Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

De vrouw werd in april 2013 opgenomen op een afdeling spoedeisende psychiatrie. Ze werd er behandeld met het medicijn clozapine, een soort laatste redmiddel bij ernstig psychisch lijden. Een maand na haar opname bezweek ze aan hartfalen. Uit forensisch onderzoek bleek dat ze overgevoelig was voor clozapine. Het gevolg van het toedienen van het middel was een fatale ontsteking aan de hartspier.

Volgens het hof was er bij de behandeling van de vrouw een "opeenstapeling aan tekortkomingen waardoor de zorg aan het slachtoffer ernstig tekort is geschoten". Het hof verwijst in dit verband onder meer naar de te hoge werkdruk voor het personeel, onvoldoende supervisie op de assistent in opleiding die verantwoordelijk was voor de behandeling en het onvoldoende reageren op resultaten van bloedonderzoek en op lichamelijke klachten van de patiënte.

Voorwaardelijk

De hartspierontsteking is hierdoor niet onderkend en onbehandeld gebleven. "De instelling is daardoor haar plicht om tijdig de noodzakelijke medische hulp in te schakelen niet nagekomen", aldus het hof. "Op meerdere momenten zijn er signalen geweest die aanleiding hadden moeten geven om anders te handelen."

Het hof legt de boete voorwaardelijk op omdat de kosten ten laste zouden komen "van de al kwetsbare zorg die juist zo hard nodig is en nieuwe cliënten hiervan de dupe zouden worden". Met de voorwaardelijke geldboete wil het hof echter wel uitdrukken dat herhaling moet worden voorkomen.

De rechtbank Oost-Brabant kwam eerder tot vrijspraak in de kwestie, omdat het de instelling niet zou kunnen worden verweten dat het personeel verkeerd had gehandeld. De officier van justitie ging in hoger beroep.

Meer uit Binnenland

Politie stuurt demonstranten weg bij ambassade Israël in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdagmiddag een groep demonstranten weggestuurd bij de ambassade van Israël aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. Volgens een woordvoerster heeft de politie één aanhouding verricht. De arrestant zou aanwijzingen van de politie niet hebben opgevolgd.

6 uur geleden
Deel derdelanders verzet zich tegen uitspraak Raad van State

AMSTERDAM (ANP) - Een deel van de zogeheten derdelanders uit Oekraïne die na 4 maart geen recht meer hebben op gemeentelijke opvang in Nederland, maakt daartegen bezwaar. Advocaat Wil Eikelboom, die meerdere derdelanders bijstaat, bevestigt een bericht daarover van de NOS. "We denken een kansrijke zaak te hebben", zegt Eikelboom.

8 uur geleden
Europapa in één dag 1,2 miljoen Nederlandse streams op Spotify

DEN HAAG (ANP) - Het nummer Europapa van Joost Klein is vrijdag in Nederland meer dan 1,2 miljoen keer gestreamd. Dat blijkt uit de openbare cijfers van streamingdienst Spotify. Hiermee heeft Joost Klein mogelijk een nieuw record gevestigd. Het record stond de afgelopen jaren op naam van Duncan Laurence.

10 uur geleden
Uit voorzorg veel politie aanwezig bij uitvaart rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Bij de uitvaart van de doodgeschoten rapper Bigidagoe was zaterdag veel politie aanwezig uit voorzorg. Dat was ook het geval op vrijdagavond, toen de afscheidsdienst werd gehouden. De uitvaartplechtigheid begon kort na het middaguur en was iets na 14.00 uur afgelopen.

10 uur geleden
COA: opnieuw minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1961 mensen de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

12 uur geleden
Ruim 900.000 euro opgehaald met derde ALS Sunrise Walk

UTRECHT (ANP) - In de derde editie van de zogenoemde ALS Sunrise Walk in Utrecht is ruim 900.000 euro opgehaald voor onderzoek naar de dodelijke zenuw- en spierziekte. Ruim 3000 deelnemers deden mee met de wandeling die plaatsvond in de nacht van vrijdag op zaterdag, meldt de organiserende Stichting ALS Nederland.

12 uur geleden
Vrouw (23) aangehouden om bijten en schoppen beveiligers en agent

TILBURG (ANP) - In Tilburg is in de nacht van vrijdag op zaterdag een 23-jarige vrouw aangehouden omdat ze bij een uitgaansgelegenheid twee beveiligers en een politieagent had mishandeld. Ze bleek ook hard- en softdrugs bij zich te hebben. De twintiger zit nog vast.

14 uur geleden