Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge verwachtingen van Duitsland als EU-voorzitter

Hoge verwachtingen van Duitsland als EU-voorzitter

BRUSSEL (ANP) - Duitsland is vanaf woensdag een half jaar voorzitter van de Raad van de Europese Unie. De regering van bondskanselier Angela Merkel heeft als belangrijkste doelstelling Europa versterkt uit de coronacrisis te loodsen. Als motto heeft Berlijn 'Samen voor Europa’s herstel’ gekozen.

De grootste lidstaat beheert tot eind december de vergaderagenda en zit de ministerraden voor. De ambities zijn hoog en de verwachtingen hooggespannen. Merkel heeft een vlot akkoord over de EU-meerjarenbegroting en het voorgestelde herstelfonds van 750 miljard euro voor zwaar door de coronacrisis getroffen landen en regio’s als topprioriteit bestempeld.

De 27 regeringsleiders houden hierover medio juli een top in Brussel, maar voor overeenstemming zijn nog talloze gesprekken nodig. "De pandemie heeft blootgelegd hoe fragiel het Europese project is", zei Merkel onlangs. "Nog nooit waren solidariteit en samenhang in Europa zo belangrijk als vandaag."

Vanwege de coronacrisis waren fysieke bijeenkomsten in Brussel maandenlang niet mogelijk, waardoor onder het Kroatische voorzitterschap veel dossiers stil kwamen te liggen. Duitsland wil de vaart er weer inbrengen en heeft het aantal medewerkers in Brussel fors opgeschroefd. Op beleidsterreinen als klimaat, migratie en asiel, digitalisering, duurzaamheid en defensie ligt nog veel werk te wachten. Tegelijkertijd moeten de intensieve onderhandelingen met de Britten over de toekomstige relatie tot een goed einde worden gebracht.

Duitsland wil ook dat de EU eensgezinder en krachtiger optreedt op het wereldtoneel. Zeker nu de VS onder president Trump een minder betrouwbare partner zijn, maar ook om weerwoord te bieden aan China, Rusland en Turkije. Een geplande EU-top in september met Chinese leiders in Leipzig is evenwel uitgesteld.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 86 1 week geleden
trump is niet te vertrouwen--net zomin als andere niet democratische presidenten. beter een bond met rusland en china. want over een 10tal jaren overvleugelt china de usa.

Meer uit Buitenland

Peking pareert kritiek VS op aanspraken China in Zuid-Chinese Zee

PEKING (ANP) - China maakt bezwaar tegen de verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarin de VS de Chinese aanspraken in de Zuid-Chinese Zee verwerpen. De Chinezen noemen daarnaast de beschuldiging van de VS dat zij hun buren pesten "compleet ongegrond".

1 uur geleden
Rechter staat publicatie van boek van nicht Donald Trump toe

NEW YORK (ANP) - Het hooggerechtshof van New York heeft het tijdelijke verbod op het boek van Mary Trump, de nicht van president Trump, opgeheven. Daarmee kan het onthullende boek over de familie van de Amerikaanse president dinsdag verschijnen.

2 uur geleden
President Bolsonaro gaat bij negatieve test weer aan het werk

RIO DE JANEIRO (ANP) - De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft maandag gezegd dat hij zich "heel goed" voelt en weer aan het werk zal gaan als hij dinsdag een negatieve uitslag heeft bij de coronatest. Ook zei hij dat hij in isolatie zal blijven totdat hij coronavrij is.

2 uur geleden
Winkelend publiek moet in Engeland vanaf 24 juli mondkapje dragen

LONDEN (ANP) - De Britse regering stelt het dragen van een mondkapje in de winkel en supermarkt in Engeland vanaf 24 juli verplicht. Hiermee hoopt de regering van premier Boris Johnson een nieuwe verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, meldt het bureau van de premier.

4 uur geleden
Trump: ik heb een goede relatie met medisch topadviseur Fauci

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt een prima relatie te hebben met zijn medische topadviseur Anthony Fauci. "Ik vind hem een erg aardige persoon, al ben ik het niet altijd met hem eens", zei de president na berichten dat het Witte Huis heeft geprobeerd Fauci via de media te ondermijnen.

6 uur geleden
'FBI moest deur Epstein-vertrouweling Maxwell openbreken'

NEW YORK (ANP/AFP) - Epstein-vertrouweling Ghislaine Maxwell weigerde mee te werken toen de FBI voor haar deur stond. Agenten moesten daardoor haar voordeur openbreken, zeggen aanklagers in rechtbankdocumenten.

7 uur geleden
'Latijns-Amerika meldt nu meer coronadoden dan Noord-Amerika'

SANTIAGO (ANP/RTR) - Het dodental door het coronavirus ligt in Latijns-Amerika voor het eerst hoger dan in Noord-Amerika. Persbureau Reuters becijferde dat Latijns-Amerikaanse landen samen 144.680 sterfgevallen hebben gemeld. Dat zijn er bijna 1000 meer dan in de Verenigde Staten en Canada.

7 uur geleden