Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge bloeddruk en urineweginfecties bezorgen huisarts meeste werk

Hoge bloeddruk en urineweginfecties bezorgen huisarts meeste werk

UTRECHT (ANP) - Een hoge bloeddruk is de meest voorkomende reden voor Nederlanders om contact met hun huisarts op te nemen. Bij mannen is het de meest voorkomende klacht en bij vrouwen staat hypertensie, zoals het ook wordt genoemd, op de tweede plaats. Vrouwen gaan het vaakst naar de huisarts wegens urineweginfecties, zoals blaasontsteking, zo blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut Nivel.

Vermoeidheid of zwakte staat bij vrouwen op de derde plaats van meest voorkomende klachten. Bij mannen zijn diabetes en hoesten na hypertensie de voornaamste redenen om contact te zoeken met de huisarts.

Gemiddeld hadden Nederlanders vorig jaar vijf keer contact met hun huisarts. Kinderen en jongeren tussen de 5 en 17 jaar komen het minst vaak bij de huisarts: gemiddeld 2,3 keer per jaar. Mensen tussen de 45 en 64 jaar zitten ongeveer op het gemiddelde van vijf jaarlijkse contacten. Daarna stijgt het vrij snel: de gemiddelde Nederlander tussen de 65 en 74 jaar had 7,6 contacten met de huisarts. Onder mensen tussen de 75 en 84 jaar was het gemiddelde 10,5, onder 85-plussers 15,1.

Een contact bestond het vaakst uit een kort consult op de praktijk. Daarna volgen telefonische consulten en langere consulten, van 5 tot 20 minuten.

Het Nivel becijfert dat meer dan driekwart van de ingeschreven patiënten in 2019 minstens één keer contact opnam met de huisarts. Dat is in lijn met eerdere jaren.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Gezond

Dam tot Damloop gaat door vanuit huis

AMSTERDAM (ANP) - De Dam tot Damloop start dit jaar niet vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam, maar bij de eigen voordeur van de deelnemers. De hardloopwedstrijd kon vanwege het coronavirus niet doorgaan en de organisatie komt daarom met een aangepaste 'Home Edition'.

2 dagen geleden
Florida meldt recordaantal nieuwe besmettingen

MIAMI (ANP) - In de Amerikaanse staat Florida is een recordaantal nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In 24 uur tijd werden er meer dan 15.000 nieuwe gevallen geregistreerd, meldden de lokale autoriteiten zondag. In geen andere staat in de VS zijn meer dagelijkse infecties gemeld.

2 dagen geleden
Catalonië beveelt thuisisolatie voor inwoners Lerida

LERIDA (ANP) - De regering van de Spaanse regio Catalonië heeft zondag bewoners in en rond de stad Lerida bevolen om weer in thuisisolatie te gaan als gevolg van een opleving van het aantal coronagevallen.

2 dagen geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt naar 107

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt, is licht gestegen van 103 op zaterdag naar 107 op zondag. Daarvan verblijven 24 patiënten op de intensive care, twee minder dan zaterdag.

2 dagen geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt boven de honderd

ROTTERDAM (ANP) - Voor het eerst in een paar dagen is het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis ligt gestegen naar boven de honderd. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bedraagt nu 26, een meer dan vrijdag.

3 dagen geleden
Overleden zorgmedewerkers herdacht op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Een kleine groep zorgmedewerkers kwam zaterdagmiddag bijeen op de Dam in Amsterdam om hun collega's te herdenken die aan het coronavirus zijn overleden.

3 dagen geleden
WHO meldt recordaantal nieuwe coronabesmettingen

GENÈVE (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vrijdag een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. In 24 uur tijd kwamen er wereldwijd 228.102 gevallen bij. Het vorige trieste record dateerde van 4 juli met 212.326. Het dagelijks dodental door Covid-19 bleef stabiel op ongeveer 5000. Inmiddels heeft de ziekte meer dan 555.000 mensen het leven gekost.

4 dagen geleden