
Hof ziet geen reden voor extra onderzoek naar failliet Lightyear
AMSTERDAM (ANP) - Rechters zien geen reden voor een extra onderzoek naar de gang van zaken bij auto-ontwikkelaar Lightyear in de aanloop naar het faillissement van die start-up. Een curator van een aan Lightyear verbonden bedrijf wilde zo'n onderzoek, omdat hij vermoedde dat de maker van auto's op zonne-energie een te positieve voorstelling van zaken had gegeven van het bedrijf. Maar de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam vindt zo'n diepgaand onderzoek onnodig, omdat er al meerdere onderzoeken naar Lightyear lopen.
Curator Maarten van Ingen van Friends of Lightyear Holding, een financieringsbedrijf voor de start-up, verklaarde eerder een groot aantal vragen te hebben over het faillissement van een ander onderdeel van Lightyear. Toen deze werkmaatschappij, Atlas Technologies, begin vorig jaar failliet ging, betekende dit ook praktisch het einde van heel het bedrijf. Daarnaast wilde Van Ingen nagaan of Lightyear te lang is doorgegaan met het ophalen van leningen bij investeerders, die zo'n 175 miljoen euro aan financiering hadden verstrekt.
De ondernemingskamer wijst erop dat de curator van Atlas Technologies en een andere failliete dochteronderneming al onderzoek doet naar de oorzaak van het bankroet. Diezelfde curator heeft accountantskantoor BDO Investigations opdracht gegeven voor een forensisch onderzoek naar de financiële administratie bij onderdelen van Lightyear. Het verzoek om nog een onderzoek zou daarom voorbarig zijn.
Risicovol
Ook de meeste redenen waarom curator Van Ingen twijfelde aan de goede bedrijfsvoering bij Lightyear ziet de ondernemingskamer niet. Zo wijzen de rechters erop dat het ontwikkelen van een compleet nieuwe auto sowieso een financieel zeer risicovolle onderneming is. Het financieringsvehikel waar Van Ingen curator van is, wist dat ook.
Lightyear ontwikkelde een auto met zonnepanelen op het dak, maar behaalde nog geen omzet met zijn eerste model. In 2022 probeerde Lightyear nieuwe investeringen binnen te halen bij onder andere de Europese Investeringsbank (40 miljoen euro) en industrieconcern VDL (200 miljoen euro). Ook vroeg het Helmondse bedrijf om een overbruggingskrediet. Toen dit niet was gelukt, vroeg een belangrijk dochterbedrijf uitstel van betaling aan.
Verzoek tot onderzoek
Oprichter Lex Hoefsloot van Lightyear zegt blij te zijn "dat de ondernemingskamer aangeeft dat ze geen reden zien om te twijfelen aan het investeringsbeleid en de governance".
Van Ingen laat weten dat de procedure bij de ondernemingskamer zelf al "ontzettend veel" informatie heeft opgeleverd. Hij sluit niet uit dat er later opnieuw een verzoek tot onderzoek komt.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
11 minuten geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
23 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
2 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
2 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
4 uur geleden