Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoger beroep omwonenden Tata in uitstootzaak tegen Noord-Holland

Hoger beroep omwonenden Tata in uitstootzaak tegen Noord-Holland

BLOEMENDAAL (ANP) - Omwonenden van Tata Steel vinden dat de provincie Noord-Holland zijn eisen voor de uitstoot van zwaveldioxide door de staalfabriek niet had mogen bijstellen. Ze gaan daarom in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechtbank. Die bevestigde juist de verdediging van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), die de norm heeft opgesteld.

Door de uitspraak van de rechter kan de norm voor uitstoot van zwavel afkomstig van Tata Steel in stand blijven. Ondertussen wil de omgevingsdienst - net als de eisers - dat de uitstoot van zwaveldioxide snel minder wordt, benadrukt een woordvoerster van de OD NZKG. De omgevingsdienst heeft daarom Tata Steel verplicht te onderzoeken hoe de uitstoot van zwaveldioxide verder omlaag kan. Zodra meer mogelijk is, zal de omgevingsdienst de vergunning weer aanscherpen.

Volgens de omwonenden die de zaak hebben aangespannen, moet de norm nu al strenger. Dat wilde de omgevingsdienst in eerste instantie ook. Dit haalde het uiteindelijke besluit niet, omdat Tata Steel had aangegeven dat het nog niet mogelijk was om deze norm te halen. "Omdat Tata zelf heeft besloten de 99 jaar oude, verwaarloosde fabriek te blijven uitmelken, zou het juist harder moeten worden aangepakt", vindt Jan de Jong van stichting Schapenduinen. Hij is een van de eisers. De Jong woont op landgoed Schapenduinen in Bloemendaal, niet ver van Tata Steel.

De rechter oordeelde hierover dat de provincie Noord-Holland heeft gehandeld binnen haar beleidsvrijheid bij het aanpassen van de uitstootnorm. De woordvoerster van de omgevingsdienst voegt toe dat de uitstootnorm wel haalbaar moet zijn om juridisch gezien in stand te blijven. "Anders zet de rechtbank er mogelijk een streep door, en dan staan we alsnog met lege handen."

Meer uit Binnenland

Wandellegioen trekt op warme dag verder, over de Zevenheuvelen

NIJMEGEN (ANP) - Voor de ruim 43.000 wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse is de derde dag van het evenement een 'bergetappe', met de Zevenheuvelenweg bij Groesbeek op de route. Het is daar altijd zo druk, dat de weg sinds maandagavond is afgesloten om mensen die een plekje willen claimen te weren.

9 uur geleden
Advocaat slachtoffers 'bangalijst' doet aangifte van afpersing

UTRECHT (ANP) - Advocaat Ina Brouwer, die de Utrechtse studentes bijstaat die slachtoffer werden van zogeheten 'bangalijsten', heeft aangifte gedaan van afpersing en bedreiging. Dat bevestigt Brouwer na berichtgeving door onder meer het AD. Aanleiding voor de aangifte is een bericht op Telegram waarin een anonieme afzender onder meer eist dat Brouwer 10.000 euro aan bitcoins betaalt en stopt met haar hulp aan de studentes. Als zij dat niet doet, gaat het "exposen" door, zou in het bericht staan.

17 uur geleden
Vermiste bezoeker festival Wildeburg dood gevonden in Ens

ENS (ANP) - De politie heeft het lichaam gevonden van de bezoeker van festival Wildeburg die sinds afgelopen zondag was vermist. De 34-jarige man uit Lochem werd aangetroffen in het gras ter hoogte van de Zwartemeerweg in Ens, niet ver van Kraggenburg waar het festival plaatsvond.

17 uur geleden
Duitse politie arresteert drie Nederlandse plofkrakers

HAMBURG (ANP) - De Duitse politie heeft drie Nederlanders aangehouden na een mislukte plofkraak. Volgens de politie waren de mannen van plan een geldautomaat op te blazen in Embsen, ten zuiden van Hamburg, melden Noord-Duitse media.

18 uur geleden
Britse WO II-bom gevonden in Bunnik, ruimingsplan in de maak

BUNNIK (ANP) - Op het terrein van een houthandel in Bunnik is maandag een niet-ontplofte bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden, meldt de Utrechtse gemeente woensdagmiddag. De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, is afgedekt en veiliggesteld door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

18 uur geleden
Slachtoffers van MH17-vliegramp herdacht in Park Vijfhuizen

VIJFHUIZEN (ANP) - Bij het Nationaal Monument MH17 in Park Vijfhuizen zijn woensdagmiddag de slachtoffers van de MH17-vliegramp herdacht. Het is woensdag tien jaar geleden dat het passagiersvliegtuig boven Oekraïne uit de lucht werd geschoten door pro-Russische separatisten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven.

21 uur geleden
ANWB verwacht komend weekend weer vakantiedrukte op de weg

DEN HAAG (ANP) - Net als in de voorgaande twee weekenden verwacht de ANWB ook komend weekend veel vakantiedrukte op de weg. Na vrijdag beginnen kinderen in het noorden van het land aan hun schoolvakantie. In Nederland is het vooral vrijdagmiddag erg druk op de weg, terwijl in het buitenland de meeste vakantiefiles op zaterdag staan, aldus de ANWB.

22 uur geleden