorzitter Adnan Tekin.
Kwaliteit van onderwijs
De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat maandag met de faculteiten praten over de gevolgen van de maximale groepsgrootte. "Dat betreft zo’n 15 procent van onze activiteiten. Met name voor de grotere opleidingen zal dit betekenen dat er voor hybride oplossingen gekozen moet worden." De universiteit noemt de versoepelingen die er komen "buitengewoon goed nieuws".
Het ROC Mondriaan in Den Haag vindt het "heel erg fijn dat we onze studenten weer fysiek kunnen onderwijzen. Dat komt de kwaliteit van onderwijs en het sociale leven dat bij studeren hoort uiteraard ten goede".
Alle organisaties zijn blij dat de 1,5 meterregel kan worden losgelaten. Volgens de MBO Raad is het belangrijk dat mbo's in het nieuwe studiejaar weer "normaal beroepsonderwijs" kunnen bieden, voor de resultaten van de studenten "én voor hun welzijn". Ook voorzitter van de Vereniging Hogescholen Maurice Limmen noemt het "van essentieel belang" dat er weer op een gangbare manier onderwijs gegeven kan worden. Voorzitter van de VSNU Pieter Duisenberg noemt het "heel goed nieuws".
Meer uit Binnenland
WEITEVEEN (ANP) - De nabestaanden van de dubbele moord in Weiteveen stellen de politie aansprakelijk, bevestigen hun advocaten na berichtgeving door het AD. Ze zijn van mening dat de politie nalatig heeft gehandeld.
18 minuten geledenBEVERWIJK (ANP) - De Wijkertunnel in de A9 bij Beverwijk is weer in beide richtingen open, meldt Rijkswaterstaat. De tunnel ging maandag in de loop van de middag dicht omdat er een ongeluk was met twee bussen vol AZ-supporters. Vijf mensen kampten met onder meer nek- en rugklachten, een persoon is naar het ziekenhuis overgebracht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondag een man van 21 uit Den Haag opgepakt voor een schietincident waarbij vrijdag een eveneens 21-jarige man uit Den Haag om het leven kwam. Ook de vermoedelijke vluchtauto, een zwarte Citroën C1, is gevonden en in beslag genomen.
2 uur geledenBEVERWIJK (ANP) - Bij een botsing tussen twee bussen met AZ-fans in de Wijkertunnel in de A9 bij Beverwijk zijn vijf mensen gewond geraakt, meldt de politie. Ze hebben nek-, rug- en aangezichtsklachten. Een persoon wordt overgebracht naar het ziekenhuis.
4 uur geledenHILVERSUM (ANP) - RTL zendt maandag een extra journaal uit over het overlijden van paus Franciscus, laat de zender weten aan het ANP. Het programma is om 16.30 uur op RTL 4 te zien.
6 uur geledenBAARN (ANP) - Paus Franciscus had een groot hart voor de zwakkeren in de samenleving. "Dat liet hij steeds weer blijken in zijn teksten en door de bezoeken die hij bracht aan groepen gemarginaliseerden. Ook benadrukte hij de beschermwaardigheid van het leven, van het begin tot het einde", zegt kardinaal Wim Eijk over de op paasmaandag overleden kerkvorst.
7 uur geledenUTRECHT (ANP) - Directeur Rolien Sasse van vredesorganisatie PAX noemt de paus "heel bijzonder omdat hij zijn pausschap altijd inzette voor de zwakkeren van de samenleving, en dat deed hij zelfs zondag nog". Sasse beschrijft de overleden paus als "een voorbeeld van nederigheid en verbinding, en een onvermoeibare inspiratie voor vrede".
7 uur geleden