Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof behandelt moordzaak Zaanse Milica van Doorn

Hof behandelt moordzaak Zaanse Milica van Doorn

AMSTERDAM (ANP) - De 50-jarige Hüseyin A. staat dinsdag en donderdag voor het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep terecht voor de moord op de Zaanse Milica van Doorn. De 19-jarige vrouw werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam verkracht en met veel geweld om het leven gebracht. Pas in 2017 kreeg de politie A. als verdachte in het vizier. De rechtbank legde hem in 2018 twintig jaar cel op.

Het half ontklede lichaam van het slachtoffer werd destijds gevonden in een vijver bij een kerk in de wijk Kogerveld in Zaandam. Het spoor leidde naar A. dankzij een zogeheten DNA-verwantschapsonderzoek. De man is altijd blijven ontkennen dat hij de dader is. Hij heeft verklaard dat hij een geheime seksuele relatie had met Van Doorn. Dat zou het spermaspoor op het lichaam van het slachtoffer verklaren. "Een verzonnen verhaal", oordeelde de rechtbank destijds.

In april deed A. een vergeefse poging zijn zaak in hoger beroep voortijdig te laten eindigen. Waarom hij er vanaf wilde, heeft hij niet toegelicht. Volgens de advocaat van de nabestaanden van het slachtoffer is A. bang dat hij bij een veroordeling door het hof mogelijk langer moet zitten, omdat per 1 juli een strengere regeling voor vervroegde vrijlating in werking treedt. Onder meer de belangen van de nabestaanden waren voor het hof reden het proces in hoger beroep door te zetten.

Meer uit Binnenland

Nederland noemt inval bij Palestijnse organisaties onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Nederland en acht andere EU-landen vinden de Israëlische inval bij zes Palestijnse mensenrechtenorganisaties "niet acceptabel". De inval had donderdag plaats en de kantoren zijn gesloten. Volgens Israël onderhouden de organisaties waaronder al-Haq banden met een terroristische groep. Bewijs daarvan is niet geleverd.

4 minuten geleden
Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

3 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

3 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

10 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

11 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

11 uur geleden
Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

18 uur geleden