Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

RTL Nieuws meldde eerder dat het kabinet tijdens een ministerraad enkele jaren geleden afspraken heeft gemaakt om informatie over de toeslagenaffaire waar de Tweede Kamer expliciet om had gevraagd, niet te delen. Hoekstra benadrukt dat wat tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering op vrijdag besproken wordt, geheim is en vindt het niet aan hem om daarover "uit de school te klappen". Uit het stuk komt onder meer naar voren dat er in het kabinet meermaals werd geklaagd over kritische Kamerleden, onder wie Pieter Omtzigt. Hoekstra zou hebben gezegd dat er was "geprobeerd de heer Omtzigt te sensibiliseren, maar dat niet is gelukt".

Hoekstra zei na afloop van zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink daar te staan als CDA-leider, niet als demissionair minister van Financiën. Wel sprak hij zich uit vóór een debat over de onthullingen. Maar hij benadrukte dat het proces "in de goede volgorde" zou verlopen.

Ook de vraag of hij als CDA-leider het voorstel van oppositiepartijen steunt om de betreffende notulen openbaar te maken, weigerde hij te beantwoorden.

Meer uit Politiek

Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

4 uur geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

20 uur geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

20 uur geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

22 uur geleden
Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

22 uur geleden
Van der Plas vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet kunnen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt de door Geert Wilders (PVV) gehekelde uitspraak van Frans Timmermans (GL-PvdA) afgelopen zaterdag ook "niet kunnen". Bij het gezamenlijke partijcongres van GroenLinks en PvdA zei Timmermans "niets" te zullen nalaten om te voorkomen dat Wilders aan de macht komt. De leider van de PVV vat dit op als een bedreiging en overweegt om aangifte te doen.

1 dag geleden
Timmermans ontkent oproep tot geweld tegen Wilders

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans ontkent dat hij heeft opgeroepen tot geweld tegen PVV-leider Geert Wilders. "Dit doet Wilders altijd als hij kritiek krijgt. Dan slaat hij om zich heen", zegt hij zondag in een verklaring. "Mijn middelen zijn altijd parlementair en niets anders. Iedere andere suggestie werp ik verre van me."

2 dagen geleden