Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

Hoge inflatie inmiddels ook goed te voelen in kledingwinkels

DEN HAAG (ANP) - De hoge inflatie merken Nederlanders lang niet meer alleen op hun energierekening. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wijzen uit dat ook bijvoorbeeld kleding veel duurder is geworden. Dat geldt eveneens voor de wekelijkse boodschappen in de supermarkt.

De prijzen van kleding waren in september 8 procent hoger dan een jaar eerder. In augustus was dat nog 3,3 procent. Daarmee was kleding afgelopen maand ook een aanjager van het algehele prijspeil.

De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in september op jaarbasis gestegen naar 14,5 procent. De inflatie werd wederom vooral aangejaagd door de hoge prijzen voor energie. Maar die energieprijzen werken ook steeds harder door in de kosten die bedrijven maken. En die berekenen dat weer door aan de consument.

Prijsontwikkeling onderwijs

Ook de prijsontwikkeling van onderwijs had in september een verhogend effect op de inflatie, zegt het CBS. Dat komt omdat studenten in het voorgaande studiejaar nog 50 procent korting kregen op het lesgeld, cursusgeld of collegegeld. Dit was een maatregel van de overheid in verband met de coronacrisis. Dit jaar is deze korting er niet meer. Hierdoor werd het volgen van onderwijs duurder.

Daarentegen remden de prijzen aan de pomp de inflatie afgelopen maand juist wat af. Benzine was weliswaar nog steeds veel duurder vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, maar het prijsverschil was niet meer zo groot als in augustus. Ook viel op dat de prijstoename van een verblijf in bungalowparken (plus 1 procent) minder sterk uitviel dan in de voorgaande maand.

Meer uit Financieel

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van "een gezellige drukte", in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

56 minuten geleden
FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen "de inkomenscrisis" in Nederland, voor een "rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen" voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.

1 uur geleden
Nederlanders deden online recordaantal Black Friday-aankopen

AMSTERDAM (ANP) - Black Friday heeft ondanks de inflatie geleid tot een recordaantal onlineverkopen. Niet alleen sloegen consumenten hun slag op vrijdag, ook gedurende de week wisten retailers al te profiteren van meer klandizie. Dat melden betalingsdienstverlener Klarna, creditcarduitgever ICS en Betaalvereniging Nederland.

5 uur geleden
Onderzoek: Duitsers halen broekriem steeds verder aan om inflatie

FRANKFURT (ANP/DPA) - De stijgende prijzen in Duitsland leiden ertoe dat steeds meer Duitsers letten op hun koopgedrag, merkt marktonderzoeker NielsenIQ op basis van onderzoek onder ruim 10.000 mensen. Als gevolg daarvan kopen mensen minder luxe producten of gaan ze minder vaak uit eten.

6 uur geleden
Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

SAN JOSE (ANP/RTR) - Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

7 uur geleden
Amper oranjekoorts onder winkelend publiek

DEN HAAG (ANP) - De oranjekoorts is tijdens het lopende wereldkampioenschap in Qatar voetbal duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij andere WK's en EK's. Sommige winkeliers hebben hun assortiment aan oranje artikelen tot een minimum beperkt en bij andere gaan de oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen maar mondjesmaat over de toonbank.

8 uur geleden
ING: beleggersvertrouwen klimt op na dieptepunt

AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen onder beleggers zit weer in de lift na het dieptepunt van oktober. Dat komt vooral doordat beleggers meer vertrouwen hebben in de waarde van de eigen beleggingsportefeuille, aldus ING in zijn BeleggersBarometer, waarmee het maandelijks het sentiment onder beleggers peilt. Ook over de economische situatie in Nederland oordelen beleggers iets minder negatief dan een maand geleden. Hetzelfde geldt ook voor de eigen financiële situatie.

9 uur geleden