Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof wijst verzoek horen extra deskundigen in zaak-Thijs H. af

Hof wijst verzoek horen extra deskundigen in zaak-Thijs H. af

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft het verzoek om twee extra deskundigen te horen in de zaak-Thijs H. maandag afgewezen. De verdediging wilde opheldering over de standpunten van de experts die onderzoek hebben gedaan naar de psyche van de drievoudig moordverdachte, omdat deze op verschillende punten uiteenlopen.

Maandag werden in totaal vier deskundigen, twee van het Pieter Baan Centrum (PBC) en twee van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), bevraagd. De advocaten van H. (30), Serge Weening en Job Knoester, wilden hier een psycholoog en een psychiater aan toevoegen die eerder de psyche van de man hebben bekeken.

Zo wees de verdediging erop dat de standpunten van de deskundigen uiteenlopen als het gaat om bijvoorbeeld het herhalingsgevaar. Het hof wees dit verzoek na het horen van de vier gedragsdeskundigen af omdat het vindt dat het "voldoende geïnformeerd is". "Vier deskundigen zijn uitgebreid ondervraagd en daarnaast ligt er een medisch dossier." Was het verzoek toegewezen, dan had de inhoudelijke behandeling vertraging opgelopen.

Plotseling aangevallen

H. heeft op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw gedood. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man dood. De slachtoffers werden plotseling aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.

Het hoger beroep draait om de vraag of H. volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens de moorden. Deskundigen van het PBC concludeerden dat hij onder invloed van een psychose zou hebben gehandeld en daarmee volledig ontoerekeningsvatbaar was. De psycholoog en psychiater van het NIFP denken echter dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moorden. De psychiater van het NIFP ziet te weinig aanknopingspunten voor een psychose, zo legde hij maandag uit. En zelfs al was H. in die tijd psychotisch, dan zou dit volgens de gedragsdeskundige mogelijk zijn veroorzaakt door zijn eigen drugsgebruik.

Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan. Hem werd dan ook in eerste aanleg 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

Meer uit Binnenland

Opnieuw spontane betoging bij 'asielhotel' Albergen

TUBBERGEN (ANP) - Bij het hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen waar mogelijk asielzoekers worden gehuisvest, hebben zich woensdag opnieuw veel mensen verzameld die een spontane tegenactie houden. Het verloopt rustig, er wordt een aangerukte bittergarnituur geconsumeerd en op het pand zijn bordjes geplakt met protestteksten zoals Albergen zegt nee tegen AZC, Wat doe je ons mooie dorpje aan en Straks 10 procent allochtonen, kunnen wij hier straks veilig wonen?

3 uur geleden
COA denkt dat alle asielzoekers Ter Apel vannacht onderdak hebben

TER APEL (ANP) - Bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel lijkt komende nacht voor iedereen onderdak te zijn. Een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er in principe geen mensen buiten zouden hoeven slapen.

4 uur geleden
La Fuente en Kris Kross Amsterdam treden op rondom GP Zandvoort

ZANDVOORT (ANP) - La Fuente, Xander de Buisonjé en Kris Kross Amsterdam treden tijdens het Formule 1-weekend begin september op in Zandvoort, maakte de organisatie van de Dutch GP woensdag bekend. Zij voegen zich bij Antoon, Emma Heesters en Floor Jansen, van wie eerder al gemeld werd dat zij rondom het race-evenement op zullen treden.

6 uur geleden
Gemeentebestuur Tubbergen: zo ga je niet met mensen om

TUBBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen is boos over de stap van de staatssecretaris om de gemeente te passeren bij het aanwijzen van een opvanglocatie voor asielzoekers. "Waarom wordt dit van hogerhand opgelegd?" zei burgemeester Wilmien Haverkamp woensdag op een ingelaste persconferentie. "Zo ga je niet met mensen om."

7 uur geleden
Landelijke hittegolf weer voorbij

HOUTEN (ANP) - De landelijke hittegolf is na acht dagen voorbij. Volgens Weeronline werd het woensdag niet meer zomers warm in De Bilt. De hittegolf begon op 9 augustus en duurde tot en met 16 augustus.

9 uur geleden
Tubbergen praat inwoners bij over asielopvang, zelf ook vragen

ALBERGEN (ANP) - De gemeente Tubbergen gaat inwoners woensdag bijpraten over het besluit van het kabinet om een vergunning te verlenen voor de opvang van asielzoekers. Deze opvang zou moeten plaatsvinden in een hotel in Albergen, dat valt onder Tubbergen, zonder dat de gemeente hiervoor een akkoord heeft gegeven. Een woordvoerder van Tubbergen legt uit dat de vragen van inwoners beantwoord zullen worden, maar dat de gemeente zelf ook nog duidelijk wil hebben wat precies de bedoeling is. "We zijn verrast door de gang van zaken."

12 uur geleden
Doorgang naar Twentekanaal voor scheepvaart beperkt

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat beperkt de doorgang naar de Twentekanalen voor de scheepvaart. Bij de grote sluis in Eefde (Gelderland) wordt vanaf woensdag alleen nog maar geschut op aanvraag. Dat is nodig, omdat er door de droogte te weinig water is. Rijkswaterstaat sluit niet dat het scheepvaartverkeer helemaal wordt gestremd, als er niet voldoende regen valt.

12 uur geleden