Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge Raad: gekraakte chats mogen gebruikt worden in strafzaken

Hoge Raad: gekraakte chats mogen gebruikt worden in strafzaken

DEN HAAG (ANP) - Versleutelde chatberichten die afkomstig zijn uit een gekraakte server mogen worden gebruikt als bewijs in een strafzaak. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

De Raad deed uitspraak over de zogenoemde Ennetcom-data. Ennetcom was een Nederlandse dienst waarmee mensen versleutelde berichten naar elkaar konden sturen. De gebruikers, onder wie criminelen, voelden zich onbespied en spraken openlijk met elkaar over hun daden. De berichten stonden op een server in Canada, die in beslag is genomen. Vervolgens zijn de berichten ontsleuteld. Dat leverde justitie een schat aan informatie op.

De chats zijn onder meer gebruikt als bewijs in een zaak rond de moord op Samir Erraghib. Hij werd op 17 april 2016 doodgeschoten in zijn auto, terwijl zijn dochtertje naast hem zat. De twee uitvoerders van de moord zijn in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar cel.

Een van de veroordeelden ging in cassatie, met als argument dat de Ennetcom-chats niet zouden mogen worden gebruikt als bewijs. Nederland had de gegevens namelijk gekregen als onderdeel van een andere strafzaak. Daarna bleek dat de chats ook over de moord op Erraghib gingen.

De Hoge Raad heeft die eis nu dus van tafel geveegd. Nederland heeft met Canada afgesproken dat de chats ook in andere zaken mochten worden gebruikt als bewijs, op voorwaarde dat een rechter-commissaris daar toestemming voor zou geven. Dat is gebeurd, en daarom is het geldig bewijs.

Meer uit Binnenland

Stille tocht voor door stalker gedode vrouw in Roermond

ROERMOND (ANP) - In Roermond wordt dinsdagavond een stille tocht gehouden voor de vrouw die afgelopen woensdagavond in haar woning werd doodgeschoten door een man die haar stalkte. De tocht wordt georganiseerd door de familie van de gedode vrouw.

1 uur geleden
Veiligheidsberaad: beslissingen over asielbeleid dringend nodig

NIJMEGEN (ANP) - De Haagse politiek moet zo snel mogelijk beslissingen nemen over de voortgang van het asielbeleid in Nederland. Het gaat dan onder meer over het uitzetbeleid van vreemdelingen die niet in Nederland mogen blijven en over het versterken van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dergelijke besluiten zijn nodig om te voorkomen dat de opvang van vluchtelingen nog verder vastloopt dan nu al het geval is.

2 uur geleden
Nieuwe omgekeerde Nederlandse vlaggen opgehangen

OLDEBROEK/TWELLO (ANP) - Niet overal wordt gehoor gegeven aan de oproep aan boeren om omgekeerde Nederlandse vlaggen weg te halen. In het Gelderse Oldebroek heeft de gemeente zulke protestvlaggen verwijderd, maar vervolgens zijn er nieuwe omgekeerde vlaggen opgehangen aan bijvoorbeeld lantaarnpalen. Een eindje verderop, in Voorst, is een ultimatum van de gemeente genegeerd en zijn juist meer omgekeerde vlaggen opgehangen.

5 uur geleden
Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

DEN HAAG (ANP) - Natuur- en milieuorganisaties zijn best bereid om volgende week te praten met Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstokbeleid, maar ze benadrukken dat ze niet willen onderhandelen over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Greenpeace is klaar om naar de rechter te stappen.

6 uur geleden
Staghouwer noemt aanhouden vogelgriep zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Henk Staghouwer noemt het "zorgelijk" dat het vogelgriepvirus nog steeds om zich heen grijpt. Hij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer "dat de situatie niet verbetert en dat de sterfte bij wilde vogels onverminderd doorgaat".

7 uur geleden
Verdachte afvaldumpingen A7 blijft langer in cel

MARUM (ANP) - De 32-jarige man die vorige week werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij nachtelijke afvaldumpingen op de A7, blijft twee weken langer vastzitten. Dit heeft de rechter-commissaris besloten, meldt het Openbaar Ministerie maandag.

9 uur geleden
NKBV ziet meer bergongelukken vanwege onervaren wandelaars

WOERDEN (ANP) - De Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) ziet deze zomer meer ongelukken onder wandelaars in de Europese bergen dan de jaren ervoor. NKBV-directeur Robin Baks merkt dat een nieuwe groep wandelaars steeds vaker onervaren de berg op klimt, wat leidt tot ongelukken.

9 uur geleden