Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge tussentijdse opkomst bij verkiezingen Sint-Maarten

Hoge tussentijdse opkomst bij verkiezingen Sint-Maarten

PHILIPSBURG (ANP) - Het aantal mensen dat een stem heeft uitgebracht tijdens de parlementsverkiezingen op Sint-Maarten lag om 14.00 uur lokale tijd (19.00 uur Nederlandse tijd) op ruim 34 procent. Dat is aanzienlijk meer dan tijdens de verkiezingen van vier jaar geleden. Toen had rond dezelfde tijd 27 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht.

Dat heeft het Centrale Stembureau donderdag bekendgemaakt. Volgens dat bureau verlopen de verkiezingen voorspoedig. Al vanaf 08.00 uur zijn er mensen gaan stemmen bij een van de twintig stembureaus op het eiland.

De stembureaus zijn open tot 20.00 uur (01.00 Nederlandse tijd). Van tevoren had de politie en het Openbaar Ministerie gewaarschuwd streng op te treden tegen het kopen en verkopen van stemmen en het vernielen van politieke posters. Hierover zijn op de verkiezingsdag tot nu toe geen incidenten gemeld.

Op Sint-Maarten mogen 22.553 mensen stemmen. Er doen acht partijen mee en in het parlement zijn in totaal vijftien zetels. De grootste partij, National Alliance van minister-president Silveria Jacobs, hoopt na vier relatief stabiele jaren voldoende stemmen te krijgen om verder te kunnen regeren.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

5 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

9 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

9 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

10 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

10 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

10 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

10 uur geleden