Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra ziet dat China exportbeperking aan ASML begrijpt

Hoekstra ziet dat China exportbeperking aan ASML begrijpt

BEIJING (ANP) - In maart kondigde het kabinet aan dat chipmachinemaker ASML bepaalde machines niet meer naar China mag exporteren. De Chinese regering "begrijpt" waarom deze stap is genomen, zegt minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een terugblik op anderhalve dag in Beijing.

De beslissing om het bedrijf uit Veldhoven beperkingen op te leggen kwam tot stand onder Amerikaanse druk. Het kabinet verwees naar de nationale veiligheid bij het besluit en dat weegt voor Nederland zwaarder dan een paar jaar geleden, zei Hoekstra tijdens zijn bezoek.

Hij sprak met minister Qin Qang van Buitenlandse Zaken over de chipmachinemaker. Over mogelijke Chinese tegenmaatregelen wil Hoekstra niks zeggen. "Mijn doel is om de Nederlandse positie toe te lichten en verdere schade aan de relatie te voorkomen."

Technische dialoog

"Mijn waarneming is dat men het niet toejuicht, niet leuk vindt, maar ook wel begrijpt waarom Nederland het doet. En daarnaast wil men ook graag de technische dialoog voortzetten en dat vind ik een reële vraag van Chinese zijde", vertelt de bewindsman.

Het gesprek van Hoekstra met Qin duurde twee uur langer dan gepland. Dat er zeer ruim de tijd werd genomen en dat in een goede sfeer moeilijke onderwerpen konden worden besproken, is "wat mij betreft de winst van het bezoek", zegt hij terugkijkend.

Bredere relatie

Naast ASML werden zaken aangesneden zoals mensenrechten, binnenlandse inmenging (er bleken illegale Chinese politiebureaus in Nederland te zijn en een journaliste van de Volkskrant werd geïntimideerd), cyberspionage door China, Oekraïne en Taiwan.

De binnenlandse inmenging en economische spionage is "niet eerder met deze diepte en onderstreping op politiek niveau onder aandacht gebracht". Dat is volgens Hoekstra ook nodig omdat het anders een hypotheek over de bredere relatie gaat leggen.

Hoekstra sprak ook nog met Nederlandse ondernemers. Zij zien nog steeds de potentie van de enorme Chinese markt, zegt hij. Maar ze hebben ook zorgen over de spelregels en de voorwaarden waaronder zij in China effectief zaken kunnen blijven doen. Maar dat geldt volgens hem breder voor de internationale zakengemeenschap.

Meer uit Politiek

Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders "was gewoon echt boos" over de asielplannen die voorliggen op de formatietafel, en is nog steeds ontevreden. Hij is "vol hoop" dat er zaken gaan veranderen, "al ziet het er nu niet heel erg florissant uit", zei de leider van de grootste partij na opnieuw een formatieoverleg.

5 uur geleden
Vluchtelingenorganisaties pleiten voor fatsoenlijke asielopvang

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingenorganisaties tonen begrip voor de mogelijke inzet van paviljoens voor de opvang van asielzoekers, maar pleiten wel voor een structurele oplossing. Gezinnen en kwetsbaren moeten bovendien onderdak krijgen op een geschikte en veilige locatie, zeggen VluchtelingenWerk en UNHCR naar aanleiding van de brief van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel).

9 uur geleden
Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit. Maar daardoor dreigt Nederland honderden miljoenen uit Brussel mis te lopen.

10 uur geleden
VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

DEN HAAG (ANP) - De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten. In een brief heeft de VNG het kabinet daarom om duidelijkheid gevraagd.

10 uur geleden
Fletcher Hotels weigert uitbreiding van asielopvang

NIEUWEGEIN (ANP) - Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

10 uur geleden
Bruins Slot ontvangt verzoek van Israël om sancties tegen Iran

DEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Hanke Bruins Slot heeft een officieel verzoek van Israël ontvangen om Iran sancties op te leggen, bevestigt haar woordvoerder. De demissionaire bewindsvrouw sluit dinsdag aan het eind van de middag aan bij een digitaal overleg met haar Europese ambtscollega's naar aanleiding van de Iraanse aanval op Israël dit weekend. Sommige deelnemers zullen aandringen op extra sancties voor Iran, maar daar wil haar woordvoerder nog niet op vooruitlopen.

11 uur geleden
Kosten renovatie Binnenhof lopen fors op: circa 2 miljard euro

DEN HAAG (ANP) - De renovatie van het Binnenhof in Den Haag gaat circa 2 miljard euro kosten, meer dan twee keer zoveel als waar tot dusver van werd uitgegaan. De gebouwen van de Tweede en Eerste Kamer, het ministerie van Algemene Zaken en de Raad van State zijn er veel slechter aan toe dan verwacht, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

11 uur geleden