Hoge Raad VK schort zitting over boetes Nederlandse truckers op
LONDEN (ANP) - De Britse Hoge Raad heeft een zitting tussen Nederlandse vrachtwagenchauffeurs en de vervoersautoriteit in Londen uitgesteld. Centraal in de zaak staan aan de transporteurs uitgedeelde boetes voor het rijden in lage-emissiezones in de Britse hoofdstad. Die waren volgens Transport in Nood, de organisatie die de chauffeurs vertegenwoordigt, te hoog. De rechter wil nu dat de organisatie haar eis motiveert en concreet aangeeft welke boetes ingetrokken moeten worden.
Transport in Nood kwam eerder dit jaar in opstand tegen 7,5 miljoen euro aan boetes die Nederlandse chauffeurs volgens de organisatie onrechtmatig hadden gekregen. Vervoersautoriteit Transport for London (TfL) gaf in oktober toe dat de boetes te hoog waren, maar wil alleen de 5 procent aan te veel gevraagde incassokosten schrappen. De belangenclub wil echter dat alle boetes worden ingetrokken, onder meer omdat TfL rekende met te hoge wisselkoersen.
Transport in Nood moet van de Hoge Raad uiterlijk op 22 november met een onderbouwing komen. "Het moge duidelijk zijn dat wij alle reeds betaalde boetes terugbetaald willen zien en dat we met minder geen genoegen zullen nemen", schrijft de belangenclub in een nieuwsbrief aan transporteurs. Na de deadline krijgt TfL dertig dagen de tijd zich te verweren, waarna Transport in Nood veertien dagen krijgt om daar weer op te reageren. Na die procedure wordt beoordeeld of de partijen tot overeenstemming zijn gekomen of dat de zaak opnieuw aan de Hoge Raad dan wel een andere rechtbank wordt voorgelegd.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Het Europees Parlement is verdeeld over het op handen zijnde handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen van Mercosur. Meerdere Europarlementariërs die hier nauw bij betrokken zijn, hopen dat er vrijdag een akkoord wordt bereikt. Lang niet alle Europarlementariërs zien het handelsakkoord zitten. Diverse Europarlementariërs hebben daarnaast kritiek op de Europese Commissie omdat zij het Parlement niet goed heeft geïnformeerd over de inhoud van de voorstellen.
30 minuten geledenGENÈVE (ANP) - De wereldwijde handel is dit jaar op weg naar een nieuw record, stelt de VN-conferentie inzake handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. De VN-organisatie verwacht dat de wereldwijde handel in 2024 uitkomt op bijna 33 biljoen dollar (circa 31,2 biljoen euro).
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - American Eagle Outfitters ging donderdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De verkopen van het Amerikaanse kledingbedrijf vielen tegen in het afgelopen kwartaal. De retailer waarschuwde in september al hogere kortingen te moeten bieden en langere uitverkopen te houden door de verslechterde omstandigheden in de sector. Ook gaf het bedrijf een teleurstellende verwachting af voor het huidige kwartaal met daarin de belangrijke feestdagenperiode. Het aandeel werd daarop 15 procent lager gezet.
1 uur geledenWENEN (ANP/RTR) - Oliekartel OPEC+ heeft de verhoging van de olieproductie uitgesteld tot en met maart 2025. Dit meldt het oliekartel donderdag na een vergadering hierover. De productieverhoging was al meerdere keren uitgesteld.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/RTR) - Het voorlopige handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Zuid-Amerikaanse landen van de Mercosur is in zijn huidige vorm voor de Franse president Emmanuel Macron nog altijd "onaanvaardbaar". Het kantoor van de president kwam met die verklaring terwijl de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, in Uruguay is voor onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag. Daar wordt al 25 jaar over gepraat, maar het kwam nooit tot een akkoord.
2 uur geledenBUNNIK (ANP) - BAM mag in het Verenigd Koninkrijk meebouwen aan ruim 400 kilometer spoor voor een hogesnelheidslijn tussen Birmingham en Londen. Het Nederlandse bouwbedrijf heeft samen met zijn Spaanse branchegenoot Ferrovial de opdracht binnengehaald om het treinspoor te ontwerpen en te bouwen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Miljardensubsidies voor de huidige verduurzamingsplannen van Tata Steel zijn een slecht idee, vindt Willem Wiskerke van Greenpeace. De plannen van de staalfabriek zijn volgens hem momenteel niet rendabel. "Op deze manier worden miljarden aan belastinggeld mogelijk in een bodemloze put gegooid, voor een fabriek die misschien niet kan overleven."
3 uur geleden