Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof Mexico keurt referendum over aanklagen oud-presidenten goed

Hof Mexico keurt referendum over aanklagen oud-presidenten goed

MEXICO-STAD (ANP/RTR) - Het Mexicaanse Hooggerechtshof heeft donderdag geoordeeld dat het referendum dat president Andrés Manuel López Obrador wil houden met als inzet het vervolgen van maar liefst vijf eerdere presidenten in lijn is met de grondwet.

Zes van de elf rechters spraken zich uit voor het referendum. Een aantal van hen gaf echter wel aan dat de inzet van de volksraadpleging alleen aan het publiek mag worden voorgelegd op een manier die zich niet leent voor "misbruik" door de politiek.

De links-populistische López Obrador diende onlangs een verzoek in bij de Senaat voor het initiatief. Hij vindt dat de Mexicaanse burgers moeten beslissen of vijf van zijn voorgangers voor het gerecht gesleept moeten worden.

López Obrador heeft de betreffende ex-presidenten herhaaldelijk als corrupt omschreven en stelt dat hun "neoliberale beleid" ongelijkheid, trage economische groei en geweld in Mexico teweeg heeft gebracht. Het gaat om oud-presidenten Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderón en Enrique Peña Nieto, die regeerden tussen 1988 en 2018.

De Mexicaanse oppositie verwijt López Obrador dat hij met het referendum de aandacht wil afleiden van de economische en humanitaire malaise als gevolg van de corona-epidemie. De zittende president wil het referendum laten samenvallen met de parlementsverkiezingen volgend jaar juni. Het is echter nog niet duidelijk of de stembusgang en de volksraadpleging op dezelfde dag mogen plaatsvinden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Toezichthouder VS keurt 'coronamedicijn' remdesivir goed

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft formeel toestemming gegeven voor het gebruik van het antivirale middel Veklury (met het actieve bestanddeel remdesivir) bij de behandeling van coronapatiënten in ziekenhuizen. Dat middel van de farmaceut Gilead Sciences wordt ook in Nederland gebruikt. De FDA had eerder dit jaar via een versnelde procedure al noodgoedkeuring gegeven voor het gebruik van Veklury.

3 uur geleden
Trump test voor laatste debat negatief op coronavirus

NASHVILLE (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump (74) heeft negatief getest op het coronavirus. Dat maakte zijn stafchef Mark Meadows bekend in de aanloop naar het tweede en laatste verkiezingsdebat tussen de president en de 77-jarige Democraat Joe Biden.

4 uur geleden
Trump wil zaterdag alvast stem uitbrengen

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Donald Trump is van plan zaterdag alvast te stemmen. Hij doet dat tijdens een bezoek aan Florida, zei een woordvoerder van het Witte Huis.

5 uur geleden
Amerikaanse post bezorgde inmiddels 100 miljoen stembiljetten

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse staatspostbedrijf USPS heeft sinds begin september meer dan 100 miljoen stembiljetten bezorgd voor de presidentsverkiezingen van 3 november. De dienst zegt in staat te zijn de biljetten tijdig op de juiste plek te krijgen.

5 uur geleden
Frankrijk en Italië melden coronarecords, meer landen in lockdown

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - Frankrijk, Italië, Duitsland en andere Europese landen hebben donderdag een recordaantal coronabesmettingen gemeld. Steeds meer regeringen zien zich door het snel groeiende aantal coronabesmettingen genoodzaakt om weer lockdowns in te stellen.

5 uur geleden
Poetin: ik gaf toestemming voor behandeling Navalni in Berlijn

MOSKOU (ANP/AFP/DPA) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat hij persoonlijk toestemming heeft gegeven om oppositieleider Aleksej Navalni in Duitsland te laten behandelen. "Nadat de echtgenote van deze burger een beroep op me had gedaan, gaf ik aanklagers direct opdracht om te kijken of het mogelijk was om hem naar het buitenland te laten gaan", zei Poetin volgens Russische media.

6 uur geleden
'Ook Israël en Soedan gaan relatie normaliseren'

JERUZALEM (ANP) - Israël en Soedan gaan naar verwachting normale diplomatieke betrekkingen aan. Dat berichten Israëlische media op basis van ingewijden.

6 uur geleden