Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge energieprijzen gunstig voor winstgevendheid Shell

Hoge energieprijzen gunstig voor winstgevendheid Shell

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell heeft in het vierde kwartaal naar verwachting flink geprofiteerd van de hoge energieprijzen, waardoor de winstgevendheid wordt gestuwd. Het bedrijf dat op papier volledig Brits is geworden en daardoor zijn koninklijke predicaat heeft verloren, komt donderdagochtend met resultaten over de afgelopen periode en heel 2021 naar buiten.

De olieprijzen zijn gestegen naar de hoogste niveaus in jaren, door de sterke vraag en een beperkt aanbod op de oliemarkt. Shell leed in 2020 nog een recordverlies van bijna 22 miljard dollar omdat toen de olieprijzen kelderden door de uitbraak van de coronapandemie. Maar inmiddels heeft de oliemarkt sterk herstel laten zien. Eerder kwamen branchegenoten als Chevron en ExxonMobil met hoge winstcijfers naar buiten over het afgelopen jaar.

Vorige maand zei Shell dat de resultaten uit de handel in aardgas in het vierde kwartaal aanzienlijk hoger uitvallen dan in het derde kwartaal door de hoge gasprijzen. Shell verklaarde daarnaast 5,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Eerder liet het concern al weten de opbrengst van de verkoop van zijn bezittingen in het Amerikaanse olieveld Permian Basin terug te willen geven aan de aandeelhouders. De verkoop, die begin december werd afgerond, leverde Shell 9,5 miljard dollar op.

Rechtszaak

In november besloot Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen om zo de bedrijfsstructuur te versimpelen. Daardoor verloor Shell zijn koninklijke titel Royal Dutch. Topman Ben van Beurden noemde het "bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig" om de titel te verliezen.

De verhuizing naar Londen heeft geen gevolgen voor de rechtszaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. De organisatie spande een zaak aan om het bedrijf te dwingen tot het drastisch verlagen van zijn uitstoot van broeikasgassen. Eind mei vorig jaar besloot de rechtbank in Den Haag dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen. Shell wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.

Meer uit Financieel

Europese beurzen verliezen vaart door verliezen op Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De meeste belangrijke Europese aandelenmarkten zijn maandag hoger gesloten, maar leverden een deel van de winsten van eerder op de dag in het laatste handelsuur weer in. De stemming werd gedrukt door koersdalingen op Wall Street.

23 minuten geleden
Marriott koopt Nederlands hotelmerk citizenM

BETHESDA (ANP) - De Amerikaanse hotelketen Marriott heeft het Nederlandse merk citizenM gekocht. De bestaande 36 hotels en drie vestigingen in aanbouw blijven in handen van citizenM. Nieuwe hotels worden eigendom van Marriott, dat in ieder geval 355 miljoen dollar (312 miljoen euro) betaalt. Dat bedrag kan nog met 110 miljoen dollar oplopen.

52 minuten geleden
Rekenkamer: EU gaat doelen voor microchips niet halen

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie slaagt er waarschijnlijk niet in om in 2030 een vijfde van de wereldwijde markt voor microchips voor haar rekening te nemen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer (ERK) maandag in een nieuw rapport. Volgens de ERK is de EU-strategie voor de microchipsector "dringend aan een realitycheck toe".

1 uur geleden
Wall Street licht hoger aan begin drukke cijferweek

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag licht hoger van start. Beleggers deden het wel voorzichtig aan na de opmars van afgelopen week die volgde op optimisme over toenadering tussen de Verenigde Staten en China op handelsgebied. Ook waren beleggers opgelucht dat president Donald Trump de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell toch niet wil ontslaan. Verder werd vooral uitgekeken naar de stroom van bedrijfsresultaten en economische cijfers, die later deze week naar buiten komen.

2 uur geleden
Bessent: het is aan China om te de-escaleren in de handelsoorlog

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering staat in contact met China, maar het is aan Beijing om de eerste stap te zetten in het de-escaleren van het conflict over importheffingen, zegt de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent.

2 uur geleden
Schoenenwinkelketen vanHaren opent winkels in oud-Blokkerpanden

WAALWIJK (ANP) - Schoenenwinkelketen vanHaren opent negen nieuwe winkels in voormalige Blokker-panden. Dit meldt vanHaren bij de bekendmaking van de jaarresultaten.

4 uur geleden
China zegt prima zonder Amerikaans graan te kunnen

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China zegt prima zonder Amerikaans graan te kunnen. Amerikaanse granen zoals soja en maïs "kunnen gemakkelijk worden vervangen en het aanbod op de internationale markt is ruim voldoende", heeft Zhao Chenxin, plaatsvervangend directeur van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie in het Aziatische land, gezegd. "Zelfs zonder de aankoop van Amerikaans veevoer en oliezaden zal er weinig impact zijn op de Chinese graanvoorziening."

4 uur geleden