Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof Arnhem doet uitspraak in herziening Rosmalense flatmoord

Hof Arnhem doet uitspraak in herziening Rosmalense flatmoord

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem doet maandag uitspraak in de zaak rond de zogeheten Rosmalense flatmoord. Rob B. kreeg in die zaak tbs met dwangverpleging opgelegd, voor het doden van zijn partner Regie van den Hoogen (37), in april 2000. Hij heeft altijd ontkend en gezegd dat zijn vriendin zelfmoord heeft gepleegd. Het Openbaar Ministerie heeft bij de herziening door het hof gevraagd de man vrij te spreken. De zaak kan vermoedelijk worden geschaard in een rijtje geruchtmakende rechterlijke dwalingen, zoals de Schiedammer parkmoord, de Puttense moordzaak en de zaak-Lucia de B.

B. vond de vrouw destijds met doorgesneden keel in het halletje van hun gezamenlijke flatwoning in de Rosmalense wijk Hintham. Hij werd als verdachte aangemerkt en vervolgd.

De Hoge Raad bepaalde in 2020 dat de zaak opnieuw moest worden gedaan. De veroordeling van B. rustte vooral op conclusies van forensisch deskundigen, die meenden dat de vrouw zichzelf niet kan hebben gedood hebben maar dat iemand anders dat moet hebben gedaan. Nieuw onderzoek heeft die conclusies ondergraven.

Het OM meent nu, op basis van onder meer dat nieuwe onderzoek, dat het bewijs tegen B. niet is geleverd. Twee weken geleden vroeg justitie bij de behandeling van de zaak door het Arnhemse hof de man vrij te spreken. "Bijzonder pijnlijk", zo noemde de aanklaagster de zaak. Of Van den Hoogen zelfmoord heeft gepleegd laat het OM in het midden, omdat dit scenario niet bewezen hoeft te worden. Het kan ook heel goed zo zijn dat de vrouw iets uit haar hals wilde wegsnijden, al dan niet onder invloed van waandenkbeelden. Zowel zij als haar partner kampten destijds met psychiatrische problemen.

De opgelegde tbs-maatregel van B. is in 2017 beëindigd. De man was bij het proces in Arnhem aanwezig en zei dat de zaak hem "voor het leven heeft getekend". Politie en justitie hebben zich laten leiden door "tunnelvisie", vindt de inmiddels 64-jarige man. "Mijn leven is mij afgenomen", zei hij, door emoties overmand.

Advocaat Pieter van der Kruijs heeft zich jarenlang ingezet om de zaak opnieuw voor de rechter te krijgen. In 2018 diende de advocaat-generaal bij de Hoge Raad een verzoek tot herziening in, dat uiteindelijk werd gehonoreerd.

Meer uit Binnenland

Deskundigen: tbs voor Vlijmense leraar in zedenzaak

DEN BOSCH (ANP) - Gedragsdeskundigen die basisschoolleraar Bas G. hebben onderzocht, vinden dat hem tbs met dwangverpleging moet worden opgelegd. De man wordt verdacht van een forse lijst zedenmisdrijven, waarvan veelal jonge tieners, maar ook aanmerkelijk jongere kinderen het slachtoffer zouden zijn geworden. G. was ruim twintig jaar leraar op een school in Vlijmen. Maandag stond hij terecht voor de rechtbank in Den Bosch.

32 minuten geleden
PBL-klimaatonderzoek: ruim onder 2 graden opwarming is haalbaar

DUBAI (ANP) - Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ziet een weg om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden, maar daar zitten behoorlijk wat mitsen en maren aan vast. Als álle landen die beloofd hebben uiteindelijk klimaatneutraal te worden, ook daadwerkelijk die belofte nakomen, dan is het haalbaar, heeft het PBL berekend in een maandag gepubliceerd rapport. Uitvoering van die plannen ontbreekt echter nog, vertelt onderzoeker Detlef van Vuuren van het PBL op de klimaattop in Dubai.

54 minuten geleden
Man vast voor diefstal iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - In de omgeving van Delft (Zuid-Holland) is vorige week woensdag een 64-jarige man aangehouden die iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro zou hebben gestolen op Schiphol. Hij werd aangehouden nadat er dinsdag beelden bij het tv-programma Opsporing Verzocht werden getoond, meldt de Koninklijke Marechaussee maandag. Het zou gaan om een vrachtwagenchauffeur die de lading zou hebben ontvreemd.

1 uur geleden
Inspectie: risico's door te lange wachttijden Veilig Thuis

UTRECHT (ANP) - De wachttijden bij Veilig Thuis, de advies- en meldpunten voor huiselijk geweld en kindermishandeling, blijven te lang, zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). "Het lukt geen van de 25 regionale Veilig Thuis-organisaties om hun taken binnen de wettelijke termijnen uit te voeren", aldus de organisatie. De toestand levert risico's op, onder meer doordat het langer duurt tot er passende hulp komt voor wie dat uiteindelijk nodig blijkt te hebben.

1 uur geleden
Rode Kruis: douches in Ter Apel bijna klaar voor gebruik

DEN HAAG (ANP) - De douchecabines die het Rode Kruis heeft geplaatst voor asielzoekers in Ter Apel zijn bijna klaar voor gebruik. Volgens een woordvoerster moeten ze alleen nog worden aangesloten op de afvoer. De hulporganisatie is afgelopen weekend ingezet om basisvoorzieningen te leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Op die manier moet het verblijf in het aanmeldcentrum "iets menswaardiger" worden.

1 uur geleden
Sanil B. over geweld op Mallorca: ik weet dat ik me heb misdragen

LEEUWARDEN (ANP) - De verdachten die maandag in hoger beroep terechtstaan in de Mallorcazaak, zijn maandag opnieuw geconfronteerd met de beelden van het uitgaansgeweld. De eerste zittingsdag staat in het teken van twee vechtpartijen waar de gewelddadige avond in juli 2021 mee begon. "Ik weet dat ik me heb misdragen", zei verdachte Sanil B. (21) hierover.

2 uur geleden
4 jaar cel voor commando Sil A. voor drugs- en wapenhandel

ARNHEM (ANP) - Commando Sil A. is maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot vier jaar cel voor betrokkenheid bij drugs- en wapensmokkel. Volgens de rechter heeft de 44-jarige A. meegeholpen aan de voorbereiding van twee grote coketransporten vanuit Suriname naar Antwerpen en Hamburg.

3 uur geleden