Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof: nabestaanden Milica van Doorn krijgen schadevergoeding

Hof: nabestaanden Milica van Doorn krijgen schadevergoeding

AMSTERDAM (ANP) - De 51-jarige Hüseyin A. die in februari in hoger beroep is veroordeeld voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn (19) in juni 1992 in Zaandam, moet schadevergoedingen van 10.000 euro betalen aan zowel de vader als de zus van het slachtoffer. A. is aansprakelijk voor hun psychische schade, oordeelde de civiele kamer van het hof in Amsterdam dinsdag.

Van Doorn werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in de Zaanse wijk Kogerveld verkracht en met extreem geweld om het leven gebracht. De dader liet haar zwaar toegetakeld en half ontkleed achter in een sloot, bedekt met riet. De zaak bleef lang onopgelost. A. kwam in 2017 als verdachte in beeld na een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek. Hij kreeg een celstraf van negentien jaar en zeven maanden.

De immateriële schadevergoeding is toegekend omdat de vader zijn ernstig toegetakelde dochter heeft moeten identificeren in het mortuarium en door die confrontatie ernstig getraumatiseerd is geraakt. De zus liep psychische schade op. Ze was 17 jaar en alleen thuis toen de politie aan de deur stond. De gruwelijke wijze waarop haar oudere zus om het leven is gekomen, hebben bij de vrouw geleid tot een hevige emotionele schok.

De uitspraak van de civiele procedure is juridisch belangrijk. In deze zaak geldt een verjaringstermijn van twintig jaar. "Het hof heeft echter geoordeeld dat een beroep op verjaring in dit geval onaanvaardbaar is, gelet op de bijzondere omstandigheden van het geval. Daarbij heeft het hof onder meer rekening gehouden met het feit dat de man zelf zijn betrokkenheid al die tijd verborgen heeft gehouden."

De strafzaak loopt nog in cassatie bij de Hoge Raad, maar het hof vindt dat in de civiele zaak "voldoende vaststaat dat de man onrechtmatig heeft gehandeld".

Meer uit Binnenland

SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

1 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

2 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

3 uur geleden
Van der Burg over asielzoekers: voor 1 januari 4000 plekken nodig

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.

3 uur geleden
Hamer: pijnlijk dat RTL niet wachtte met Matthijs tot na rapport

HILVERSUM (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het "pijnlijk" dat RTL gaat samenwerken met Matthijs van Nieuwkerk voordat de commissie-Van Rijn zijn werk heeft voltooid. Dat laat Hamer vrijdag aan het ANP weten in een reactie op het nieuws dat Van Nieuwkerk vanaf 1 januari voor RTL gaat werken.

4 uur geleden
Burgemeester Den Bosch niet vervolgd, OM seponeert aangiften

DEN BOSCH (ANP) - Burgemeester Jack Mikkers (VVD) van Den Bosch wordt niet vervolgd voor groepsbelediging. Het Openbaar Ministerie heeft alle 27 aangiften van discriminatie tegen hem geseponeerd.

4 uur geleden
9 maanden cel voor complotdenker Huig Plug

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag negen maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk opgelegd aan de bekende complotdenker Huig Plug (55). De rechtbank stelt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan stalking, opruiing en smaad. De Katwijker beschuldigde slachtoffers op sociale media van kindermisbruik en kindermoord.

4 uur geleden