Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof behandelt hoger beroep in fipronilzaak tegen staat

Hof behandelt hoger beroep in fipronilzaak tegen staat

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kippenboeren en brancheorganisatie LTO Nederland hopen voor het gerechtshof in Den Haag alsnog gelijk te krijgen in een zaak tegen de staat over de zogenoemde fipronilcrisis. De pluimveehouders verwijten de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat die ernstig tekort is geschoten in de aanpak van de affaire. Dat zou neerkomen op onrechtmatig handelen. De rechtbank was dat vorig jaar niet met de eisers eens.

Nederland was in 2017 wekenlang in de ban van de affaire. Een bedrijf genaamd ChickFriend bleek op grote schaal een verboden middel te hebben gebruikt om in de sector de gevreesde bloedluis te bestrijden: fipronil. In grote hoeveelheden is het spul schadelijk voor de gezondheid, gebruik ervan is in de pluimveesector verboden. Het gevolg was dat zo'n 200 pluimveebedrijven geruimd moesten worden. Supermarkten moesten massaal partijen eieren uit de schappen halen en laten vernietigen. De sector liep tientallen miljoenen euro's financiƫle schade op.

Volgens de eisers in de zaak had de NVWA eerder moeten ingrijpen en de sector moeten waarschuwen voor de praktijken van ChickFriend. Al eind 2016 had de instantie signalen gekregen. De rechter oordeelde echter dat het onder de verantwoordelijkheid van de kippenboeren zelf valt om zich te informeren over middelen die in hun stallen worden gebruikt. Bovendien zou het strafrechtelijk onderzoek naar de kwestie zijn gehinderd door een waarschuwing.

De bedrijven ChickFriend en ChickClean uit Barneveld en hun eigenaars zijn aansprakelijk voor de schade van hun klanten. Dat heeft de rechtbank in Arnhem in mei bepaald in een andere procedure. Tegen de eigenaren Mathijs IJ. en Martin van de B. loopt ook nog altijd een strafrechtelijk onderzoek.

Meer uit Binnenland

Greenpeace draait rollen om en klaagt energiemaatschappij aan

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace dreigt met een rechtszaak omdat het Amerikaanse energiebedrijf Energy Transfer (ET) 300 miljoen euro van de milieuorganisatie heeft geclaimd. Het bedrijf heeft de Amerikaanse tak van de ngo voor de rechter gedaagd omdat die in 2016 in Standing Rock protesteerde tegen de aanleg van de omstreden Dakota-oliepijpleiding.

2 uur geleden
ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

14 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

17 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

18 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

18 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

19 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

19 uur geleden