Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra ziet 'uitstekende kandidaten' voor CDA-leiderschap

Hoekstra ziet 'uitstekende kandidaten' voor CDA-leiderschap

DEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat het CDA, ook nu hijzelf heeft bedankt voor de eer, "een aantal uitstekende kandidaten" in huis heeft om de partij te leiden bij de Tweede Kamerverkiezingen. Hij wil er nog niet op vooruitlopen wie het wordt. "Dat horen we over anderhalve week".

Hoekstra kwam zelf al een tijdje geleden tot de conclusie "dat ik dit niet moet doen". Hij ziet zichzelf meer al bestuurder dan als beroepspoliticus en vindt dat het CDA-leiderschap "meer politieke ervaring" vereist en "andere kwaliteiten" dan de rol die hij nu heeft.

De coronacrisis heeft zijn definitieve besluit vertraagd. "Aanvankelijk was het idee van de partij om op het congres in juni de knoop door te hakken, dan had ik u dit allemaal al in april laten weten", zegt Hoekstra. Dat dit niet is gebeurd "heeft gewoon te maken met de fase waarin we als land terecht zijn gekomen".

De verkiezingen ziet Hoekstra met vertrouwen tegemoet. "Ik ben ervan overtuigd dat de uiteindelijke lijsttrekker er echt een heel groot succes van gaat maken." Aangenomen wordt dat de strijd nu vooral zal gaan tussen minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Hoekstra, die eerder voor het CDA in de Eerste Kamer zat, wil evenmin zeggen of hij minister wil blijven. Wel noemt hij het ministerschap "de mooiste baan die ik ooit heb gehad". Politiek leider zijn vraagt volgens hem evenwel andere kwaliteiten. Hij vindt zichzelf meer een bestuurder dan een beroepspoliticus.

CDA-leden mogen begin volgende maand stemmen over een lijsttrekker voor de komende verkiezingen, kondigde de partijtop recent aan. De andere kanshebbers moeten de komende tijd aangeven of zij wel een gooi doen naar het leiderschap van de partij.

Meer uit Binnenland

Gom van Strien: fraudeverdenking bewust niet gemeld aan Wilders

DEN HAAG (ANP) - PVV-senator Gom van Strien, die na de verkiezingen werd aangewezen als verkenner, heeft bewust de fraudebeschuldigingen die tegen hem zijn geuit niet gemeld bij PVV-fractieleider Geert Wilders. Hij zou dat in overleg hebben gedaan met PVV-senaatsvoorzitter Marjolein Faber, zegt Van Strien in een interview met De Telegraaf.

1 uur geleden
Verkeer moet opletten, het kan glad zijn op de weg

DE BILT (ANP) - Verkeer in vooral het oosten van het land moet dinsdagavond rekening houden met plaatselijke gladheid door sneeuw, zo meldt het KNMI. En in het noorden van Zuid-Holland en Utrecht is het door hagelbuien plaatselijk kortdurend glad, aldus het weerinstituut dat code geel heeft afgegeven voor een aantal provincies. Dinsdagavond rond 22.00 uur geldt die waarschuwing voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland.

5 uur geleden
Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

7 uur geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

8 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

8 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

9 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

10 uur geleden