Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof benoemt deskundigen in zaak fatale schietpartij zorgboerderij

Hof benoemt deskundigen in zaak fatale schietpartij zorgboerderij

ROTTERDAM (ANP) - Is tbs met dwangverpleging nog zinvol en kansrijk na een celstraf van dertig jaar? Die vraag staat centraal in het hoger beroep in de zaak over de dodelijke schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam. Het gerechtshof heeft vrijdag een psychiater en psycholoog van het Pieter Baan Centrum (PBC) aangewezen om die vraag te beantwoorden. De inhoudelijke behandeling van het hoger beroep staat vanaf 15 november gepland. Het hof trekt daar vier dagen voor uit.

De 40-jarige John S. uit Oud-Alblas kreeg vorig jaar van de rechtbank levenslang opgelegd voor het doodschieten van een 34-jarige medewerkster en een 16-jarig meisje in een zorgboerderij in Alblasserdam, op 6 mei 2022. Twee anderen, een jongen van 12 jaar en een 20-jarige vrouw, raakten zwaargewond. Twee dagen ervoor had hij een 60-jarige schoenmaker doodgeschoten in diens winkel aan de Sint Jacobsstraat in Vlissingen.

Het Openbaar Ministerie en de verdachte tekenden hoger beroep aan tegen het opgelegde vonnis. De beroepszaak zal niet gaan over de bewezenverklaring van de drie moorden en twee pogingen daartoe, maar alleen over de opgelegde levenslange celstraf. Het OM had een celstraf van dertig jaar en tbs met dwangverpleging geëist en is het niet eens met de motivering van de rechtbank. Die noemde het zinloos om nog met tbs te beginnen na een zo lange gevangenisstraf. De verdediging vindt dat de rechtbank op de stoel van de gedragsdeskundigen van het PBC is gaan zitten door af te wijken van hun bevindingen over de mate van toerekeningsvatbaarheid van S.

'Perspectief'

Het OM is van mening dat er meer onderzoek van deskundigen nodig is om in specifiek de zaak van S. te bepalen in hoeverre tbs nog doelmatig is na een decennialange celstraf. Het doel ervan is om de maatschappij maximaal te beschermen, redeneren de aanklagers in hoger beroep.

Justitie wil daarnaast ook meer informatie van deskundigen over behandelmogelijkheden gedurende het uitzitten van een levenslange straf. "Als hij geen toegang heeft tot zorg, komt het neer op het opsluiten van de verdachte en het weggooien van de sleutel", vindt de advocaat-generaal, die het strijdig vindt met Europese mensenrechten. "Ook levenslang gestraften moeten perspectief hebben", zei de nieuwe advocaat van S.

Het OM komt op 26 november met de strafeis in hoger beroep. Het hof wil in december uitspraak doen.

Meer uit Binnenland

NVWA geeft 25 waarschuwingen bij voedselcontroles op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op Koningsdag 25 waarschuwingen gegeven omdat mensen zich met het aangeboden voedsel niet aan de hygiëneregels hadden gehouden. De autoriteit heeft daarnaast één boete uitgedeeld. Een boete ligt tussen de 525 en 1050 euro.

25 minuten geleden
Burgemeester Emmen: Koningsdag is goed verlopen

EMMEN (ANP) - Koningsdag in Emmen is goed verlopen, zegt burgemeester Eric van Oosterhout enkele uren nadat zijn gemeente de koning en zijn gezin had uitgezwaaid. "De koninklijke familie was volgens mij oprecht verwonderd over hoe mooi het hier is, hoe fijn het hier is en hoe relaxed de bevolking is", aldus Van Oosterhout.

37 minuten geleden
Drukte in grote steden neemt toe

AMSTERDAM/UTRECHT (ANP) - In de grote steden neemt de drukte zaterdag aan het eind van de middag toe door Koningsdag. De gemeente Amsterdam meldt op X dat het "erg druk" is in de Westerstraat in het centrum van de hoofdstad en roept mensen op om Koningsdag op een andere locatie te vieren.

55 minuten geleden
Berg metalen in brand bij sloperij in Haarlem

HAARLEM (ANP) - In Haarlem woedt een brand bij een auto- en scheepssloperij aan de Hendrik Figeeweg, in de wijk Waarderpolder. Volgens de veiligheidsregio Kennemerland staat er een berg schroot in brand.

2 uur geleden
Stroom feestvierders in trein langzamer op gang door slecht weer

UTRECHT (ANP) - Door het slechte weer heeft het zaterdag wat langer geduurd voordat de stroom feestvierders in de treinen op gang kwam. Maar rond 14.00 uur is het druk geworden op de stations in de steden waar koningsdagevenementen plaatsvinden, meldt de NS, die ook laat weten dat de drukte beheersbaar is en de sfeer goed.

2 uur geleden
Koning sluit Koningsdag in Emmen af: het kon minder

EMMEN (ANP) - Koning Willem-Alexander is dankbaar dat hij Koningsdag dit jaar in Emmen heeft mogen vieren. "Emmen is een hele sterke stad waar je graag wilt wonen, waar alles gebeurt", sprak de koning in zijn dankwoord aan het publiek. "En ik heb ook begrepen dat als iets heel fantastisch is, dat je zegt: het kon minder. Ik zeg jullie deze Koningsdag: het kon veel minder." Het was de eerste keer in ruim twintig jaar dat Koningsdag of Koninginnedag in Drenthe werd gevierd.

3 uur geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 uur geleden