Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof wijst horen Ruinerwold-vader in hoger beroep klusjesman af

Hof wijst horen Ruinerwold-vader in hoger beroep klusjesman af

LEEUWARDEN (ANP) - De advocaat van Josef B., de klusjesman in de Ruinerwold-zaak, heeft het gerechtshof in Leeuwarden gevraagd om Gerrit Jan van D. in hoger beroep als getuige te horen. Van D. is de vader van het gezin dat verborgen werd gehouden. De rechters wezen het verzoek af tijdens een inleidende zitting.

B. zou zes kinderen van het gezin in het Drentse Ruinerwold van hun vrijheid hebben beroofd. B. was klusjesman op de boerderij van de familie en gaf financiële steun. De man uit Oostenrijk zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan vrijheidsberoving van een landgenoot die in 2009 werkzaam was voor Van D. Deze man werd mishandeld en opgesloten.

De rechtbank in Assen veroordeelde B. in 2022 tot een celstraf van drie jaar. Hij was volgens de rechter de schakel tussen het gezin en de buitenwereld. Zonder zijn bijdrage was het voor de vader niet mogelijk om de kinderen te isoleren. De celstraf was een jaar lager dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat B. ook verdenkt van mishandeling van de kinderen. Zowel B. als het OM zijn in hoger beroep gegaan.

Oordeel Hof

De advocaat van B. stelde bij het hof dat volgens een van de kinderen er communicatie met Van D. mogelijk is, en dus kan getuigen. Het hof sluit dit uit, net als het OM. Van D. is fysiek en geestelijk daartoe niet in staat, aldus het hof. "En het is volstrekt onmogelijk om op zijn antwoorden te vertrouwen", zei de advocaat-generaal van het OM. De rechtbank stopte in 2021 de strafzaak tegen de vader. Door een hersenbloeding zou hij een proces niet kunnen begrijpen.

Het hof wees meer onderzoekwensen van de advocaat af. Zo wilde de raadsman de Oostenrijker die in 2009 werd vastgehouden, horen als getuige en een dagboek van Van D. door een deskundige laten beoordelen. In het dagboek lopen volgens de advocaat feiten en fictie door elkaar. Ook het verzoek om de kinderen opnieuw te bevragen en het toevoegen van het boek van zoon Israel aan het strafdossier, werd afgewezen.

Ontdekking in 2019

De zes kinderen werden in oktober 2019 ontdekt in een boerderij in Ruinerwold, waar zij sinds 2010 met hun vader in totale afzondering leefden.

De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat gepland voor 13 en 14 september. B., die nu twintig maanden in voorarrest zit, blijft voorlopig in de cel.

Meer uit Binnenland

ProRail start herstel spoor Esch, mogelijk snel weer treinverkeer

ESCH (ANP) - ProRail start vrijdagochtend met de herstelwerkzaamheden van het spoor bij Esch, meldt de spoorbeheerder donderdagavond. Door een dassenburcht onder het spoor rijden er geen treinen tussen Den Bosch en Boxtel. Als "alles spoedig verloopt" verwacht ProRail dat er eind volgende week weer treinen kunnen rijden.

42 minuten geleden
Politieachtervolging begint in Limburg en eindigt in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft na een achtervolging vanuit Limburg met onder andere een politiehelikopter een verdachte aangehouden in Den Bosch. De persoon werd door de politie gezocht. Het is niet bekend waarvoor.

44 minuten geleden
Op aantal plekken weinig tijd over voor actie tegen overstromingen

UTRECHT (ANP) - De kans op overstromingen door zeespiegelstijging wordt in de komende dertig jaar op diverse plekken wereldwijd tien keer zo groot. Om dat te voorkomen moeten beleidsmakers snel ingrijpen, signaleren onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht, kennisinstituut Deltares en Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

3 uur geleden
Nederlands zeilschip vlotgetrokken, vaart vrijdag weer verder

RUGHOLMEN (ANP) - Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

6 uur geleden
EU veroordeelt dreigement Rusland tegen Den Haag

BRUSSEL (ANP) - De EU veroordeelt het dreigement van een kopstuk van het Russische regime om het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag aan te vallen. Het schermen van oud-president Dmitri Medvedev met een raketbeschieting op het hof is "illegaal" en "onacceptabel", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

7 uur geleden
Rekenkamer: kwetsbare burger dupe van incassopraktijk Rijk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met problematische schulden die geld moeten terugbetalen aan de rijksoverheid, komen verder in de knel omdat er bij een aflossingsregeling niet voldoende rekening wordt gehouden met het bestaansminimum. Het incassobeleid van bijvoorbeeld de Belastingdienst is er weliswaar op gericht dat burgers genoeg geld moeten overhouden om van te kunnen leven, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Dat stelt de Algemene Rekenkamer vast in een rapport over betalingsregelingen met burgers.

8 uur geleden
ProRail: tot en met 23 april geen treinen bij Molkwerum om das

DEN HAAG (ANP) - Spoorbeheerder ProRail is nog tot en met 23 april bezig met werkzaamheden aan de Friese spoordijk bij Molkwerum waarin een das huist. De gangen die dassen hebben gemaakt kunnen ervoor zorgen dat het spoor gaat verzakken. Sinds 13 maart rijden daarom tussen Workum en Stavoren geen treinen. ProRail verwacht dat het treinverkeer er 24 april wordt hervat.

8 uur geleden