Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof velt oordeel over bedreiger Wilders

Hof velt oordeel over bedreiger Wilders

ROTTERDAM (ANP) - In de extra beveiligde rechtszaal in Rotterdam doet het Haagse gerechtshof vrijdag uitspraak in de strafzaak tegen de 28-jarige Pakistaan Junaid I. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem onder meer van het voorbereiden van een terroristische aanslag op PVV-leider Geert Wilders. I. zou boos zijn geweest over de wedstrijd voor cartoons over de profeet Mohammed die Wilders in 2018 had uitgeschreven.

De rechtbank veroordeelde I. in 2019 tot tien jaar cel, na een eis van zes jaar. In hoger beroep hoogde het OM de eis op tot tien jaar. Wilders woonde een deel van de zitting van het hof bij.

I. werd in augustus 2018 aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag eerder had hij op Facebook een filmpje geplaatst waarin hij een aanslag aankondigt op Wilders of de Tweede Kamer. I. was vanuit Frankrijk naar Nederland gereisd om de cartoonwedstrijd te stoppen. Zijn doodsbedreigingen moeten volgens hem niet letterlijk worden opgevat. Hij was naar eigen zeggen verward en emotioneel en zocht slechts steun voor een demonstratie. Volgens zijn advocaat ontbreekt het bewijs en is I. geen terrorist.

Justitie meent dat I. serieuze plannen had om Wilders te doden. Hij had "onmiskenbaar één doel", aldus het OM, "hij wilde een door het volk gekozen politicus onthoofden in het Tweede Kamergebouw."

Meer uit Binnenland

OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

28 minuten geleden
Man krijgt 12 jaar cel en tbs voor doodsteken ex-vriendin

ARNHEM (ANP) - De rechtbank in Arnhem heeft een 32-jarige man veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging, omdat hij in maart van dit jaar in Nijmegen zijn ex-vriendin doodstak met een schaar en een mes. Hij raakte haar 74 keer. De man moet ook een schadevergoeding betalen aan de moeder van zijn ex-vriendin en aan zijn dochtertje van een jaar oud, die de hele steekpartij heeft gezien.

34 minuten geleden
Advocaten schutter McDonald's: dit is geen moord

ZWOLLE (ANP) - De 34-jarige Veysel Ü. heeft het doodschieten van twee mannen in een McDonald's in Zwolle nooit gepland. "Er is iets geknapt in hem", zei advocaat Esther Blok donderdag in de rechtbank in Zwolle.

57 minuten geleden
Tot en met dit weekend kans op overlast door houtrook

HOUTEN (ANP) - Door een hooguit zwakke wind wordt er vanaf donderdag tot en met zondagochtend overlast door houtrook verwacht. Volgens Weeronline kan het zelfs windstil blijven, waardoor de rook afkomstig van houtstook kan blijven hangen en overlast kan veroorzaken.

1 uur geleden
Verdachte kofferbakmoord: ik word neergezet als monster

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep in de zaak van de Drentse kofferbakmoord heeft verdachte Hans O. donderdag bij het hof nogmaals zijn onschuld bepleit. "Ik ben neergezet als een monster, maar ik heb het niet gedaan", zei de verdachte uit Emmen.

3 uur geleden
Vier aanhoudingen bij oprollen drugslab in Hulten

HULTEN (ANP) - De politie heeft op de Broekdijk in het Brabantse Hulten donderdagochtend een drugslab gevonden. Er zijn vier verdachten aangehouden. Over hun identiteit is nog niets bekend, zegt een politiewoordvoerster.

3 uur geleden
Douane vindt bijna 1000 kg coke in lading bevroren sinaasappelsap

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

3 uur geleden