
Hof behandelt hoger beroep omkopingszaak Richard de Mos in maart
DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Den Haag behandelt in maart volgend jaar het hoger beroep in de zaak tegen de van omkoping vrijgesproken Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zes medeverdachten. Het hof trekt zes dagen uit voor het proces, dat begint op 5 maart en eindigt op 20 maart. Dat bleek dinsdag tijdens de inleidende regiezitting.
De Mos en de andere ex-wethouder Rachid Guernaoui werden in april door de rechtbank in Rotterdam van alle beschuldigingen vrijgesproken in de corruptiezaak. Het Openbaar Ministerie is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan voor wat betreft de verdenkingen van omkoping en schending van de geheimhoudingsplicht.
Volgens het OM hebben bevriende ondernemers de ex-wethouders geholpen door middel van donaties aan de partij. De wethouders zouden vervolgens de donateurs hebben geholpen bij (nacht)vergunningen voor horeca en bij vastgoedprojecten. Het ging om partijdonaties van ruim een ton aan Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Tijdwinst
Het OM heeft het hoger beroep in omvang beperkt. De Mos wordt niet langer verweten dat hij met medeverdachten een organisatie vormde die het plegen van misdrijven beoogde en dat hij meineed pleegde. Het OM hoopt daarmee tijdwinst te boeken, aldus de aanklager. "De kern van het verwijt zit in de omkoping, het creëren van onzuivere relaties en het schenden van de geheimhoudingsplicht."
De Mos was dinsdag niet bij de regiezitting aanwezig wegens tv-opnames in het buitenland. Guernaoui was er wel en liet zijn ergernis duidelijk blijken: "Deze nachtmerrie duurt al meer dan vier jaar. Vier jaar van ons leven zijn we kwijt door deze beschuldiging en nu opeens heeft het OM haast. Ik vind dat echt verschrikkelijk dat ze de leugens volhouden die in het dossier zitten. Verschrikkelijk, dat dit in Nederland kan gebeuren."
Onderzoekswens afgewezen
Het hof heeft beslist dat er geen getuigen meer hoeven te worden gehoord. De onderzoekswens van de advocaat van een van de medeverdachten, om extra getuigen te horen, is afgewezen.
Op 24 november is er in Den Haag het Anti-Corruptie Congres 2023, dat gaat over de vrijspraak van De Mos. De advocaat van een van de verdachten, vastgoedondernemer en artiestenmanager Edwin Jansen, zal er spreken over partijdonaties en de lessen uit deze zaak. De rechters willen het congres digitaal bijwonen, kondigde de voorzitter dinsdag aan. Een spreker van het OM heeft zich teruggetrokken, omdat het congres te veel inzoomt op de zaak rond De Mos.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - De 20-jarige verdachte van de kunstroof uit het Drents Museum in Assen die deze week werd opgepakt blijft langer vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM). De ander, een 18-jarige man die ook deze week werd aangehouden, is wel vrijgelaten. Beide mannen komen uit Heerhugowaard.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De CO2-heffing voor industriële bedrijven blijft in de huidige vorm bestaan tot 2030. Klimaatminister Sophie Hermans noemt het een belangrijke stimulans voor bedrijven om minder CO2 uit te stoten. Bedrijven willen graag van de heffing af.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Eigenaren van een elektrische auto krijgen de komende drie jaar extra korting op de wegenbelasting. Dat schrijft klimaatminister Sophie Hermans in een brief over het klimaatpakket.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat weer voor een jaar een bijdrage leveren aan de EU-missie Althea in Bosnië en Herzegovina. Het gaat om maximaal 175 militairen. Een klein aantal stafofficieren gaat voor twee jaar. Ze moeten daar zorgen voor vrede en stabiliteit, zei minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) na de ministerraad.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland mag van de Hoge Raad twee Rwandese mannen, die verdacht worden van betrokkenheid bij de genocide in dat land in 1994, definitief niet uitleveren. Het duo ging succesvol in beroep tegen eerdere uitspraken van rechters die de uitlevering wel goedkeurden.
3 uur geledenTEHERAN (ANP/RT) - Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Nederlandse ambassadeur in Teheran ontboden om een rapport van de AIVD. Daarin staat dat Iran waarschijnlijk achter twee moordpogingen in Nederland en Spanje zit. Die beschuldigingen worden ongegrond genoemd, bericht persbureau IRNA.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tijdens de jaarlijkse lintjesregen vrijdag hebben 29 mensen een koninklijke onderscheiding gekregen omdat ze vluchtelingen helpen. Vorig jaar ontvingen 38 mensen een lintje voor het helpen van vluchtelingen.
4 uur geleden