Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge Raad: veroordeling moordenaars advocaat Wiersum definitief

Hoge Raad: veroordeling moordenaars advocaat Wiersum definitief

DEN HAAG (ANP) - De veroordeling van de twee mannen die advocaat Derk Wiersum hebben vermoord, is definitief. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het Amsterdamse gerechtshof veroordeelde Moreno B. (35) en Giërmo B. (40, geen familie) vorig jaar tot dertig jaar gevangenisstraf.

De 44-jarige Wiersum werd op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten, toen hij 's morgens naar zijn werk wilde gaan. De moord leidde tot een schokgolf.

Wiersum was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De twee veroordeelden hebben altijd ontkend.

Bezwaren tegen bewijs

Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist, zowel bij de rechtbank als - in hoger beroep - bij het gerechtshof. Evenals de rechtbank kwam het hof tot oplegging van de maximale tijdelijke gevangenisstraf, dertig jaar.

De advocaten van het tweetal tekenden bij de Hoge Raad beroep in cassatie aan. Zij hebben in die procedure onder meer bezwaren aangevoerd tegen het door het hof gebruikte bewijs. Ook waren zij het er niet mee eens dat het hof het feit dat het slachtoffer advocaat was als strafverzwarend element heeft meegewogen. De raad heeft alle klachten verworpen.

Hoger beroep Taghi

In februari adviseerde de procureur-generaal bij de Hoge Raad de veroordeling van het duo in stand te laten. De raad heeft dat advies overgenomen.

Ridouan Taghi is eerder dit jaar door de rechtbank in het Marengoproces veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Zijn zaak loopt inmiddels in hoger beroep.

Marengoproces

Algemeen wordt aangenomen dat de moord op Wiersum het gevolg is geweest van zijn bijstand aan kroongetuige B., die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het bewijs tegen Taghi en een aantal medeverdachten in Marengo. In februari 2018 werd B.'s broer doodgeschoten. In juli 2021 werd Peter R. de Vries vermoord; hij trad op als vertrouwenspersoon van B.

Meer uit Binnenland

Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 uur geleden
Von der Leyen voor debat uitgescholden als oorlogscrimineel

MAASTRICHT (ANP) - Ursula von der Leyen is bij aankomst in het Theater aan het Vrijthof door een vrouw uit het publiek luidkeels uitgemaakt voor oorlogscrimineel. De huidige EU-commissaris en lijsttrekker voor de EVP bij de verkiezingen voor het Europees Parlement werd meerdere keren in het Engels en Duits naar het hoofd geslingerd dat ze een oorlogscrimineel is. De demonstrant legde daarbij het verband met het optreden van Israël in Gaza, waarbij duizenden kinderen om het leven zijn gekomen, schreeuwde de vrouw.

2 uur geleden
OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie past per 1 mei de regels aan rond het afluisteren van verdachten in het bijzijn van journalisten. Voortaan moet altijd een rechter-commissaris vooraf toestemming geven voor het opnemen van vertrouwelijke communicatie als blijkt dat er ook een journalist bij betrokken is. Dit maakte het OM maandag bekend.

2 uur geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 uur geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

5 uur geleden
Raad van State tegen preventief opnemen gesprekken gedetineerden

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State kraakt wetswijzigingen van VVD en BBB om vertrouwelijke gesprekken van advocaten met gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en in de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) preventief op te nemen. Beide amendementen zijn volgens de adviseur van de regering "onverenigbaar" met de Grondwet, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Unierecht.

7 uur geleden
Politie bekogeld door groep jongeren in Alphen aan den Rijn

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een groep van zo'n veertig jongeren heeft zondagavond in Alphen aan den Rijn agenten bekogeld met stenen, uitgescholden en beledigd. Dat bevestigt de politie na berichtgeving van Omroep West.

8 uur geleden