Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof legt acht jaar cel en tbs op voor poging gezinsmoord

Hof legt acht jaar cel en tbs op voor poging gezinsmoord

DEN BOSCH (ANP) - Een 33-jarige man uit Eindhoven, die zichzelf en zijn kinderen wilde ombrengen, is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar cel en tbs met dwangverpleging. In november vorig jaar stak hij zijn huis in brand om een einde te maken aan zijn eigen leven en dat van zijn drie zoons van 9, 4 en 3 jaar oud. De poging mislukte, ze werden gered door de brandweer.

Volgens het gerechtshof in Den Bosch stichtte de man op verschillende plekken in de woonkamer brand, terwijl de kinderen op zolder lagen te slapen. De man heeft ook een piepende rookmelder vernield. Pas na herhaaldelijk aandringen van het oudste kind belde hij 112. Dankzij de brandweer hebben de kinderen en de man de brand overleefd, stelt het hof.

De rechtbank veroordeelde de man in augustus 2019 tot dezelfde straf. Het hof overwoog in eerste instantie een hogere celstraf van tien jaar, maar volgt het advies van een psychiater en psycholoog om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren en legt daarom acht jaar celstraf op. Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum, waar de man tijdens het hoger beroep nogmaals is onderzocht, had de man een persoonlijkheidsstoornis toen hij de brand stichtte.

De man moet aan zijn zoontjes ook een schadevergoeding betalen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 30.000 euro.

Meer uit Binnenland

Crowdfundactie voor nabestaanden schietpartij Heiman Dullaertplein

DEN HAAG (ANP) - Op crowdfundingswebsite GoFundMe is een actie opgezet om geld in te zamelen voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die donderdag omkwamen door de schietpartij aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein, waar zij woonden. Het doelbedrag van de inzamelactie is 60.000 euro.

45 minuten geleden
Partijleden hebben veel inspraak, maar gebruiken die vaak niet

DEN HAAG (ANP) - In de meeste politieke partijen hebben leden de afgelopen twintig jaar meer inspraak gekregen. Maar ze maken hier lang niet altijd effectief gebruik van, ziet de in partijpolitiek gespecialiseerde hoogleraar Gerrit Voerman van de Rijksuniversiteit Groningen.

3 uur geleden
Duitse klimaatactivisten willen zich aansluiten bij blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion die dagelijks de snelweg A12 in Den Haag blokkeren, krijgen mogelijk versterking van een radicalere groep uit Duitsland Letzte Generation. Die wil met ongeveer honderd mensen naar Den Haag komen om zaterdag en zondag mee te doen met de verkeersblokkade.

6 uur geleden
Trans Zorg Nu demonstreert 17 uur lang voor Radboudumc

NIJMEGEN (ANP) - Demonstranten staan zaterdag van 07.00 uur in de ochtend tot 00.00 uur in de avond op het Geert Grooteplein Zuid in Nijmegen, voor de ingang van het Radboudumc. Daar voeren ze actie tegen de lange wachtlijsten in de transgenderzorg.

6 uur geleden
CU-leden bepalen of Stieneke van der Graaf hoger komt op kieslijst

ZWOLLE (ANP) - De leden van de ChristenUnie houden een congres in Zwolle en besluiten daar of Stieneke van der Graaf inderdaad hoger op de kieslijst komt, zoals het Kamerlid wil. Ze is ontevreden over de onverkiesbare negende plek die haar is toebedeeld. Ruim vijfhonderd leden stellen voor om haar op plek vijf te zetten in plaats van de Delftse wethouder Joëlle Gooijer-Medema.

6 uur geleden
Explosief gevonden in woning in Leeuwarden, huizen ontruimd

LEEUWARDEN (ANP) - In een woning aan de Woudstraat in Leeuwarden is vrijdagavond een explosief aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom veiliggesteld en neemt die mee, meldt een woordvoerder van de politie. Hij verwacht dat bewoners van omliggende huizen, die waren ontruimd, snel kunnen terugkeren.

8 uur geleden
Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

11 uur geleden