Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof behandelt hoger beroep zaak 'politiemol' Mark M.

Hof behandelt hoger beroep zaak 'politiemol' Mark M.

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch behandelt vrijdag en maandag het hoger beroep van 'politiemol' Mark M. De voormalig agent werd twee jaar geleden veroordeeld tot vijf jaar cel voor het verkopen van politie-informatie aan criminelen, computervredebreuk en witwassen. Vrijdag staan de zaken tegen een drietal medeverdachten op het programma, de zaak tegen Mark M. komt maandag aan bod.

M. (33) zal vanuit zijn huis in zijn vaderland Oekraïne via een videoverbinding zijn zaak 'bijwonen'. Door de strenge coronamaatregelen is het aantal mensen beperkt dat in een gerechtsgebouw aanwezig mag zijn. M. kwam in mei 2018 voortijdig op vrije voeten door een fout van het Openbaar Ministerie.

De voormalig politieman uit Weert werd veroordeeld omdat hij 28.521 keer in de politiesystemen onderzoeksgegevens heeft opgezocht en doorgespeeld. Hij kreeg bovendien meldingen als er nieuwe informatie over personen of onderwerpen kwam. M. heeft bekend dat hij in de systemen heeft gezocht en gegevens heeft gelekt, maar hij kreeg daar naar eigen zeggen geen geld voor.

Ontnemingsprocedure

Het OM claimt niettemin bijna 76.000 euro in een ontnemingsprocedure - het bedrag dat M. met zijn corrupte praktijken bij elkaar zou hebben geharkt. In die procedure heeft de rechter nog geen uitspraak gedaan. In de strafzaak ging zowel M. als het OM in hoger beroep.

De medeverdachten zijn een bemiddelaar en twee afnemers van informatie. Zij kregen van de rechtbank straffen tot drie jaar cel.

Meer uit Binnenland

Eerste asielzoekers donderdagavond naar crisisopvang Stadskanaal

STADSKANAAL (ANP) - De nachtopvang in de Groningse gemeente Stadskanaal kan donderdagavond voor het eerst worden ingezet voor asielzoekers uit Ter Apel. Een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat de extra noodopvang, die afgelopen dinsdag werd aangekondigd, dan klaar is voor gebruik. In de verwarmde tenten aan de Manegelaan is plek voor tweehonderd mensen.

37 minuten geleden
PBL verlaagt verwachtingen voor zonneparken en windmolens op land

DEN HAAG (ANP) - De groei van het aantal windmolen- en zonneparken op land begint te haperen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) concludeert in een donderdag verschenen rapport dat het doel voor 2030 nog "goed haalbaar" is, maar schroeft tegelijkertijd de verwachtingen iets omlaag.

40 minuten geleden
Man (36) opgepakt voor betrokkenheid bij brand in kerk Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De politie heeft een 36-jarige man uit Best (Noord-Brabant) aangehouden voor betrokkenheid bij de brand in een kerk in Rotterdam woensdag. De man had zichzelf gemeld op het politiebureau, meldt de politie donderdag.

1 uur geleden
Martin van Rijn uit kritiek op uitlekken van einde Op1

HILVERSUM (ANP) - Martin van Rijn, die het onafhankelijke onderzoek naar de werkcultuur bij de NPO leidt, heeft zich kritisch uitgelaten over de wijze waarop naar buiten is gekomen dat de talkshow Op1 stopt. "Ik heb ook gelezen dat mensen uit de krant moesten lezen dat hun banen veranderden. Dat is niet gebruikelijk, zullen we maar zeggen", heeft hij donderdag gezegd in het Radio NPO 1-programma Sven op 1.

1 uur geleden
Rode Kruis na rapport: situatie in Ter Apel is schrijnend

DEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. "De situatie is schrijnend", laat de organisatie weten na het verschijnen van een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die concludeert dat de situatie op het terrein van het asielzoekerscentrum en aanmeldcentrum onveilig en onhoudbaar is.

1 uur geleden
Van der Burg doet met klem beroep op gemeenten voor opvang

DEN HAAG (ANP) - Volgens demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) is het "duidelijk dat de situatie in Ter Apel zo niet langer kan", laat hij weten na een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de situatie in het asielzoekers- en aanmeldcentrum daar. De bewindsman doet "met klem" een beroep op gemeenten en provincies om meer nieuwe opvangplekken beschikbaar te stellen.

1 uur geleden
Minderjarige verdachte aanval op Baudet onder voorwaarden vrij

GRONINGEN (ANP) - De minderjarige verdachte uit Groningen die nog vastzat voor de aanval op Thierry Baudet in een café in die stad is onder voorwaarden op vrije voeten gesteld door de rechtbank. Hij blijft wel verdachte van "een ernstige mishandeling", aldus het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden