Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof doet uitspraak over schadeclaim Nigeriaanse boeren tegen Shell

Hof doet uitspraak over schadeclaim Nigeriaanse boeren tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Vier Nigeriaanse boeren krijgen vrijdag na bijna dertien jaar procederen te horen of ze recht hebben op een schadevergoeding van Shell. Het gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in de zaak die de Nigerianen samen met Milieudefensie hebben aangespannen tegen het olie- en gasbedrijf. Ze stellen Shell verantwoordelijk voor ernstige olievervuiling in de Nigerdelta.

De eisers zeiden tijdens de behandeling van hun zaak dat hun dorpen vrijwel onleefbaar zijn geworden door olielekkages. Hun inkomen stortte in, doordat vervuilde grond onbruikbaar werd en visgebied verloren ging. Inmiddels zijn twee van de Nigerianen die de zaak hadden aangespannen overleden. Hun zoons zetten de juridische strijd van hun vaders voort.

Volgens Shell zijn de lekkages het gevolg van sabotage en is het bedrijf niet aansprakelijk voor de gevolgen daarvan. Bovendien stelt het bedrijf dat vervuiling altijd netjes wordt opgeruimd. De boeren die de rechtszaak voeren, zeggen echter dat van opruimwerk in de praktijk amper iets terechtkomt.

De eisers ontkennen niet dat sabotage van oliepijpleidingen een oorzaak kan zijn van lekkages. Ze vinden dat Shell dan nog steeds verantwoordelijk is voor de schade. Milieudefensie stelt dat pijpleidingen vaak verouderd zijn en Shell "nauwelijks iets doet" om sabotage te voorkomen.

In eerste aanleg, in 2013, kreeg een van de boeren gelijk van de rechtbank. De eisen van de anderen werden afgewezen. Beide kampen tekenden beroep aan.

Meer uit Binnenland

Amsterdam wil meldpunt tegen gewelddadige onlinefilmpjes

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam moet een meldpunt komen, dat ervoor moet zorgen dat gewelddadige content die online is te vinden van bijvoorbeeld steekpartijen, snel wordt verwijderd. Een motie daarover van de PvdA is donderdag aangenomen in de Amsterdamse gemeenteraad.

48 minuten geleden
Twee explosies bij winkelcentrum in Arnhem

ARNHEM (ANP) - In een winkelcentrum in Arnhem-Zuid zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee explosies geweest. Eentje deed zich voor bij dezelfde eetgelegenheid waar donderdagochtend, net als bij een ander eetcafé in het winkelcentrum, een verdacht pakketje is gevonden. De andere ontploffing was ongeveer gelijktijdig bij een naastgelegen pand, een Chinees restaurant. De politie onderzoekt of er een verband is met de eerder gevonden pakketjes.

3 uur geleden
Enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid

AMSTERDAM (ANP) - Station Amsterdam Zuid is vrijdagavond het toneel van een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, wordt dan op een reizigerstunnel geschoven. De operatie is live te volgen via een webcam, en geïnteresseerden die zich vooraf hebben aangemeld kunnen er bij zijn.

4 uur geleden
Festival Oerol op Terschelling van start met nieuwe opzet

TERSCHELLING (ANP) - Het festival Oerol op Terschelling gaat van start in een nieuwe, compactere opzet. Dit keer is geen sprake van meerdere zogeheten "oorden" maar is er één "festivalhart" bij West aan Zee. Het festival vindt plaats van vrijdag tot en met volgende week zondag.

4 uur geleden
OM komt met strafeisen in zaak wapen- en drugshandel Martien R.

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie houdt vrijdag bij het gerechtshof in Den Bosch haar requisitoir, gevolgd door de strafeisen in het hoger beroep in de zaak tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss.

4 uur geleden
Uitspraak Hoge Raad over teruggave Krim-kunstschatten

DEN HAAG (ANP) - De Hoge Raad doet vrijdag uitspraak aan wie de Krim-kunstschatten, die het Amsterdamse Allard Pierson Museum al jaren noodgedwongen onder zijn hoede heeft, moeten worden teruggegeven. Eerder oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat de archeologische topstukken terug moesten naar Oekraïne.

4 uur geleden
Stroom op Curaçao grotendeels terug na black-out van enkele uren

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao hebben veel bewoners donderdagavond weer stroom gekregen na een black-out van enkele uren. Volgens elektriciteitsbedrijf Aqualectra is de stroomuitval te wijten aan een kapotte hoofdkabel in een van de stations van het bedrijf.

4 uur geleden