Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof: Polen had media niet mogen weren uit grensgebied met Belarus

Hof: Polen had media niet mogen weren uit grensgebied met Belarus

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen had de toegang van journalisten en hulpverleners tot het grensgebied met Belarus niet mogen blokkeren, heeft het hooggerechtshof in Warschau geoordeeld. Media mochten daar de afgelopen zes maanden niet heen om verslag te doen van de migratiecrisis, die werd veroorzaakt doordat het Belarussische regime duizenden migranten uit het Midden-Oosten de vrije doorgang liet.

Enkele journalisten van Franse media die in september per ongeluk in de verboden zone waren, hebben een dag vastgezeten en zijn veroordeeld tot een dwangsom. Het is volgens het hof niet te rechtvaardigen dat deze beroepsgroep een bedreiging zou vormen voor de veiligheid. Zij zouden op basis van de uitspraak een zaak kunnen aanspannen.

Het hof ziet het toegangsverbod als onrechtmatig. De grondwet garandeert "de vrijheid om zich op het grondgebied van Polen te verplaatsen" en "informatie te verzamelen en verspreiden", onderstrepen de rechters.

In reactie op de gespannen situatie langs de grens met Belarus riep Polen de noodtoestand uit en bouwde een prikkeldraadhek. Duizenden militairen werden langs de 400 kilometer lange grens gestationeerd. Pottenkijkers en organisaties die de migranten en asielzoekers in het barre winterweer wilden helpen werden geweerd. Het hof vindt de beperkingen op het redden van mensenlevens niet rechtmatig.

Ook Letland en Litouwen probeerden migranten tegen te houden. De situatie langs de grenzen is sinds eind vorig jaar genormaliseerd.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 88 4 maanden geleden
trek de subsidie maar in. of smijt ze uit de eu

Meer uit Buitenland

UEFA: valse kaarten veroorzaken vertraging Champions League-finale

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - Valse toegangskaarten zijn volgens voetbalbond UEFA de reden dat de Champions League-finale tussen Liverpool en Real Madrid in Parijs zaterdagavond een half uur later is begonnen. De wedstrijd zou om 21.00 uur beginnen in het Stade de France, maar werd uitgesteld door wachtrijen van fans die vanwege de neptickets niet binnen konden komen.

2 uur geleden
Zelenski verwacht 'goed nieuws' over wapenleveranties

KIEV (ANP/DPA/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski hoopt de komende week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. Hij zei dat in een videotoespraak zaterdagavond zonder verdere details te geven.

4 uur geleden
Gouden Palm voor Zweedse regisseur Ruben Östlund

CANNES (ANP) - De Zweedse filmregisseur Ruben Östlund heeft op het 75e filmfestival van Cannes de Gouden Palm in de wacht gesleept. Hij kreeg de prestigieuze filmprijs voor de film Triangle of Sadness. Het is de tweede keer dat de Zweed in Cannes met de eer gaat strijken.

5 uur geleden
Kinderen dood in gedrang bij een kerkactie in Nigeria

YENAGOA (ANP/RTR/AFP) - In het zuiden van Nigeria zijn zaterdagochtend tientallen mensen om het leven gekomen in het gedrang tijdens een liefdadigheidsactie van een kerk. CNN meldt dat de meeste slachtoffers kinderen zijn. Volgens de politie werd bij een sportaccommodatie in Port Harcourt door de kerk onder meer eten uitgedeeld.

9 uur geleden
Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland is bereid mee te werken aan de "onvoorwaardelijke" export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Het was voor het eerst sinds maart dat het drietal op deze wijze overleg voerde.

12 uur geleden
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

12 uur geleden
Voormalig 'tweede man' van Vaticaan, Angelo Sodano, overleden

VATICAANSTAD (ANP/AFP/DPA/BELGA) - Kardinaal Angelo Sodano die de rechterhand was van paus Johannes Paulus II en van paus Benedictus XVI, is op 94-jarige leeftijd in Italië overleden. Het Vaticaan heeft zijn overlijden bekendgemaakt zonder de doodsoorzaak te benoemen. Paus Franciscus prijst Sodano als een gezaghebbend en genereus priester en dienaar van het Vaticaan. Dinsdag is de uitvaartplechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek en daar zal paus Franciscus bij aanwezig zijn.

13 uur geleden