Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof doet uitspraak in moordzaak advocaat Derk Wiersum

Hof doet uitspraak in moordzaak advocaat Derk Wiersum

SCHIPHOL (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet donderdag uitspraak in de strafzaak tegen twee mannen die verdacht worden van de moord op advocaat Derk Wiersum. Er is een levenslange gevangenisstraf tegen hen geëist. De rechtbank veroordeelde Moreno B. (34) en Giërmo B. (39, geen familie) eerder tot dertig jaar cel.

Wiersum (44) was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in Marengo, het grootscheepse, al jaren lopende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een "koelbloedig" uitgevoerde moord "om het verloop van het proces Marengo te beïnvloeden, bijvoorbeeld door de bereidheid van de kroongetuige om te verklaren te breken". Het OM ziet de beide mannen als zogeheten medeplegers. Zij hebben nauw samengewerkt bij de voorbereiding en uitvoering van de huurmoord.

Aan het misdrijf gingen tal van voorverkenningen vooraf. Eerst door zogeheten spotters, die de gangen van het beoogde doelwit hebben geobserveerd. Vanaf eind augustus 2019 zouden Moreno B. en Giërmo B. het hebben overgenomen. Met gestolen auto's zouden zij ettelijke malen door de woonbuurt van Wiersum zijn gereden, om uiteindelijk toe te slaan. De advocaat werd neergeschoten toen hij even na half acht 's ochtends in zijn auto was gestapt om naar zijn werk te gaan.

De verdachten hebben ook tijdens het proces in hoger beroep ontkend dat zij de daders zijn van de schokkende moord. Een van de daders zou volgens ooggetuigen een 'bijzonder' loopje hebben. Volgens het OM gaat het om Moreno B., maar hij ontkent met klem. Om die ontkenning kracht bij te zetten, rende hij zelfs tijdens de behandeling van de zaak op en neer door de gang van de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol om zijn loopje te demonstreren.

Voor de moord op Wiersum, in maart 2018 werd Nabil B.’s broer Reduan vermoord. In juli 2021 volgde Peter R. de Vries, vertrouwensman van de kroongetuige. Het verband tussen de moorden lijkt voor de hand te liggen, vindt ook justitie. Naar tussenpersonen en opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek.

Meer uit Binnenland

120 auto's uit parkeergarage Nieuwegein, meer dan verwacht

NIEUWEGEIN (ANP) - In de afgelopen week zijn 120 auto's uit een deels ingestorte parkeergarage bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein gehaald. Dat zijn er meer dan vooraf was verwacht. Enkele auto's zijn nog binnen, het is nog niet gelukt om die veilig naar buiten te krijgen.

45 minuten geleden
Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

ASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

1 uur geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

1 uur geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

2 uur geleden
Recordvangst crystal meth in lading vervuilde grond

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft begin maart ruim 3200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook wel bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

2 uur geleden
Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

3 uur geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

4 uur geleden