Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge energieprijzen gunstig voor winstgevendheid Shell

Hoge energieprijzen gunstig voor winstgevendheid Shell

LONDEN (ANP) - Olie- en gasconcern Shell heeft in het vierde kwartaal naar verwachting flink geprofiteerd van de hoge energieprijzen, waardoor de winstgevendheid wordt gestuwd. Het bedrijf dat op papier volledig Brits is geworden en daardoor zijn koninklijke predicaat heeft verloren, komt donderdagochtend met resultaten over de afgelopen periode en heel 2021 naar buiten.

De olieprijzen zijn gestegen naar de hoogste niveaus in jaren, door de sterke vraag en een beperkt aanbod op de oliemarkt. Shell leed in 2020 nog een recordverlies van bijna 22 miljard dollar omdat toen de olieprijzen kelderden door de uitbraak van de coronapandemie. Maar inmiddels heeft de oliemarkt sterk herstel laten zien. Eerder kwamen branchegenoten als Chevron en ExxonMobil met hoge winstcijfers naar buiten over het afgelopen jaar.

Vorige maand zei Shell dat de resultaten uit de handel in aardgas in het vierde kwartaal aanzienlijk hoger uitvallen dan in het derde kwartaal door de hoge gasprijzen. Shell verklaarde daarnaast 5,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Eerder liet het concern al weten de opbrengst van de verkoop van zijn bezittingen in het Amerikaanse olieveld Permian Basin terug te willen geven aan de aandeelhouders. De verkoop, die begin december werd afgerond, leverde Shell 9,5 miljard dollar op.

Rechtszaak

In november besloot Shell om het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen om zo de bedrijfsstructuur te versimpelen. Daardoor verloor Shell zijn koninklijke titel Royal Dutch. Topman Ben van Beurden noemde het "bijzonder pijnlijk en betreurenswaardig" om de titel te verliezen.

De verhuizing naar Londen heeft geen gevolgen voor de rechtszaak die Milieudefensie tegen Shell heeft aangespannen. De organisatie spande een zaak aan om het bedrijf te dwingen tot het drastisch verlagen van zijn uitstoot van broeikasgassen. Eind mei vorig jaar besloot de rechtbank in Den Haag dat de klimaatplannen van Shell niet ver genoeg gingen en dat het bedrijf per direct meer moet doen om zijn uitstoot naar beneden te krijgen. Shell wil in 2050 helemaal klimaatneutraal zijn.

Meer uit Financieel

EU gaat 'verkeerde richting' op met importheffing, zegt China

BEIJING (ANP/RTR) - China maant de Europese Unie de importheffingen op Chinese elektrische auto's te herzien en niet verder in de "verkeerde richting" te gaan. Dat meldt het staatspersbureau Xinhua in een commentaar op de woensdag aangekondigde heffingen die de Europese Commissie vanaf 4 juli wil invoeren.

23 minuten geleden
Meer lastminuteboekingen door slecht weer, zeggen reisbureaus

DEN HAAG (ANP) - Meer Nederlanders zoeken lastminute elders de zon op door het matige zomerweer in ons land. Reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon zagen de lastminuteboekingen de afgelopen week flink stijgen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Vooral Turkije, Spanje en Griekenland zijn populair, signaleren de organisaties.

30 minuten geleden
Besi opnieuw bij stijgers in terughoudende AEX-index

AMSTERDAM (ANP) - Besi behoorde donderdag opnieuw tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak. Het chipbedrijf lijkt een inhaalslag te maken sinds het eerder deze week door investeringsbank Redburn op de kooplijst werd gezet en klom 1,5 procent. De stemming op de Europese beursvloeren was verder terughoudend, na de sterke koerswinsten een dag eerder. Beleggers verwerkten nog het rentebesluit van de Federal Reserve, dat woensdag na sluiting van de Europese beurshandel naar buiten kwam.

33 minuten geleden
Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

1 uur geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

1 uur geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

1 uur geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

2 uur geleden