Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge cacaoprijzen drukken vraag naar chocolade Barry Callebaut

Hoge cacaoprijzen drukken vraag naar chocolade Barry Callebaut

ZÜRICH (ANP/AFP) - Barry Callebaut, dat bijvoorbeeld de chocolade levert voor de Magnum-ijsjes van Unilever en de KitKat-repen van Nestlé, heeft de verkopen in het afgelopen kwartaal zien dalen. De grootste chocoladeproducent ter wereld kampt met sterk gestegen cacaoprijzen die de vraag naar chocolade onder druk zetten.

Uit cijfers van het Zwitserse bedrijf blijkt dat de verkopen in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar met 0,3 procent zijn gedaald. Dankzij de hogere cacaoprijzen steeg de omzet wel met bijna 27 procent tot 2,7 miljard Zwitserse frank (zo'n 2,8 miljard euro).

In de eerste negen maanden van het boekjaar, dat loopt tot en met augustus, stegen de verkoopvolumes nog altijd met 0,4 procent naar 1,7 miljoen ton. De omzet liep op met ruim 16 procent naar 7,3 miljard frank (7,5 miljard euro). De wereldwijde cacaoprijzen stegen in die periode met 131 procent. Barry Callebaut gaf daarbij aan dat de meeste contracten met klanten het bedrijf toestaan om de hogere kosten door te berekenen.

Concurrent

Slechte oogsten in West-Afrika, waar bijna driekwart van de wereldwijde cacaovoorraad vandaan komt, zorgen voor grote tekorten en stuwen de cacaoprijzen tot recordniveaus. Financieel directeur Peter Vanneste van Barry Callebaut stelde blij te zijn met de lichte volumestijging in de eerste negen maanden, gezien de ongekende situatie op de cacaomarkt. Hij denkt dat de tekorten en prijsstijgingen voorlopig aanhouden. Voor het hele jaar rekent het bedrijf op een nulgroei van het verkoopvolume.

Op de beurs in Zürich werd het handelsbericht van het bedrijf slecht ontvangen. Het aandeel werd ruim 9 procent lager gezet. Ook de Zwitserse concurrent Lindt & Sprüngli ging mee omlaag. Dat aandeel verloor 2,8 procent.

Meer uit Financieel

Unilever hoger op Damrak na plan voor schrappen kantoorbanen

AMSTERDAM (ANP) - Unilever stond vrijdag bij de winnaars op een positief gestemd Damrak. Het verzorgings- en levensmiddelenconcern is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Het aandeel werd 0,8 procent hoger gezet in de AEX.

42 minuten geleden
Vattenfall stopt met aanleg warmtenetten voor bestaande woningen

DIEMEN (ANP) - Vattenfall stopt met de aanleg van nieuwe, grote warmtenetten die al gebouwde woningen verwarmen. De energiemaatschappij vreest dat de kosten daarvan zo hoog zullen zijn dat het onmogelijk is betaalbare tarieven te rekenen, zonder daar zelf verliezen op te lijden. Hierdoor gaan plannen voor de aansluiting van 7000 tot 15.000 woningen op 'stadswarmte' niet door, zegt Ahmed Abdisalaam van Vattenfall Warmte.

58 minuten geleden
Winstwaarschuwing Lufthansa na zwak tweede kwartaal

FRANKFURT (ANP/DPA/AFP) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor het hele jaar verlaagd, na een zwak tweede kwartaal. Het bedrijf wijst onder meer op lagere ticketprijzen, hogere kosten en vertragingen bij leveringen van nieuwe vliegtuigen.

1 uur geleden
JPMorgan en Wells Fargo dalen op Wall Street na resultaten

NEW YORK (ANP) - JPMorgan Chase en Wells Fargo gingen vrijdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van de twee grote Amerikaanse banken. JPMorgan Chase, de grootste bank van de VS, zag de winst en omzet in het tweede kwartaal sterker stijgen dan verwacht. De bank deed vooral goede zaken met zijn investeringsactiviteiten, maar moest wel meer geld opzij zetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. Ook waarschuwde topman Jamie Dimon dat de inflatie en de rentetarieven mogelijk hoger blijven dan de markt verwacht. Het aandeel werd ruim 2 procent lager gezet.

2 uur geleden
Recordwinst voor grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst behaald. Stijgende provisies voor zakenbankiers droegen bij aan de winst. Ondanks de onzekerheid door de naderende verkiezingen in de VS en wereldwijde geopolitieke problemen, nemen de fusies en overnames in het Amerikaanse bedrijfsleven weer toe.

3 uur geleden
Friese fabrikant kantelende e-driewielers Carver valt om

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese ontwikkelaar van elektrische driewielers Carver vraagt faillissement aan. Het bestuur van het bedrijf zegt dat "kwaliteitsproblemen en problemen in de toeleveringsketen" voor hoge kosten zorgden, terwijl de productie en verkoop van de voertuigen stagneerden. De driewielers van Carver staan erom bekend dat ze kunnen kantelen in de bocht, wat voor meer rijgemak zou zorgen.

3 uur geleden
Unilever schrapt circa derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3000 tot 3200 banen. Dat bevestigt Unilever na berichtgeving door de Britse zakenkrant Financial Times.

4 uur geleden