Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoger beroep zaak Martien R. begint weer met heibel

Hoger beroep zaak Martien R. begint weer met heibel

DEN BOSCH (ANP) - Het hoger beroep in de strafzaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is donderdag opnieuw onrustig van start gegaan. Bijna niemand was naar het gerechtshof in Den Bosch gekomen.

In de zaal zaten drie advocaten en slechts vier van de in totaal veertien verdachten. Hoofdverdachte Martien R. en zijn zoon Anton waren er wel. Zij kregen in september bij de rechtbank zestien en acht jaar cel vanwege drugs- en wapenhandel en deelname aan een criminele organisatie.

De zaak beleefde bij de rechtbank een unieke setting, doordat nagenoeg alle verdachten én hun advocaten de zaak boycotten. Ze vreesden een vooringenomen rechtbank. Het gerechtshof had nu bepaald dat het hoger beroep donderdag zou beginnen, zonder overleg met de verdachten en de verdediging. "Ik heb een cliënt die zich bij de rechtbank onheus bejegend voelde en als de zaak dan nu zo begint", uitte een advocaat zijn ongenoegen. En ook Martien R. zelf: "Ik denk dat mijn advocaat ook wel iets had willen zeggen." Die was echter verhinderd.

Meesten in 2019 opgepakt

De voorzitter van het hof was echter onverbiddelijk. "Als we wachten tot een moment dat iedereen kan, kunnen we misschien pas in januari volgend jaar verder. Dat gaan we niet doen. Wie naar een zitting kan komen, die komt en krijgt alle gelegenheid iets te zeggen."

Justitie ziet Martien R. als het hoofd van een netwerk met twaalf familieleden die handelde in drugs en wapens. De meesten werden in november 2019 opgepakt, toen vierhonderd agenten hun woonwagenkamp overspoelden. Dat gebeurde nadat de politie al anderhalf jaar met afluisterapparatuur en camera’s had geobserveerd. Dat leverde de basis van het bewijs.

Meer uit Binnenland

Dode in huis in Ridderkerk, drie aanhoudingen

RIDDERKERK (ANP) - Een 61-jarige man in een woning in het Zuid-Hollandse Ridderkerk is in de nacht van vrijdag op zaterdag overleden na een reanimatie. De politie zegt een misdrijf niet uit te sluiten en heeft "uit voorzorg" drie mensen, die in het huis aan de Voorn aanwezig waren, aangehouden.

3 uur geleden
Dode gevonden in Rotterdam, politie sluit misdrijf niet uit

ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Kromme Hagen in de Rotterdamse wijk IJsselmonde is zaterdagmiddag een dode gevonden. Het gaat om een 61-jarige Rotterdammer, laat de politie weten. Na een eerste onderzoek door de politie en een arts kan een misdrijf niet worden uitgesloten. De 61-jarige bewoner, die ook in het huis aanwezig was, is "uit voorzorg" aangehouden.

5 uur geleden
Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

8 uur geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

9 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

10 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

10 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

10 uur geleden