Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge Raad beslist over herziening moordzaken Arnhem en Petten

Hoge Raad beslist over herziening moordzaken Arnhem en Petten

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad doet dinsdag uitspraak over herzieningsverzoeken in twee geruchtmakende moordzaken: de Arnhemse villamoord en de Pettense campingmoord. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft verschillend geadviseerd: de veroordelingen in de Arnhemse zaak moeten gehandhaafd blijven, de Pettense zaak moet opnieuw.

De Arnhemse villamoord draait om een overval op een villa in Arnhem op 2 september 1998. De 63-jarige bewoonster werd doodgeschoten. Een 33-jarige vrouw die bij haar op bezoek was raakte gewond. De rechter veroordeelde negen verdachten tot straffen van vijf tot twaalf jaar. De veroordeling berustte vooral op de bekentenissen van twee verdachten, die ook de andere mannen als betrokkenen aanwezen.

Een van de bekennende verdachten kwam later op zijn verklaringen terug. Hij zei dat hij onder zware druk van de recherche heeft bekend. Volgens de advocaat-generaal heeft de veroordelende rechter zich uitvoerig gebogen over zowel de oorspronkelijke, belastende verklaring als de verhoormethode van de politie en is er geen reden dat opnieuw te doen.

De Pettense zaak behelst de gewelddadige dood van een 41-jarige Duitser die in juli 1994 werd doodgestoken op een camping, na een met alcohol doordrenkte avond. Verdachte Frank V., eveneens een Duitser, bekende aanvankelijk. Vervolgens kwam kwam hij daar op terug. De rechtbank sprak V. vrij, maar in hoger beroep kreeg hij alsnog vijf jaar.

Een rechtspsycholoog concludeerde dat de bekentenis mogelijk vals is. Naast diens rapport vormt ook een voor V. ontlastende getuigenverklaring aanleiding voor de advocaat-generaal om positief over de gevraagde herziening te adviseren.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

48 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

56 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

1 uur geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

1 uur geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

1 uur geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden