Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof: 14,5 jaar cel en tbs voor doden taxichauffeur uit Maastricht

Hof: 14,5 jaar cel en tbs voor doden taxichauffeur uit Maastricht

DEN BOSCH (ANP) - Een 48-jarige man is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot 14,5 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doden van een 24-jarige taxichauffeur in Maastricht. Het gerechtshof in Den Bosch concludeert dat de man de taxichauffeur wilde beroven van zijn geld, telefoon en auto en hem daarbij om het leven heeft gebracht.

Het hof oordeelt hiermee anders dan de rechtbank in Maastricht. Die veroordeelde de man in 2018 voor moord en legde een gevangenisstraf van achttien jaar op en tbs met dwangverpleging. Volgens het hof is niet bewezen dat de man met een mes in de taxi is gestapt met het doel de chauffeur om het leven te brengen. Er is dus geen sprake van voorbedachte raad, aldus het hof, wel van doodslag in combinatie met diefstal.

Het OM had in hoger beroep achttien jaar celstraf en tbs geëist. Het hof heeft dat met drie jaar verlaagd, omdat de man ook tbs met dwangverpleging wordt opgelegd. Van de celstraf gaan nog zes maanden af, omdat het hoger beroep lang op zich heeft laten wachten.

De taxichauffeur werd in mei 2017 in Spaubeek in Zuid-Limburg met twaalf messteken om het leven gebracht. Het lichaam werd vervolgens achtergelaten in een bos vlak over de grens in Duitsland. De taxi van het slachtoffer werd in mei 2017 onbeheerd en met bloed besmeurd gevonden op de A12 bij Zoetermeer. De verdachte liep op nog geen 2 kilometer van de auto, onder het bloed. Op de route tussen de taxi en de verdachte vond de politie twee portemonnees en pasjes van de chauffeur.

Meer uit Binnenland

Forse toename kosten asielopvang: van 1,6 naar 2,7 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De asielopvang heeft vorig jaar 2,7 miljard euro gekost, zo staat in het jaarverslag van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat is een flinke toename vergeleken met het jaar ervoor, toen het COA 1,6 miljard euro nodig had voor de opvang van vreemdelingen. De voornaamste oorzaak is de hoge prijs die betaald wordt voor (crisis)noodopvang.

7 uur geleden
Aankomst MH17-slachtoffers herdacht op vliegbasis Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Op de vliegbasis in Eindhoven is herdacht dat tien jaar geleden de eerste veertig slachtoffers van de vliegramp met de MH17 arriveerden. In de drie opvolgende dagen in 2014 kwamen nog eens 187 kisten aan en in de maanden daarna nog enkele tientallen, tot een totaal van 296 slachtoffers. Twee van de omgekomenen zijn nooit teruggevonden.

9 uur geleden
Nog eens vier keer celstraf voor supportersgeweld bij FC Twente

ALMELO (ANP) - Bij de rechtbank in Almelo zijn dinsdag nog eens vier mannen veroordeeld tot celstraffen van twee en drie maanden wegens geweldpleging en mishandeling bij rellen na de wedstrijd FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF vorig jaar juli. Twee andere verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen en een taakstraf van 240 uur. Een week geleden werden al vijf relschoppers wegens geweldpleging veroordeeld tot celstraffen van een en twee maanden en vijf anderen tot taakstraffen van honderd tot 240 uur.

11 uur geleden
Man die overleed door mishandeling in Den Haag woonde in azc

DEN HAAG (ANP) - Het slachtoffer van een dodelijke mishandeling afgelopen weekend in het centrum van Den Haag is een 23-jarige man uit Somalië, meldt de politie dinsdag. Hij woonde in een asielzoekerscentrum in Heerhugowaard (Noord-Holland). De politie wil dinsdag nog geen vragen beantwoorden over eventuele aanhoudingen.

11 uur geleden
In hoger beroep 22 jaar cel voor schutter moord Ayla Mintjes

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 25-jarige Jeremia T. dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in de moord op Ayla Mintjes, ruim drie jaar geleden. Tegen T. was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie 28 jaar celstraf geëist.

12 uur geleden
Tekening Liebermann uit Boijmans terug naar diens erven

ROTTERDAM (ANP) - De tekening Schrijvend meisje aan een tafel van Max Liebermann moet terug naar de erven van deze Duitse kunstenaar (1847 - 1935), vindt de zogenoemde Restitutiecommissie. Zij acht het voldoende aannemelijk dat zijn weduwe Martha Liebermann de tekening onvrijwillig is kwijtgeraakt als gevolg van omstandigheden die verband hielden met het naziregime. De tekening is sinds 1959 onderdeel van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en officieel in het bezit van de gemeente Rotterdam.

12 uur geleden
Elf drugsdealers opgepakt tijdens eerste weekend Tomorrowland

BOOM (ANP/BELGA) - Tijdens het eerste weekend van het Belgische festival Tomorrowland zijn elf drugsdealers gearresteerd, van wie twee uit Nederland. In totaal zijn op en rond het festivalterrein 73 mensen aangehouden voor verschillende feiten, meldt persbureau Belga.

14 uur geleden