Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge Raad bepaalt of bezorgers Deliveroo werknemer of zzp'er zijn

Hoge Raad bepaalt of bezorgers Deliveroo werknemer of zzp'er zijn

DEN HAAG (ANP) - Zijn maaltijdbezorgers van Deliveroo nu werknemers of zelfstandig ondernemers? Ook na het vertrek van Deliveroo uit Nederland is die vraag nog relevant, want de Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een slepende zaak hierover die is aangespannen door vakbond FNV. De kwestie zou Deliveroo zomaar nog veel geld kunnen kosten. Lagere rechtbanken bestempelden de maaltijdbezorgers al als werknemers, maar Deliveroo ging telkens in beroep.

De zaak gaat om het besluit van Deliveroo uit 2018 om de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden ze als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. FNV liet het daar niet bij zitten en spande daarop een rechtszaak aan, omdat de maaltijdbezorgers volgens de bond nog altijd voor een groot deel afhankelijk waren van Deliveroo. Tegelijkertijd daalden volgens FNV de verdiensten voor de bezorgers.

Deliveroo wees er in zijn verweer telkens op dat maaltijdbezorgers zelfstandigen waren, omdat ze vrij waren om te werken wanneer ze zelf wilden. Ook konden ze ritten weigeren of zich laten vervangen. Maar lagere rechters gingen daar eerder telkens niet in mee. Ook de advocaat-generaal, een belangrijke adviseur van de Hoge Raad, wees er vorig jaar al op dat Deliveroo het bij het verkeerde eind had. Volgens de advocaat-generaal staan zulke flexibele werktijden niet haaks op het hebben van een arbeidsovereenkomst.

Als de zaak in het nadeel uitvalt van Deliveroo zou dat nog kunnen uitmonden in een fikse nabetaling voor maaltijdbezorgers. Daarover lopen ook nog andere procedures, over de cao en het pensioen dat dan van toepassing zou zijn. Maar volgens FNV is de uitspraak van de Hoge Raad niet alleen belangrijk voor Deliveroo-mensen, er zijn volgens de bond bij andere bedrijven en in andere sectoren nog veel meer "schijnzelfstandigen" die eigenlijk werknemer zijn. Voor hen kan de uitspraak indirect ook gevolgen hebben, aldus de bond.

Deliveroo is sinds eind vorig jaar niet meer actief in Nederland. Deliveroo vond dat de positie op de Nederlandse markt niet goed genoeg was en het te veel geld kostte om verbetering in te brengen, vandaar de keuze om Nederland te verlaten. Deliveroo kampte met veel concurrentie van met name Thuisbezorgd.nl en Uber Eats.

Meer uit Financieel

VS verlagen importheffingen op kleine Chinese pakketjes

HONGKONG (ANP/RTR) - De Verenigde Staten gaan de invoerheffingen op kleinere pakketjes uit China verlagen, meldt het Witte Huis. Dit is opnieuw een stap die de handelsspanningen tussen de twee economische grootmachten moet verminderen.

1 uur geleden
Voor het eerst meer museumbezoekers dan inwoners in Italië

ROME (ANP/DPA) - Musea en andere culturele bezienswaardigheden in Italië, zoals het Colosseum in Rome en de archeologische sites in Pompeï, zijn vorig jaar door ruim 60 miljoen mensen bezocht. Daarmee overtrof het aantal bezoekers voor het eerst het inwoneraantal van Italië van ongeveer 59 miljoen.

1 uur geleden
Laadpalenmaker Alfen hard onderuit op Damrak na resultaten

AMSTERDAM (ANP) - Alfen ging dinsdag hard onderuit op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral bij oplaadsystemen voor elektrische auto's. Alfen rekent daardoor ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht en wil extra maatregelen nemen om de kosten te drukken. Het aandeel kelderde bijna een kwart in waarde.

1 uur geleden
Bloomberg: China heft verbod op Boeing-leveringen op na deal

BEIJING (ANP) - China heeft het verbod op de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese luchtvaartmaatschappijen opgeheven. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De stap volgt op de doorbraak in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. Beide landen besloten daardoor hun importheffingen tijdelijk te verlagen.

3 uur geleden
Prijzen vliegtickets en bungalowparken stuwen inflatie

DEN HAAG (ANP) - Het dagelijks leven is in april gemiddeld 4,1 procent duurder geworden dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers, die gelijk zijn aan de eerder gemelde snelle raming. De inflatie liep daarmee op ten opzichte van de 3,7 procent in maart.

4 uur geleden
ANVR: Nederlandse vakantiegangers pakken weer vaker het vliegtuig

LEUSDEN (ANP) - Nederlandse vakantiegangers gaan deze zomer weer massaal met het vliegtuig op vakantie, zelfs vaker dan vorig jaar. Volgens onderzoek dat reisbrancheorganisatie ANVR heeft laten uitvoeren kiest 55 procent van de Nederlanders ervoor om te reizen met het vliegtuig dit jaar. Vorig jaar was dit 51 procent. "De positieve trend voor zowel eigen vervoer als reizen met de trein zet niet door", concludeert de ANVR.

5 uur geleden
Opluchtingsrally op Wall Street na doorbraak in handelsoverleg

NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.

13 uur geleden