Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof: sissen op straat valt onder vrijheid van meningsuiting

Hof: sissen op straat valt onder vrijheid van meningsuiting

DEN HAAG (ANP) - Mensen naroepen en -sissen op straat valt onder de vrijheid van meningsuiting. De Rotterdamse verordening die dit strafbaar stelt, is in strijd met de Grondwet. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Het hof deed uitspraak in hoger beroep in een zaak tegen een 36-jarige Rotterdammer die vorig jaar zomer op straat acht vrouwen zou hebben lastiggevallen door ze na te roepen, kus- en handgebaren te maken en achter hen aan te lopen.

Het hof sprak de Rotterdammer gedeeltelijk vrij, maar achtte wel bewezen dat hij op 6 juli 2018 tegen drie vrouwen seksueel getinte opmerkingen en kusgebaren had gemaakt. Toch wordt hij ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat het verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Rotterdam niet een rechtsgeldige strafbepaling is. Op een grondrecht kan alleen door de Tweede en Eerste Kamer een beperking worden aangebracht, stelt het hof.

De kantonrechter veroordeelde de man eerder tot een voorwaardelijke boete van twee keer 100 euro. De aanklager had voor het gerechtshof in Den Haag twee maal 170 euro boete geëist.

Gesprek

De gemeente Rotterdam laat weten een gesprek met Den Haag te willen en door te gaan met de aanpak van de straatintimidatie. "Wij vinden dat iedereen veilig en ongestoord over straat moet kunnen, ongeacht uiterlijk. Wij gaan nu kijken of we het via de landelijke politiek kunnen organiseren."

Ook Amsterdam heeft een verbod op straatintimidatie opgenomen in de APV, maar het bleef de afgelopen tijd bij waarschuwingen in afwachting van het hoger beroep in de Rotterdamse zaak. "We bestuderen de uitspraak en komen later terug op de mogelijke gevolgen voor het Amsterdams beleid", reageerde de woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. Het stadsbestuur komt volgend jaar met een campagne die gericht is op het tegengaan van straat- en seksuele intimidatie.

Meer uit Binnenland

Honderden demonstranten bij 'walk-out' Roeterseilandcampus

AMSTERDAM (ANP) - Bij het studentenprotest op de Amsterdamse Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zijn honderden studenten aanwezig, ziet een ANP-verslaggever. Demonstranten scanderen de leus 'we will not stop, we will not rest' en klappen. Er is politie aanwezig, maar niet zo massaal als bij de protesten van afgelopen week.

17 minuten geleden
Advocaat: verdachte moord woning Amsterdam ontoerekeningsvatbaar

AMSTERDAM (ANP) - De 36-jarige Nuri Ö. was ontoerekeningsvatbaar toen hij zijn onderburen op 1 augustus vorig jaar met een mes aanviel in hun woning aan de Robert Scottstraat in Amsterdam-West. Hij moet daarom niet de gevangenis in voor moord, maar zo snel mogelijk naar een tbs-kliniek, vindt zijn advocaat.

18 minuten geleden
Agent opgepakt om verkopen politie-informatie

HEEMSKERK (ANP) - Een 34-jarige agent uit Heemskerk is opgepakt omdat hij informatie van de politie zou hebben verkocht. De man wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim, computervredebreuk en ambtelijke corruptie, meldt het Openbaar Ministerie.

21 minuten geleden
OM ziet daling van moord- en doodslagzaken

DEN HAAG (ANP) - Het aantal moord- en doodslagzaken, inclusief pogingen daartoe, nam vorig jaar met 10 procent af. Dit meldt het Openbaar Ministerie in het jaarverslag over 2023. Het aantal bedreigingen daalde met 9 procent, mishandelingen met 4 procent. Woninginbraken namen af met 7 procent en het aantal gewapende overvallen met 19 procent.

48 minuten geleden
Leiden Marathon evalueert na afgelasting om warmte

LEIDEN (ANP) - De organisatie van de marathon in Leiden gaat uitgebreid evalueren, nadat onderdelen van de loop zondag moesten worden afgelast of stilgelegd omdat veel deelnemers onwel werden door de warmte. Ambulances moesten uit de wijde omgeving komen en 25 mensen moesten naar het ziekenhuis.

1 uur geleden
Extra controle bij ingang Haagse Hogeschool om protesten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die de Haagse Hogeschool willen bezoeken, moeten maandag bij de ingang een studentenpas laten zien. De hbo-instelling zegt die maatregel te nemen "omdat er berichten zijn doorgesijpeld dat er maandag mogelijk een solidariteitsactie plaatsvindt na de protesten in Utrecht en Amsterdam". Het is niet direct duidelijk of mensen zonder pas wel naar binnen mogen.

1 uur geleden
UvA: laat 'walk-out' studenten en medewerkers rustig verlopen

AMSTERDAM (ANP) - ​Het bestuur van UvA roept maandagochtend op om de zogeheten 'walk-out' van studenten en medewerkers die gepland staat om 11.00 uur rustig te laten verlopen. Op dat tijdstip zullen mensen uit protest om de demonstraties van vorige week uit de collegezalen lopen en zich verzamelen op het Roeterseiland. Ook op de universiteiten van Leiden, Utrecht, Wageningen en Nijmegen zijn op hetzelfde moment walk-outs.

2 uur geleden