Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof behandelt hoger beroep Pegida-voorman over beledigen moslims

Hof behandelt hoger beroep Pegida-voorman over beledigen moslims

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag behandelt maandag het hoger beroep van Edwin Wagensveld. De voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida werd in november door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot veertig uur taakstraf voor groepsbelediging. Wagensveld had de Koran een fascistisch boek genoemd.

Of hij bij de zitting is, is onzeker. Zaterdag liet hij op X weten verstek te laten gaan, omdat de dagvaarding met de zittingsdatum hem te laat zou hebben bereikt.

Op 22 januari vorig jaar hield Wagensveld een actie in de buurt van de Tweede Kamer waarbij hij voor een camera een koran verscheurde en moslims met nazi's vergeleek.

Het opzettelijk beledigen van een groep mensen om hun godsdienst of levensovertuiging is strafbaar. Het verscheuren van een koran is dat niet - dat wordt beschouwd als geloofskritiek. Het Openbaar Ministerie had een geldboete geƫist van 700 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechter vond een boete onvoldoende recht doen, omdat een grote groep mensen is beledigd.

Wagensveld tekende beroep aan tegen de opgelegde taakstraf, terwijl hij eerder zei niet te geloven in de Nederlandse rechtsstaat. Tijdens de zitting in de rechtbank liep hij ook demonstratief weg, nadat hij voor de rechters pagina's uit de koran had gescheurd. Voorafgaand aan de rechtszitting deed hij op de stoep van de rechtbank hetzelfde.

In maart maakte hij op eigen initiatief de gang naar de rechter om het gebiedsverbod aan te vechten dat de gemeente Arnhem hem oplegde. In de rechtbank werd hij gearresteerd. Volgens de politie overtrad hij het noodbevel door bij aankomst een koran aan een hondenriem rond te slingeren, op de grond te laten vallen en over de grond te slepen.

Meer uit Binnenland

Activisten Antifa tegenover politie bij demo over transgenders

UTRECHT (ANP) - Tegendemonstranten van een bijeenkomst van de organisatie Let Women Speak staan zondagmiddag oog in oog met de politie, die hen de weg naar die samenkomst verhindert. Let Women Speak houdt een demonstratie met sprekers die onder meer kritiek uiten op de transgenderwet en vertellen over dat "mannen vrouwensport kapotmaken".

4 minuten geleden
Vrouw in Goirle vermoedelijk door misdrijf om het leven gekomen

GOIRLE (ANP) - Een vrouw die vrijdag dood werd aangetroffen in een appartement in Goirle (Noord-Brabant) is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen, meldt de politie zondag. Een rechercheteam van ongeveer vijftien mensen is samengesteld om de zaak te onderzoeken.

49 minuten geleden
Hulpverlener voor Nederlanders gearriveerd op Mallorca

DEN HAAG (ANP) - De hulpverlener die was vertrokken vanuit het ANWB-steunpunt in Barcelona, is inmiddels gearriveerd op Mallorca. Hij zal de Nederlanders die zijn getroffen door het instorten van de beachclub op het eiland gaan bijstaan, zo meldt een woordvoerder van de ANWB Alarmcentrale.

2 uur geleden
Roemenen stemmen in sporthal, Polen in kerk en Fransen op school

DEN HAAG (ANP) - Bij de Europese verkiezingen volgende maand mogen ook andere Europeanen die in Nederland wonen hun stem uitbrengen. Ze kunnen stemmen voor Nederlandse partijen, maar ze kunnen er ook voor kiezen om mee te doen aan de verkiezingen in hun land van herkomst. Verspreid door het land worden daarvoor stembureaus neergezet.

4 uur geleden
Twee doden door verkeersongeval op N2 bij Waalre

EINDHOVEN (ANP) - Door een verkeersongeval op de N2 ter hoogte van Waalre zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee mensen om het leven gekomen, meldt de politie. Een auto met de twee inzittenden kwam door onbekende oorzaak in een vijver terecht in de buurt van de High Tech Campus in Eindhoven.

9 uur geleden
Zeer grote brand in pand in het centrum van Sneek

SNEEK (ANP) - De brandweer is in de nacht van zaterdag op zondag uitgerukt voor een zeer grote en uitslaande brand in een pand aan de Kleine Kerkstraat in het Friese Sneek. Het gaat om een brand die in het dak zou zijn begonnen. De brandweer laat rond 04.50 uur weten dat de tweede verdieping van het pand volledig in brand staat.

9 uur geleden
Vervolging van Roma en Sinti herdacht in Kamp Westerbork

WESTERBORK (ANP) - In het voormalige Kamp Westerbork wordt zondag de vervolging van Sinti en Roma door de nazi's herdacht.

10 uur geleden