Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge prijzen bedreigen vraag naar olie, waarschuwt OPEC

Hoge prijzen bedreigen vraag naar olie, waarschuwt OPEC

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De Russische inval in Oekraïne dreigt de vraag naar olie te verzwakken. De grondstof werd kort na het begin van de oorlog snel duurder, net als veel andere materialen en brandstoffen. Dit kan uiteindelijk voor zo'n hoge inflatie zorgen dat bedrijven en huishoudens minder geld hebben te besteden aan benzine of andere olieproducten, waarschuwt het kartel van olieproducerende landen OPEC.

"Dit conflict heeft tot een aantal problemen geleid, waaronder stijgende grondstoffenprijzen, die de inflatie wereldwijd nog verder opdrijven", schrijft de OPEC in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt "Als dit door blijft gaan, leidt dit tot een daling van de consumptie en investeringen."

De waarschuwing is opvallend. De OPEC heeft samen met bondgenoten zoals Rusland en Kazachstan afgesproken om iedere maand maar mondjesmaat meer olie op te pompen, na een forse productieverlaging wegens de coronacrisis in 2020. De Verenigde Staten, die geen deel uitmaken van het verbond, voerden onlangs tevergeefs de druk op de officieuze OPEC-leider Saudi Arabië op om de oliekraan verder open te draaien.

Na de inval in Oekraïne steeg de olieprijs tot het hoogste niveau in bijna dertien jaar, wat onder andere tot recordprijzen voor benzine bij Nederlandse tankstations leidde. Inmiddels is de olieprijs weer wat teruggezakt. Maar de vrees blijft bestaan dat aardolie uit Rusland, een van 's werelds grootste olieproducenten, door oorlog of sancties niet meer beschikbaar zal zijn.

Meer uit Financieel

ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

18 minuten geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

19 minuten geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

1 uur geleden
Ondernemingsraad Nedcar naar rechter om inzage in stukken VDL

BORN (ANP) - De ondernemingsraad (or) van autofabriek Nedcar in Born spant een kort geding aan tegen VDL. Op die manier wil de or inzage afdwingen in financiële stukken van Nedcar-eigenaar VDL. De or wil onder meer inzage in het afkoopbedrag dat BMW aan VDL heeft overgemaakt vanwege voortijdige beëindiging van het contract. Geld dat mede bedoeld zou zijn voor een sociaal plan, nu duizenden medewerkers van Nedcar hun baan dreigen te verliezen.

1 uur geleden
Cryptobeurs Coinbase verliest bijna vijfde van beurswaarde

NEW YORK (ANP) - Cryptobeurs Coinbase heeft dinsdag bij de opening van de beurzen in New York bijna een vijfde van zijn beurswaarde verloren. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

2 uur geleden
Amerikaanse beurswaakhond klaagt ook cryptobeurs Coinbase aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft cryptoplatform Coinbase aangeklaagd. Dat bedrijf zou de regels voor beurshandel hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie. Het nieuws komt een dag nadat de SEC cryptodienstverlener Binance had aangeklaagd.

3 uur geleden
Vakbonden tevreden met loonbod nieuwe cao supermarktpersoneel

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen medewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. FNV en CNV zijn tevreden en gaan het bod nu voorleggen aan hun leden.

3 uur geleden