
Hoge Raad: veroordeling Wilders wegens groepsbelediging handhaven
DEN HAAG (ANP) - De procureur-generaal van de Hoge Raad adviseert om de veroordeling van Geert Wilders voor groepsbelediging in stand te laten. De Hoge Raad kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar alleen naar de manier waarop het gerechtshof naar de feiten heeft gekeken. Dat is goed gegaan, staat in het advies aan de hoogste rechter van het land. Wilders werd in september in hoger beroep schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd.
De politicus deed zijn uitspraken in 2014 tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg de aanwezigen of ze "meer of minder Marokkanen" wilden. Nadat het publiek "minder, minder!" begon te scanderen, antwoordde hij: "Dan gaan we dat regelen." Hij zei daarvóór overigens al te denken dat hij dit "eigenlijk" niet zou mogen zeggen, omdat er aangifte tegen hem gedaan zou kunnen worden en hij mogelijk een proces aan zijn broek zou krijgen.
Wilders vindt dat hij betrokken is in een politiek proces, waarin het Openbaar Ministerie met politici zou hebben samengewerkt om hem veroordeeld te krijgen. Het hof oordeelde dat dat niet is gebleken. Wilders maakte daarop het verwijt dat de rechtspraak de gang van zaken "wel prima" vond.
Vrijheid
De procureur-generaal van de Hoge Raad is het daarin niet met Wilders eens. Volgens het advies is er "uitvoerig onderzoek" gedaan of er sprake is van onrechtmatige inmenging. En in cassatie "wordt uitgegaan van de feiten zoals die door het hof zijn vastgesteld".
De PVV-leider zei het zelf vooral belangrijk te vinden dat hij als politicus de vrijheid heeft om te zeggen wat hij wil. Daar waren volgens het hof echter grenzen aan die Wilders heeft overschreden. Die afweging noemt de procureur-generaal nu "helder". "Een politicus heeft ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat", in dit geval het tegengaan van discriminatie.
Vertraging
De rechtszaak tegen Wilders duurt al jaren. Extra onderzoek, een toegekend wrakingsverzoek waardoor de hogerberoeprechters vervangen moesten worden en het coronavirus leverden vertraging op. In eerste aanleg werd hij niet alleen veroordeeld voor groepsbelediging, maar ook voor aanzetten tot discriminatie. Dat laatste hield in hoger beroep geen stand.
Ongeacht de uitkomst van de rechtszaken zal Wilders niet inbinden, kondigde hij in september aan. "Ik zal altijd, veroordeling voor groepsbelediging of niet, de waarheid blijven spreken wat de consequenties ook zijn."
Het advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad, officieel een "conclusie", wordt vaak maar niet altijd overgenomen. De uitspraak staat vooralsnog gepland voor 6 juli.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt het "van de ratten besnuffeld" wat er vorige week maandag in het Maagdenhuis is gebeurd. Hij krijgt ook kritiek vanuit de Tweede Kamer. Bruins zou te weinig reageren en zijn verantwoordelijkheid niet nemen bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten die uit de hand lopen.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een medewerker van de politie Midden-Nederland is ontslagen om uitingen die hij eind 2023 deed op X. Hij zou zich op het sociale medium kwetsend en ongepast hebben uitgelaten. Een groot deel van zijn berichten werd bovendien beschouwd als onprofessioneel, discriminerend of racistisch, meldt de politie.
3 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - De politie heeft woensdag in het onderzoek naar de kunstroof in Assen een bedrijfspand in Heerhugowaard doorzocht. De gestolen Roemeense kunstschatten zijn daarbij niet aangetroffen. Wel zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om telefoons, computers of harde schijven.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Acht provincies steunen de plannen van universiteiten om zelf de instroom van buitenlandse studenten te beperken. De gedeputeerden roepen het kabinet op de regels aan te passen, zoals de universiteiten willen.
5 uur geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld omdat de advocaat van een van de beklaagden een medische ingreep heeft moeten ondergaan. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken dat huisartsen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mensen met longkanker tot vier maanden eerder kunnen opsporen. Ze schrijven erover in een studie die woensdag verschijnt in het British Journal of General Practice.
13 uur geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld tot 3 juni. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten. Ook de ngo en nieuwswebsite VOCES meldt het nieuws.
17 uur geleden