Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof wijst verzoek horen extra deskundigen in zaak-Thijs H. af

Hof wijst verzoek horen extra deskundigen in zaak-Thijs H. af

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft het verzoek om twee extra deskundigen te horen in de zaak-Thijs H. maandag afgewezen. De verdediging wilde opheldering over de standpunten van de experts die onderzoek hebben gedaan naar de psyche van de drievoudig moordverdachte, omdat deze op verschillende punten uiteenlopen.

Maandag werden in totaal vier deskundigen, twee van het Pieter Baan Centrum (PBC) en twee van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), bevraagd. De advocaten van H. (30), Serge Weening en Job Knoester, wilden hier een psycholoog en een psychiater aan toevoegen die eerder de psyche van de man hebben bekeken.

Zo wees de verdediging erop dat de standpunten van de deskundigen uiteenlopen als het gaat om bijvoorbeeld het herhalingsgevaar. Het hof wees dit verzoek na het horen van de vier gedragsdeskundigen af omdat het vindt dat het "voldoende geïnformeerd is". "Vier deskundigen zijn uitgebreid ondervraagd en daarnaast ligt er een medisch dossier." Was het verzoek toegewezen, dan had de inhoudelijke behandeling vertraging opgelopen.

Plotseling aangevallen

H. heeft op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw gedood. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man dood. De slachtoffers werden plotseling aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.

Het hoger beroep draait om de vraag of H. volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens de moorden. Deskundigen van het PBC concludeerden dat hij onder invloed van een psychose zou hebben gehandeld en daarmee volledig ontoerekeningsvatbaar was. De psycholoog en psychiater van het NIFP denken echter dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de moorden. De psychiater van het NIFP ziet te weinig aanknopingspunten voor een psychose, zo legde hij maandag uit. En zelfs al was H. in die tijd psychotisch, dan zou dit volgens de gedragsdeskundige mogelijk zijn veroorzaakt door zijn eigen drugsgebruik.

Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan. Hem werd dan ook in eerste aanleg 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.

Meer uit Binnenland

Evacuaties en lichtgewonde door explosie bij woning Spijkenisse

SPIJKENISSE (ANP) - Door een explosie bij een woning aan de Lisstraat in Spijkenisse is in de nacht van donderdag op vrijdag iemand lichtgewond geraakt. Het slachtoffer kreeg glas in een voet en is door ambulancepersoneel behandeld. Twee andere mensen moesten worden nagekeken omdat ze bij de ontploffing rook hadden ingeademd. Er ontstond geen brand, maar de politie spreekt van "een flinke explosie". Zo'n veertien bewoners van naastgelegen woningen zijn geëvacueerd en worden in de buurt opgevangen, terwijl bouw- en woningtoezicht de veiligheid van de huizen controleert, zegt een woordvoerster van de politie.

2 uur geleden
Nieuwe maximumsnelheid in grootste deel van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam geldt vanaf deze vrijdag op 80 procent van alle wegen een nieuwe maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Door de hele stad zijn de afgelopen maanden al verkeersborden met de juiste snelheid geplaatst, met daar overheen een sticker die waarschuwt voor de nieuwe snelheid die gaat gelden. Een team van 112 mensen trekt in de nacht van donderdag op vrijdag langs alle borden om die stickers te verwijderen. Vanaf dat moment geldt dan de nieuwe snelheid.

2 uur geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak tegen complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen de bekende complotdenker Huig Plug uit Katwijk en twee medeverdachten. Het Openbaar Ministerie heeft negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk, tegen hem geëist.

2 uur geleden
Scholen hebben weer Paarse Vrijdag

AMSTERDAM (ANP) - Op scholen in het hele land is het weer Paarse Vrijdag, de jaarlijkse actiedag in samenwerking met lhbti+-belangenbehartiger COC Nederland en de leerlingengroepen aangesloten aan de GSA, de Gender & Sexuality Alliance. Volgens het COC doen elk jaar meer dan duizend middelbare scholen en mbo's mee aan de dag ter ondersteuning van de genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar haken ook steeds meer basisscholen aan.

2 uur geleden
Nabestaanden Carlo krijgen woord in hoger beroep Mallorcazaak

LEEUWARDEN (ANP) - Op de vierde zittingsdag van het hoger beroep van de Mallorcazaak krijgen de nabestaanden van Carlo Heuvelman het woord. Zijn ouders maken bij het hof in Leeuwarden gebruik van het spreekrecht, evenals zijn vriendin.

2 uur geleden
COA: dertig asielzoekers voor de nacht naar opvang Stadskanaal

TER APEL (ANP) - Dertig asielzoekers zijn van het aanmeldcentrum in Ter Apel naar de tijdelijke nachtopvang in Stadskanaal gebracht, laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. De opvang in Stadskanaal ging donderdagavond open en moet het aanmeldcentrum ontlasten. Al bijna twee maanden sliepen asielzoekers daar noodgedwongen op matrassen of stoelen in onder meer de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

3 uur geleden
Man (60) overleden na verblijf in politiecel in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 60-jarige man uit Rotterdam is donderdag overleden nadat hij een tijd had vastgezeten in het hoofdbureau aan het Doelwater in Rotterdam. Dat meldt de politie.

7 uur geleden