Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge gasprijs dreigt aluminiumfabrikant Aldel fataal te worden

Hoge gasprijs dreigt aluminiumfabrikant Aldel fataal te worden

DELFZIJL (ANP) - De hoge gasprijzen dreigen aluminiumfabrikant Aldel in Delfzijl fataal te worden. Dat vreest vakbond FNV, nu het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd. De metaalfabriek ligt al sinds begin september stil, omdat het door de gascrisis onmogelijk is geworden om nog rendabel te blijven produceren. Ook is het merendeel van het personeel al ontslag aangezegd.

FNV-bestuurder Masja Zwart legt uit dat Aldel deze week eigenlijk de lonen moet betalen van de circa tweehonderd medewerkers. "Maar het geld is op", zegt ze. Hoewel de meeste werknemers al thuiszitten hebben ze nog wel recht op salaris omdat de daarvoor geldende opzegtermijn nog niet voorbij is.

De vakbondsvrouw bevestigt berichten dat het bedrijf uitstel van betaling heeft aangevraagd bij de rechter. Dat laatste is belangrijk omdat uitkeringsinstantie UWV dan de salarisdoorbetaling kan overnemen, aldus Zwart.

Waakvlamstand

Financieel directeur Eric Wildschut benadrukte vorige maand nog dat een bankroet ver weg was. Het plan was toen om voorlopig met zo'n 25 mensen verder te gaan. Die zijn nodig om Aldel in een zogenoemde waakvlamstand te houden. Door de productie gecontroleerd stil te leggen zou het mogelijk zijn snel weer op te starten wanneer de omstandigheden verbeteren.

Wildschut was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Volgens Zwart is niettemin duidelijk waar het probleem zit. Met de hoge gasprijzen is het heel lastig om een bedrijf in Nederland draaiende te houden als er niet meer hulp komt van de overheid. Ze wijst erop dat soortgelijke bedrijven in buurlanden veel meer overheidssteun hebben gekregen.

Het bedrijf verkeert al langer in zwaar weer. Eind vorig jaar moesten al zo'n 120 mensen vertrekken bij Aldel toen directeur Chris McNamee het bedrijf overnam van de Amerikaanse investeringsmaatschappij York Capital. Met die overname werd toen een dreigend faillissement afgewend. De onderneming is sinds 2013 daarbij al twee keer failliet gegaan. Telkens lukte het om een doorstart te maken, maar of dat nu weer het geval zal zijn, is volgens Zwart nog maar de vraag. "Dat weet niemand."

Meer uit Financieel

Fors meer hypotheken met NHG-garantie afgesloten

UTRECHT (ANP) - In 2023 kozen 46 procent meer woningeigenaren ervoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten bij de aankoop van een nieuwe woning. Dat meldt NHG in het jaarverslag. De stijging ten opzichte van een jaar eerder komt volgens de organisatie doordat meer woningen onder de NHG-grens vielen en omdat beleggers door strengere overheidsregels, waaronder de verhoogde overdrachtsbelasting, nauwelijks meer huizen kochten.

7 minuten geleden
Pensioenfonds ABP steekt 420 miljoen in 1500 huurwoningen

DEN HAAG (ANP) - Ambtenarenpensioenfonds ABP gaat samen met het grote vastgoedconcern Greystar zo'n 1500 huurwoningen bouwen in de Randstad en andere grote steden. De partijen steken daar 420 miljoen euro in. Het grootste pensioenfonds van Nederland wil in totaal 5 miljard euro beleggen in woningen in Nederland.

25 minuten geleden
Aandacht voor ING op Damrak na update strategie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht maandag onder meer uit naar ING. De bank gaf voorafgaand aan zijn beleggersdag in Londen een update van de strategie. Volgens topman Steven van Rijswijk wil de bank de winstgevendheid in de periode 2024-2027 structureel verbeteren, het klantenbestand vergroten en de groei versnellen. ING verhoogde daarbij de doelstelling voor het rendement op eigen vermogen, de maatstaf die aangeeft hoeveel winst er wordt gemaakt met het vermogen van de bank, naar 14 procent.

27 minuten geleden
Beleggers blijven onrust Franse politiek in de gaten houden

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat komende beursweek wederom uit naar de politieke ontwikkelingen in Frankrijk en de onrust die daardoor is ontstaan op de Franse financiële markten. Vorige week ging de aandelenbeurs in Parijs hard onderuit na het verrassende besluit van president Emmanuel Macron om vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven.

16 uur geleden
Saudische minister naar Chili voor gesprekken over lithium

SANTIAGO (ANP/RTR) - De mijnbouwminister van Saudi-Arabië gaat volgende maand naar Chili om daar te praten over mogelijke investeringen in de productie van lithium. Saudi-Arabië heeft plannen om batterijen voor elektrische auto's te gaan maken en lithium is een belangrijke grondstof daarvoor.

18 uur geleden
Servische president: groot lithiumproject Rio Tinto mag doorgaan

BELGRADO (ANP/RTR) - Servië is van plan toch toestemming te geven voor een groot lithiumproject in het land door mijnbouwer Rio Tinto. De Servische president Aleksandar Vucic heeft tegen zakenkrant Financial Times gezegd daarvoor groen licht te willen geven. Begin 2022 werd die vergunning juist nog ingetrokken door Belgrado na grote weerstand van milieuorganisaties tegen de plannen voor de mijn.

20 uur geleden
Adidas onderzoekt miljoenenfraude in China, aldus Financial Times

SHANGHAI (ANP) - Het Duitse sportmerk Adidas doet onderzoek naar een grote fraudezaak in China waarbij hoge managers van het bedrijf miljoenen euro's zouden hebben verduisterd. Dat melden bronnen aan zakenkrant Financial Times. De zaak kwam aan het licht door een klokkenluider die Adidas informeerde over de fraude, aldus de krant.

23 uur geleden