Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge Veluwe mag wolven in park niet vangen of doden

Hoge Veluwe mag wolven in park niet vangen of doden

ARNHEM (ANP) - De directie van Het Nationale Park De Hoge Veluwe mag de roedel wolven die in het park leeft niet vangen of doden. De directie vroeg daar bij de provincie Gelderland toestemming voor, omdat de wolven volgens de directie alle moeflons doden die in het park leven. Sinds de wolf zich in het park vestigde zou de kudde moeflons gehalveerd zijn, volgens de parkdirectie.

Gelderland geeft geen toestemming voor het vangen of doden van de roofdieren, omdat wolven Europees beschermde wilde dieren zijn. De parkdirectie moet een andere oplossing vinden, stelt de provincie. In het nationale park heeft zich een wolvenpaar gevestigd dat ook jongen heeft. Een van die jongen is erg tam geworden en komt dicht bij mensen. De provincie wil het dier weer schuw maken door het te beschieten met verfballetjes, maar dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming is daartegen. Woensdagmiddag komt deze zaak voor de rechter in Utrecht.

De parkdirectie is tegen wolven in het park. De Hoge Veluwe heeft alle hekken en wilddoorgangen rondom het park afgesloten toen er in 2019 voor het eerst wolven op de Veluwe opdoken, om de roofdieren buiten het park te houden. Die hekken zijn nog steeds op slot, maar de wolf heeft het nationale park toch bereikt. Volgens de parkdirectie zijn de dieren expres in het park losgelaten. De Faunabescherming zegt dat de directie de wolven vervolgens expres is gaan voeren om ze tam te maken, waardoor ze een probleem werden en aangepakt mogen worden volgens het huidige Wolvenplan van de provincies.

Gelderland wil ruimere mogelijkheden om probleemwolven aan te kunnen pakken als dat nodig is. De provincie heeft daar bij natuurminister Christianne van der Wal op aangedrongen. "Gelderland maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de wolvenpopulatie gezien de maatschappelijke onrust", aldus de provincie. "We moeten opnieuw leren samenleven met de wolf." Begin volgend jaar verschijnt naar verwachting een nieuw Wolvenplan van alle provincies samen. Daarin zouden ook meer maatregelen staan om de wolf in Nederland te kunnen beheren.

Meer uit Binnenland

Nederland sluit niet uit instructeurs naar Oekraïne te sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland zou in de toekomst mogelijk militair instructeurs naar Oekraïne kunnen sturen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Als Oekraïne dat nodig heeft moet dat de doorslag geven, vindt ze. Ze wil "helemaal niks uitsluiten", ook al ziet ze er wel nieuwe gevaren aan kleven.

25 minuten geleden
Vrouw overleden na aanrijding taxibusje en scooter in Urk

URK (ANP) - Bij een aanrijding tussen een taxibusje en een scooter dinsdagochtend in Urk is een 35-jarige vrouw overleden. Het gaat om de bestuurder van de scooter, meldt de politie.

1 uur geleden
Entertainer Sven Ratzke wint Johan Kaart Prijs

AMSTERDAM (ANP) - Sven Ratzke heeft dit jaar de Johan Kaart Prijs gewonnen. De zanger, entertainer en acteur krijgt de theaterprijs voor zijn "vakmanschap op het gebied van spel, zang en performance", aldus de jury in een persbericht. De Duits-Nederlandse Ratzke is behalve in Nederland ook veel in het buitenland actief.

1 uur geleden
Vier aanhoudingen voor mogelijke betrokkenheid bij schietpartijen

VLISSINGEN (ANP) - De politie heeft dinsdagochtend in Vlissingen vier mannen aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij verschillende schietpartijen. Het gaat om mannen van 20, 23, 25 en 28 jaar. Alle vier worden verdacht van bezit van vuurwapens, twee van hen ook van poging moord of doodslag.

2 uur geleden
Rijopleidingen verplicht, en meer nieuwe regels voor rijscholen

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil rijopleidingen verplicht maken. Het is een van een reeks nieuwe regels die minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) voorstelt om misstanden bij rijscholen tegen te gaan en het slagingspercentage op te krikken. Momenteel zijn alleen rijexamens nog verplicht.

3 uur geleden
Opnieuw lange file op A7

PURMEREND (ANP) - Op de A7 tussen Hoorn en Zaandam staat dinsdagochtend opnieuw een lange file. Rond 06.20 uur had de file al een lengte van 8 kilometer en een vertraging van meer dan een half uur, meldt de ANWB.

4 uur geleden
Man omgekomen nadat hij met auto te water raakte in Vierpolders

ROTTERDAM (ANP) - Bij een verkeersongeval in het Zuid-Hollandse Vierpolders is maandagavond een man om het leven gekomen, meldt de politie dinsdag. Door onbekende reden kwam de man met een auto te water. Hij raakte daarbij een zogeheten betonnen duiker, waarna het voertuig vlam vatte.

5 uur geleden