
Hoge Raad bepaalt of bezorgers Deliveroo werknemer of zzp'er zijn
DEN HAAG (ANP) - Zijn maaltijdbezorgers van Deliveroo nu werknemers of zelfstandig ondernemers? Ook na het vertrek van Deliveroo uit Nederland is die vraag nog relevant, want de Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een slepende zaak hierover die is aangespannen door vakbond FNV. De kwestie zou Deliveroo zomaar nog veel geld kunnen kosten. Lagere rechtbanken bestempelden de maaltijdbezorgers al als werknemers, maar Deliveroo ging telkens in beroep.
De zaak gaat om het besluit van Deliveroo uit 2018 om de aflopende contracten van bezorgers niet meer te verlengen. In plaats daarvan konden ze als zelfstandig ondernemer aan de slag voor de maaltijdbezorger. FNV liet het daar niet bij zitten en spande daarop een rechtszaak aan, omdat de maaltijdbezorgers volgens de bond nog altijd voor een groot deel afhankelijk waren van Deliveroo. Tegelijkertijd daalden volgens FNV de verdiensten voor de bezorgers.
Deliveroo wees er in zijn verweer telkens op dat maaltijdbezorgers zelfstandigen waren, omdat ze vrij waren om te werken wanneer ze zelf wilden. Ook konden ze ritten weigeren of zich laten vervangen. Maar lagere rechters gingen daar eerder telkens niet in mee. Ook de advocaat-generaal, een belangrijke adviseur van de Hoge Raad, wees er vorig jaar al op dat Deliveroo het bij het verkeerde eind had. Volgens de advocaat-generaal staan zulke flexibele werktijden niet haaks op het hebben van een arbeidsovereenkomst.
Schijnzelfstandigen
Als de zaak in het nadeel uitvalt van Deliveroo zou dat nog kunnen uitmonden in een fikse nabetaling voor maaltijdbezorgers. Daarover lopen ook nog andere procedures, over de cao en het pensioen dat dan van toepassing zou zijn. Maar volgens FNV is de uitspraak van de Hoge Raad niet alleen belangrijk voor Deliveroo-mensen, er zijn volgens de bond bij andere bedrijven en in andere sectoren nog veel meer "schijnzelfstandigen" die eigenlijk werknemer zijn. Voor hen kan de uitspraak indirect ook gevolgen hebben, aldus de bond.
Deliveroo is sinds eind vorig jaar niet meer actief in Nederland. Deliveroo vond dat de positie op de Nederlandse markt niet goed genoeg was en het te veel geld kostte om verbetering in te brengen, vandaar de keuze om Nederland te verlaten. Deliveroo kampte met veel concurrentie van met name Thuisbezorgd.nl en Uber Eats.
Meer uit Financieel
APELDOORN (ANP) - Sinds het coronajaar 2020 zijn er niet zoveel vakantiewoningen verkocht in Nederland als vorig jaar. In totaal verwisselden bijna 4600 vakantiewoningen van eigenaar, 15 procent meer dan in 2023. Dat maakte het Kadaster donderdag bekend.
30 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie laat dit jaar waarschijnlijk voor het derde jaar op rij geen groei zien. Dat voorspellen economen van ING in een nieuwe analyse. Geopolitieke spanningen, handelsonzekerheid en hoge energieprijzen drukken volgens hen zwaar op deze exportgerichte sector.
6 uur geledenNEW YORK (ANP) - Sportkledingconcern Nike won woensdag duidelijk aan waarde op Wall Street nadat de Amerikaanse president Donald Trump details bekend had gemaakt van een handelsakkoord met Vietnam. Nike laat veel kleding maken in het Aziatische land. Dat er nu eindelijk duidelijkheid is over de handelsrelatie tussen de Verenigde Staten en Vietnam is een opluchting voor beleggers in het bedrijf.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - In supermarkten dreigen opnieuw lege Douwe Egberts-schappen. JDE Peet's, de fabrikant van het bekende koffiemerk, levert zijn koffie niet meer door een nieuw conflict over de prijzen. Dat bevestigt topman Michiel Muller van onlinesupermarkt Picnic na berichtgeving door De Telegraaf.
9 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Bill Pulte, het hoofd van de Amerikaanse Federal Housing Finance Agency (FHFA), heeft het Congres opgeroepen onderzoek te doen naar Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell. Pulte beweert dat Powells recente getuigenis aan de Senaat over de geplande renovaties van het hoofdkantoor van de centrale bank "misleidend" was.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Staal- en mijnbouwbedrijven behoorden woensdag tot de winnaars op de Europese beurzen. Beleggers zetten de aandelen hoger nadat de prijzen voor ijzererts en staal flink waren gestegen. Dat gebeurde nadat de Chinese overheid had aangekondigd hard op te treden tegen "ongeordende" prijsconcurrentie. Ook liet China weten bepaalde industriƫle capaciteit af te bouwen.
11 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM heeft alle vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij een concreet loonvoorstel gedaan, in de hoop daarmee voldoende aanknopingspunten te bieden om er aan de cao-onderhandelingstafel uit te komen. Medewerkers kunnen dit jaar een eenmalige uitkering krijgen van 1000 euro. Per 1 juli volgend jaar zou dan een structurele loonsverhoging tot 2,5 procent volgen, afhankelijk van de bedrijfswinst die over dit jaar wordt behaald.
12 uur geleden