Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof doet uitspraak in hoger beroep Posbankmoord

Hof doet uitspraak in hoger beroep Posbankmoord

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak rond de Posbankmoord. Het OM heeft in hoger beroep een celstraf van twintig jaar geëist tegen verdachte Souris R. (47) uit Veghel. De uitspraak is te volgen via een livestream van het hof.

Huisschilder Alex Wiegmink (44) werd januari 2003 na een rondje hardlopen doodgeschoten op de parkeerplaats van de Posbank bij Rheden. Zijn verkoolde lichaam is teruggevonden in zijn uitgebrande auto in het Brabantse Erp. Volgens het OM is hij doodgeschoten omdat de schutters zijn auto wilden stelen om die te kunnen gebruiken bij een roofoverval.

R. werd in maart 2018 samen met medeverdachte Frank S. (60) uit Boekel al door het hof in Arnhem veroordeeld tot achttien jaar cel. R. ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die bepaalde dat de zaak opnieuw moest, waarbij het Haagse hof dient te beoordelen hoe betrouwbaar de verklaring van R. is geweest.

R. heeft volgens zijn advocaat onder grote psychische druk tijdens een ongeoorloofd undercovertraject van de politie een bekentenis afgelegd. Undercoveragenten deden zich voor als drugshandelaren. Ze beloofden hem een drugsdeal die alleen door kon gaan als hij de moord zou bekennen.

Deze zogeheten Mr. Big-methode verhoogt volgens deskundigen het risico op een valse bekentenis. R. zei vorige maand, tijdens de behandeling van het hoger beroep, nooit op de Posbank te zijn geweest. "Het verhaal dat ik heb verteld aan de undercoveragenten heb ik verzonnen. Ik deed het puur voor het geld." Volgens het OM kan R. ook zonder bekentenis worden veroordeeld omdat er meer bewijsmateriaal ligt, waaronder de bekentenis van S. en DNA-sporen van R. op een muts die bij de uitgebrande auto is gevonden.

De kans bestaat dat dit proces ook nu nog niet voorbij is. De mogelijkheid bestaat dat de zaak opnieuw zal worden voorgelegd aan de Hoge Raad. Nabestaanden van Wiegmink snakken echter naar een einde van de strafzaak.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

D66 en Groenlinks: geef mensen vrijheid AstraZeneca te kiezen

DEN HAAG (ANP) - Als later dit jaar alle 60-plussers die dat willen zijn ingeënt tegen het coronavirus, dan zouden mensen jonger dan 60 zelf de keuze moeten hebben om zich te laten prikken met het AstraZeneca-vaccin. Dat vinden D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer.

31 minuten geleden
'Overheid verspilt gemeenschapsgeld met huidige opzet toegangstesten'

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse overheid verkwist veel gemeenschapsgeld met de huidige opzet van toegangstesten. Dat betoogde de advocaat van tientallen commerciële coronatestbedrijven die de Staat en de Stichting Open Nederland voor de rechter hebben gesleept. Volgens hem maken veel commerciële testbedrijven feitelijk geen kans om toegangstests te kunnen uitvoeren. Daardoor dreigt veel geld op te gaan aan het opbouwen van een nieuwe testinfrastructuur, terwijl er al honderden commerciële locaties voor coronatests beschikbaar zijn.

36 minuten geleden
Inlichtingendiensten schonden tientallen keren hun meldplicht

DEN HAAG (ANP) - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft tussen mei 2018 en november 2019 57 keer mensen in de gaten gehouden op een manier die niet aan de regels voldoet. Het gaat om mensen die zelf geen onderwerp van het onderzoek waren, maar een medewerker van de dienst of bijvoorbeeld een informant. Als de AIVD hen afluistert, volgt of op een andere manier natrekt, moet daar melding van gemaakt worden bij de toezichthouder CTIVD. Dat is niet gebeurd, staat in een donderdag verschenen CTIVD-rapport.

39 minuten geleden
Dag na storing schiet aantal coronagevallen omhoog

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen, maar dat komt deels door een technische storing eerder in de week. Toen konden de GGD'en een onbekend aantal positieve tests niet melden bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De storing is verholpen en tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 8797 vastgestelde besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 7 januari.

49 minuten geleden
RTL: miljoenen wachtwoorden en gegevens gehackt van Allekabels.nl

HILVERSUM (ANP) - De wachtwoorden en privégegevens van miljoenen mensen liggen op straat na een hack van webshop Allekabels. Dat ontdekte RTL Nieuws. Experts noemen dit het grootste datalek met wachtwoorden in Nederland ooit. De gegevens worden misbruikt door criminelen.

50 minuten geleden
Nog steeds te veel grote grazers in Oostvaardersplassen

LELYSTAD (ANP) - Staatsbosbeheer denkt de komende jaren nog nodig te hebben om het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen terug te brengen naar de gewenste stand van maximaal elfhonderd dieren. Er lopen nog honderden edelherten meer dan gewenst in het natuurgebied en er zijn ook nog veel te veel konikpaarden. De jacht ligt nu stil, omdat het broedseizoen is aangebroken, aldus de natuurbeheerder.

1 uur geleden
Waakhond EMA kijkt naar nieuw coronageneesmiddel

AMSTERDAM (ANP) - Artsen krijgen over een tijdje mogelijk de beschikking over een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kijkt naar het coronageneesmiddel VIR-7831.

1 uur geleden