Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge Raad: veroordeling Wilders wegens groepsbelediging handhaven

Hoge Raad: veroordeling Wilders wegens groepsbelediging handhaven

DEN HAAG (ANP) - De procureur-generaal van de Hoge Raad adviseert om de veroordeling van Geert Wilders voor groepsbelediging in stand te laten. De Hoge Raad kijkt niet inhoudelijk naar de zaak, maar alleen naar de manier waarop het gerechtshof naar de feiten heeft gekeken. Dat is goed gegaan, staat in het advies aan de hoogste rechter van het land. Wilders werd in september in hoger beroep schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar hij kreeg geen straf opgelegd.

De politicus deed zijn uitspraken in 2014 tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg de aanwezigen of ze "meer of minder Marokkanen" wilden. Nadat het publiek "minder, minder!" begon te scanderen, antwoordde hij: "Dan gaan we dat regelen." Hij zei daarvóór overigens al te denken dat hij dit "eigenlijk" niet zou mogen zeggen, omdat er aangifte tegen hem gedaan zou kunnen worden en hij mogelijk een proces aan zijn broek zou krijgen.

Wilders vindt dat hij betrokken is in een politiek proces, waarin het Openbaar Ministerie met politici zou hebben samengewerkt om hem veroordeeld te krijgen. Het hof oordeelde dat dat niet is gebleken. Wilders maakte daarop het verwijt dat de rechtspraak de gang van zaken "wel prima" vond.

Vrijheid

De procureur-generaal van de Hoge Raad is het daarin niet met Wilders eens. Volgens het advies is er "uitvoerig onderzoek" gedaan of er sprake is van onrechtmatige inmenging. En in cassatie "wordt uitgegaan van de feiten zoals die door het hof zijn vastgesteld".

De PVV-leider zei het zelf vooral belangrijk te vinden dat hij als politicus de vrijheid heeft om te zeggen wat hij wil. Daar waren volgens het hof echter grenzen aan die Wilders heeft overschreden. Die afweging noemt de procureur-generaal nu "helder". "Een politicus heeft ook de verantwoordelijkheid om te voorkomen dat hij uitlatingen verspreidt die strijdig zijn met de wet en met de grondbeginselen van de democratische rechtsstaat", in dit geval het tegengaan van discriminatie.

Vertraging

De rechtszaak tegen Wilders duurt al jaren. Extra onderzoek, een toegekend wrakingsverzoek waardoor de hogerberoeprechters vervangen moesten worden en het coronavirus leverden vertraging op. In eerste aanleg werd hij niet alleen veroordeeld voor groepsbelediging, maar ook voor aanzetten tot discriminatie. Dat laatste hield in hoger beroep geen stand.

Ongeacht de uitkomst van de rechtszaken zal Wilders niet inbinden, kondigde hij in september aan. "Ik zal altijd, veroordeling voor groepsbelediging of niet, de waarheid blijven spreken wat de consequenties ook zijn."

Het advies van de procureur-generaal aan de Hoge Raad, officieel een "conclusie", wordt vaak maar niet altijd overgenomen. De uitspraak staat vooralsnog gepland voor 6 juli.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

3 uur geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

5 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

10 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

12 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

12 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

12 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

15 uur geleden