
Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven
DEN HAAG (ANP) - De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel drie maanden strafkorting, bepaalde de Hoge Raad dinsdag. Zijn straf komt daarmee uit op 15 jaar en 9 maanden voor het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998.
De Hoge Raad kijkt alleen of alle procedures juist zijn doorlopen en niet naar de inhoud van de strafzaak. Na deze uitspraak is geen beroep meer mogelijk. "Hiermee komt voor alle betrokkenen een einde aan deze procedure", zei de voorzitter van de Hoge Raad.
Nicky verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 van een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven. Pas in 2018, na een grootschalig DNA-onderzoek, kwam B. in beeld. Toen de naam van de Limburger bekend werd, bleek hij echter spoorloos. B., een fanatiek bushcrafter, werd na een klopjacht in Spanje gearresteerd.
DNA-sporen
Er zijn meerdere DNA-sporen van B. gevonden op de pyjamabroek, de binnen- en buitenkant van de onderbroek en op het lichaam van Nicky. Dat zijn DNA op Nicky zat, kwam volgens B. omdat hij het lichaam van de jongen had gevonden, maar die was toen al overleden. Uit angst - B. heeft een zedenverleden - had hij naar eigen zeggen de vondst nooit durven melden.
Het gerechtshof in Den Bosch noemde de verklaring van B. niet geloofwaardig en veroordeelde hem tot zestien jaar cel. B. ging direct na die uitspraak in cassatie. De Hoge Raad heeft nu alle cassatieklachten verworpen. De advocaat-generaal adviseerde de Hoge Raad eerder al om de veroordeling in stand te laten.
Gang naar Europees Hof
B.'s advocaat Gerald Roethof laat weten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Volgens hem is tijdens de strafzaak tegen B. ten onrechte waarde toegekend aan de bevindingen over DNA-sporen van een deskundige. "Deze zaak draait puur en alleen op DNA-sporen. Deze man gaf nota bene zelf aan dat hij niet deskundig is om te verklaren hoe DNA ergens terecht is gekomen." Deze klacht wordt nu bij het Europees Hof neergelegd, het is niet duidelijk hoelang deze procedure gaat lopen.
Meer uit Binnenland
DEN BOSCH (ANP) - Ouders moeten goed opletten wanneer ze hun kinderen insmeren met een balsem bij een verkoudheid. Verkeerd gebruik kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. In de balsems zitten stoffen als menthol, die helpen om de luchtwegen wat vrijer te maken, zodat mensen beter kunnen ademen. Bij goed gebruik zijn er volgens Lareb nauwelijks bijwerkingen. Maar de balsems met menthol zijn alleen geschikt voor mensen van 2 jaar en ouder, niet voor baby's en dreumesen.
48 seconden geledenDEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
1 uur geleden