Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

Hoge inflatie gecompenseerd in veel cao's, FNV nog niet tevreden

UTRECHT (ANP) - In veel cao's hebben werknemers de gestegen inflatie inmiddels gecompenseerd gekregen, maar vakbond FNV is nog niet tevreden. " Er is echt nog wel compensatie nodig in het weer op peil brengen van de lonen voordat de inflatie hoog werd. We nemen er pas genoegen mee als alle lonen gecompenseerd zijn", zegt vicevoorzitter Zakaria Boufangacha tijdens de tussenevaluatie van dit cao-seizoen in het vakbondshuis in Utrecht.

In het huidige cao-seizoen, dat van december tot en met november loopt, zijn volgens FNV tot nu toe 231 collectieve arbeidsovereenkomsten afgesloten voor 2,4 miljoen werknemers. De gemiddelde loonstijging kwam uit op 5,8 procent. "Op vorig jaar na is dit de hoogste loongroei in veertig jaar. Dat was voor veel mensen hard nodig om aan het eind van de maand geld over te kunnen houden", aldus Boufangacha.

De gemiddelde inflatieachterstand is de afgelopen tijd gedaald tot 3,6 procent in april, aldus de vakbond. "Ons doel is om dit volledig in te halen. We vinden het een vereiste dat de lonen op peil worden gebracht en dat mensen dezelfde boodschappen kunnen doen vergeleken met voordat de inflatie hoog werd."

Geleerd

Het is volgens Boufangacha haalbaar om het gat tussen inflatie en lonen te dichten. "Er is voldoende ruimte in de economie om te investeren in hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. De winsten doen het nog hartstikke goed en de economie draait ook redelijk goed." In onder meer de cao voor werknemers van ABN AMRO is wat hem betreft nog een inhaalslag te maken.

Eerder vreesden bijvoorbeeld werkgevers en De Nederlandsche Bank (DNB) voor verdere prijsverhogingen als hogere lonen moeten worden doorberekend in allerlei producten en diensten. De vicevoorzitter van FNV stelt dat de kans op een loonprijsspiraal klein is. "Hogere lonen zijn een bittere noodzaak voor een hogere koopkracht. Hogere besteedbare inkomens zorgen voor hogere consumpties, dat draagt bij aan economische groei en dat we niet meer in een recessie zitten", zegt hij. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zat Nederland vorig jaar een tijdje in een recessie.

Verder meldt FNV onder meer dat er meer vaste contracten worden gegeven en dat werknemers sinds december zestien keer hebben gestaakt. Vorig jaar kwam de tussenstand uit op twee keer zoveel. Boufangacha denkt dat werkgevers van die stakingen hebben geleerd en dat ze het nu niet zover willen laten komen.

Meer uit Financieel

Wall Street kampt met grootste verkoopgolf in anderhalf jaar

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten kampten woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd. Dat kwam vooral door tegenvallende kwartaalberichten van de grote concerns Tesla en Alphabet, het moederbedrijf van Google.

1 uur geleden
UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

4 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

5 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

6 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

8 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

9 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

9 uur geleden