Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

DEN HAAG (ANP) - De hoge inflatie merken Nederlanders lang niet meer alleen op hun energierekening. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat ook bijvoorbeeld kleding veel duurder is geworden. Dat geldt eveneens voor de wekelijkse boodschappen in de supermarkt.

De prijzen van kleding waren in september 8 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus was dat nog 3,3 procent. Daarmee was kleding afgelopen maand ook een aanjager van het algehele prijspeil.

De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie. Maar die energieprijzen werken ook steeds harder door in de kosten die bedrijven maken. En die berekenen dat weer door aan de consument.

Prijsontwikkeling onderwijs

Ook de prijsontwikkeling van onderwijs had in september een verhogend effect op de inflatie, zegt het CBS. Dat komt omdat studenten in het voorgaande studiejaar nog 50 procent korting kregen op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Dit was een maatregel van de overheid in verband met de coronacrisis. Dit jaar is deze korting er niet meer. Hierdoor werd het volgen van onderwijs duurder.

Daarentegen remden de prijzen aan de pomp de inflatie afgelopen maand juist wat af. Benzine was weliswaar nog steeds veel duurder vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, maar het prijsverschil was niet meer zo groot als in augustus. Ook viel op dat de prijstoename van een verblijf in bungalowparken (plus 1 procent) minder sterk uitviel dan in de voorgaande maand.

Meer uit Financieel

Bitcoin koerst af op grootste maandwinst sinds oktober 2021

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bitcoin koerst in februari af op de grootste prijsstijging in een maand tijd sinds oktober 2021. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld is deze maand met bijna 40 procent gestegen en staat op het hoogste niveau sinds eind 2021. In dat jaar schoot de koers van de bitcoin omhoog doordat veel mensen tijdens de coronapandemie cryptomunten begonnen te kopen.

12 minuten geleden
PAS-melders volgens LTO niet geholpen met uitstel

DEN HAAG (ANP) - LTO Nederland, de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders, is niet gerustgesteld door de uitspraak van de Raad van State dat provincies voorlopig niet hoeven op te treden tegen zogenoemde PAS-melders. De onzekerheid voor deze bedrijven is daarmee nog steeds niet weggenomen, reageert LTO.

30 minuten geleden
Zuckerberg sprak met Japanse premier over risico's AI

TOKIO (ANP/AFP) - Topman Mark Zuckerberg van Facebook-moederbedrijf Meta Platforms heeft in Japan een ontmoeting gehad met premier Fumio Kishida om te praten over de risico's rond kunstmatige intelligentie (AI). Zuckerberg is momenteel bezig met een tour door Azië, met bezoeken aan ook Zuid-Korea en India.

58 minuten geleden
Google-topman veroordeelt blunders met Gemini-app

MOUNTAIN VIEW (ANP/AFP) - Google-topman Sundar Pichai heeft in een brief aan zijn werknemers de recente blunders met de Gemini-afbeeldingengenerator in scherpe bewoordingen veroordeeld. De fouten die met de AI-technologie zijn gemaakt, zijn volgens hem "volkomen onaanvaardbaar".

1 uur geleden
Lobbyisten Amazon niet meer welkom bij Europees Parlement

STRAATSBURG (ANP/AFP) - Het Europees Parlement weert voortaan lobbyisten in dienst van webwinkelconcern Amazon. Het Amerikaanse bedrijf weigerde meerdere keren om tekst en uitleg te geven over vermeende misstanden in distributiecentra. Daarom mag het techconcern ook niet doorgaan met het beïnvloeden van Europarlementariërs.

1 uur geleden
Recordhoeveelheid aan windenergieproductie erbij in EU in 2023

BRUSSEL (ANP/RTR/DPA) - In de Europese Unie is vorig jaar voor een recordhoeveelheid aan nieuwe productiecapaciteit voor windenergie gebouwd. Volgens lobbygroep WindEurope ging het om een totale productiecapaciteit door nieuwe windparken van 16,2 gigawatt. Het grootste deel van die nieuwe windparken werd op land gebouwd, aldus WindEurope.

2 uur geleden
Sam Bankman-Fried wil lagere celstraf voor FTX-fraude

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Sam Bankman-Fried, de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, pleit voor een veel lagere celstraf voor zijn rol in de fraude bij FTX dan hem momenteel boven het hoofd hangt. Zijn advocaten verklaarden aan een Amerikaanse rechter dat een celstraf van 63 tot 78 maanden, ofwel maximaal 6,5 jaar, "passend" zou zijn. Bankman-Fried riskeert een gevangenisstraf van maximaal 110 jaar, nadat een jury hem in november schuldig had bevonden aan zeven aanklachten om fraude en samenzwering.

2 uur geleden