Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof van beroep oordeelt tegen verlengen briefstemmen in Minnesota

Hof van beroep oordeelt tegen verlengen briefstemmen in Minnesota

SAINT PAUL (ANP) - Een federaal hof van beroep in de Verenigde Staten heeft geoordeeld dat briefstemmen die in de swingstate Minnesota na de verkiezingsdag op 3 november binnenkomen, niet meer meegeteld mogen worden. Daarmee schaart het hof zich achter de Republikeinen in de staat.

Volgens de kieswet in Minnesota mogen briefstemmen die tot op de verkiezingsdag zijn ontvangen meegenomen worden. Die sluitingsdatum werd echter verruimd door de hoogste verkiezingsfunctionaris in de staat, nadat een burgergroep eerder dit jaar bezwaar aantekende. Onder de nieuwe regeling mochten stemmen die tot 10 november binnenkomen geteld worden, zolang die op 3 november zijn afgestempeld.

Het hof van beroep draait dat nu echter terug. Een meerderheid van de rechters vindt dat de verkiezingsfunctionaris in kwestie, de Democraat Simon Paul, met het verleggen van de deadline voor briefstemmen de grondwet schendt. "Simpel gezegd, heeft hij niet de macht om de wetgeving in Minnesota terzijde te schuiven", aldus het hof in een verklaring.

Over het stemmen per post dienen in de gehele Verenigde Staten tal van rechtszaken. Door de coronapandemie brengen meer Amerikanen dan ooit hun stem per brief uit. President Trump heeft, in weerwil van wat experts zeggen, vaak gesteld dat het stemmen per brief verkiezingsfraude in de hand werkt. Volgens zijn critici anticipeert Trump zo op een eventueel verlies en probeert hij op die manier in zijn voordeel kiezers uit te sluiten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Franse oud-president Giscard d'Estaing (94) overleden

PARIJS (ANP) - De Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Franse zender Europe 1.

12 uur geleden
Frankrijk richt pijlen op tientallen extremistische moskeeën

PARIJS (ANP) - Na een reeks radicaalislamitische aanslagen, met de onthoofding van een leraar als een van de jongste terreurdaden, richt Frankrijk zijn pijlen op tientallen moskeeën. Het gaat om ruim zeventig gebedshuizen die gelden als broedplaats van extremisme, en daarmee als vijanden van de Franse republiek.

14 uur geleden
Duitsland verlengt lockdown-light tot 10 januari

BERLIJN (ANP) - In Duitsland worden de coronamaatregelen verlengd tot 10 januari. Onder meer restaurants, musea en theaters blijven gesloten in deze zogenoemde lockdown-light, die inmiddels een maand duurt. Mensen moeten zoveel mogelijk afstand van elkaar houden en mogen maar met een paar anderen samenkomen.

15 uur geleden
Twitter scherpt regels aan tegen hatelijke berichten

WASHINGTON (ANP) - Berichtendienst Twitter scherpt zijn regels aan in de strijd tegen hatelijke berichten. Voortaan is taalgebruik verboden dat personen "ontmenselijkt" op basis van ras, etniciteit of nationale oorsprong.

16 uur geleden
Hooguit tien personen samen met Kerstmis in Spanje

MADRID (ANP/RTR) - In Spanje mogen hooguit tien personen samen zijn met Kerstmis en oud op nieuw. Dat is de limiet in deze coronatijd.

16 uur geleden
Eerste coronavaccinaties Engeland voor ouderen en verzorgers

LONDEN (ANP) - In Engeland beginnen volgende week de eerste inentingen tegen corona, nu de autoriteiten een vaccin hebben goedgekeurd. De eerste prikken zijn voor 80-plussers, bewoners van verpleeghuizen en hun verzorgers, zei de Britse premier Boris Johnson op een persconferentie.

17 uur geleden
Zweedse die zoon zou hebben opgesloten alweer vrijgelaten

STOCKHOLM (ANP/RTR) - De Zweedse vrouw die deze week werd opgepakt omdat ze haar zoon 28 jaar zou hebben opgesloten in hun appartement bij Stockholm is vrijgelaten. De verdenkingen tegen de 70-jarige vrouw zijn afgezwakt, meldt justitie in het Scandinavische land.

17 uur geleden