Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof behandelt hoger beroep klimaatzaak Milieudefensie tegen Shell

Hof behandelt hoger beroep klimaatzaak Milieudefensie tegen Shell

DEN HAAG (ANP) - Milieudefensie en Shell vechten vanaf dinsdag het hoger beroep uit in de klimaatzaak die de milieuorganisatie tegen de olie- en gasgigant heeft aangespannen. Het gerechtshof in Den Haag heeft vier dagen uitgetrokken voor de behandeling. Milieudefensie won de zaak in eerste aanleg: de rechtbank beval Shell in 2021 de CO2-uitstoot die het wereldwijd veroorzaakt fors te verminderen.

Shell moet die uitstoot eind 2030 met 45 procent hebben verlaagd ten opzichte van 2019, zo luidde de uitspraak. De rechters zagen het tegengaan van klimaatverandering als een mensenrechtenkwestie, waar ook grote bedrijven verantwoordelijkheid voor dragen. Ze wezen erop dat Shell tot de grootste producenten van fossiele brandstoffen ter wereld behoort.

Het concern ging in beroep, onder meer omdat het vindt dat "geen basis in de wet" bestaat voor het opleggen van dit soort uitstootdoelen. Shell stelt dat consumenten zelf beslissen "welke energiebronnen ze gebruiken, in welke hoeveelheden en van welke leveranciers". Wat Milieudefensie wil, is volgens het bedrijf "gewoon niet haalbaar - of zelfs maar redelijk - om van een enkel bedrijf te verwachten".

Milieudefensie vindt juist dat alle grote bedrijven de plicht hebben om mee te werken aan het voorkomen van klimaatverandering. De organisatie bereidt daarover ook een rechtszaak voor tegen ING. Ook bij andere grote bedrijven heeft Milieudefensie aangedrongen op het opstellen van een klimaatplan.

Deze week zijn drie zittingsdagen gepland. Op 12 april is de laatste dag van het hoger beroep. Wanneer het hof uitspraak doet, is nog onbekend.

Meer uit Binnenland

A1 en A35 in Twente weer vrijgegeven na wateroverlast

DEN HAAG (ANP) - De A1 en A35 bij Hengelo en Enschede zijn weer open voor verkeer. De snelwegen waren zondagavond in beide richtingen afgesloten omdat er water op het wegdek stond, maar beide wegen zijn maandagochtend vroeg weer vrijgegeven. Alleen de op- en afrit van de provinciale weg N735 bij De Lutte, die op de A1 aansluiten, zijn nog dicht vanwege wateroverlast.

58 minuten geleden
14-jarige drenkeling bij Smalle Ee overleden

SMALLE EE (ANP) - De drenkeling die zaterdagavond in kritieke toestand uit het water werd gered in het Friese Smalle Ee is overleden. Het gaat om een 14-jarige jongen uit Somalië, laat een woordvoerder van het COA weten. De jongen verbleef in de noodopvang in het Fries Congrescentrum in Drachten.

12 uur geleden
Loods van golfclub in Bosch en Duin afgebrand

BOSCH EN DUIN (ANP) - Een loods op het terrein van de golfclub De Pan in Bosch en Duin (Utrecht) is zondag afgebrand. De brand was in de loop van de middag onder controle, meldt de brandweer.

16 uur geleden
Komende week begint koel, in het weekend mogelijk zomers warm

HOUTEN (ANP) - Het zomerse weer van afgelopen dagen verdwijnt begin komende week even naar de achtergrond. Weerbureau Weeronline verwacht een koel en hier en daar ook nat begin van de werkweek. Vanaf donderdag loopt de temperatuur weer op, met mogelijk lokaal zomerse waarden in het weekend.

16 uur geleden
Schoenenprotest Groningen is actie tegen geweld en honger in Gaza

GRONINGEN (ANP) - Duizenden kinderschoenen zijn zondag in een groot vierkant neergezet op de Grote Markt in Groningen. Met het 'schoenenprotest' herdenkt de stichting Plant een Olijfboom meer dan 16.000 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen in Gaza, sinds Israël aanvallen is gaan uitvoeren na de Hamas-aanval van 7 oktober.

17 uur geleden
Brandje op Pannenkoekenboot Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Op de Pannenkoekenboot in Rotterdam is zondag een brandje geweest in een elektrakast. Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer na berichtgeving door Rotterdamse media.

18 uur geleden
Inwoner Rijswijk wint Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro bruto

RIJSWIJK (ANP) - Een inwoner van Rijswijk heeft zaterdag bij de wekelijkse trekking de Lotto-Jackpot van 5,3 miljoen euro gewonnen, meldt de Nederlandse Loterij. Het is een brutobedrag, waarover nog 30,5 procent kansspelbelasting wordt ingehouden.

19 uur geleden